Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/noxazq/code.php on line 652
Taaldescriptie vs taalprescriptie : 175 reacties (1/9) [Wetenschap en Filosofie]

Taaldescriptie vs taalprescriptie

13/10/16 15:01
Voor zij die het gemist hebben, in het Tinder topic is een discussie ontsponnen over het al dan niet voorschrijven van taal. Aangezien dat topic misschien niet de juiste plaats is, maak ik maar een nieuw topic aan.
Hiermee begon het:

quote door

dialecten zijn evenwaardige varianten van een taal. ge kunt niet zeggen dat "standaardnederlands", "antwerps", "limburgs" of "westhoeks" beter is dan de andere, alle vormen zijn slechts vormen, zonder intrinsieke waarde.
binnen die variant kunt ge grammaticaal juist en grammaticaal fout spreken (en wat fout is, is dan op basis van gebruiksconventie eerder dan woordenboek + grammatica).
"als" gebruiken voor "dan", is geen grammaticale of lexicale fout in een heel aantal dialecten. net als "ik" ipv "mij" in het west-vlaams. dat zijn gewoon variaties van hetzelfde standaardnederlandsconcept.

en de vraag wordt weer: wie bepaalt er wat er correct taalgebruik is? ik vind mijn eigen taalgebruik (sint-niklaas gebaseerde tussentaal) bv correct, en maak er nauwelijks fouten tegen. wie zijn die jongens in de taalunie om mij te zeggen dat ik fout ben?


quote door

Juist. Maar ook compleet verkeerd.

1. Dialecten zijn inderdaad volwaardige varianten van een taalsysteem. Maar ge kunt in principe niet spreken van juist en fout in niet-standaardtalige varianten, enkel van meer of minder aanvaard. Dat is namelijk net het nut van een standaardtaal vastleggen, zodat ge zo ondubbelzinnig mogelijk kunt spreken van juist en fout. En zelfs daarbinnen is er enorm veel variatie.

2. Woordenboek + grammatica ís gebruiksconventie. Dat gebeurt in de dialecten gewoon minder bewust. Achter de meeste taalregels zit wel degelijk een etymologisch verantwoorde redenering, ge kent ze gewoon meestal niet. Of dat dan nog nuttig is, is een andere discussie.

3. De bewering dat vormen geen intrinsieke 'waarde' hebben, is nutteloos. Een vorm wordt altijd in een context gebruikt en krijgt daardoor altijd 'waarde'.

4. "Als" gebruiken voor "dan" is wel een grammaticale fout, dat heet analogie/overgeneralisering en is niet specifiek eigen aan dialectgebruik. Da's zoals zeggen dat 'ik heb het gevind' typisch dialect is. De "ik" vs "mij" in het West-Vlaams is anders omdat dat dialect wel degelijk een "mij" heeft, maar in minder contexten gebruikt. In principe kan het gebruik van "als" en "dan" zodanig evolueren dat het natuurlijk taalgebruik wordt in heel het taalgebied, maar de reden dat ze het tegengaan is dat het logische dubbelzinnigheid veroorzaakt.

5. Dialecten zijn geen variaties van een 'standaardtaalconcept', een standaardtaal is vastgelegd uit elementen van verschillende dialecten op een bepaald moment in de tijd.

6. Als ge beweert dat ge amper fouten maakt tegen uw eigen tussentaal, is dat niet alleen een paradox maar spreekt ge uw bewering van hierboven zelf tegen.

7. Uw eigen tussentaal correct vinden, is eigenlijk vrij ironisch. Wie zijt gij om te bepalen dat uw eigen taalgebruik correct is? Hebt gij het uitgevonden dan? Wie zijt gij om te bepalen dat een standaardtaal geen nut heeft?


1. Waarom zou ge geen fouten kunnen maken bij niet-gestandaardiseerde varianten? Omdat de definitie van wat gij als "juist" en"fout" ziet, afhankelijk is van wat de taalprescriptivisten als "juist" en "fout" bestempelen. Als er geen taalprescriptivisten waren, zouden mensen nogalt intuïtief aanvoelen of iets een 'fout' maakt tegen de grammatica of het lexicon van de lokale variant. Uw logica vertrekt vanuit een wereld waarin standaardisering de normaalste zaak van de wereld is, terwijl dat een enorm recent fenomeen is. 't Is niet dat er daarvoor geen taalfouten gemaakt werden he. Er was gewoon geen instituut om de claim dat iets 'fout' was, te onderschrijven.

2. Euh, nee? Dat is een quasi-legalistische aanpak. Staat het in het wetboek als juist of fout, dan is het juist of fout. Gebruiksconventie is veel vloeibaarder, veel meer aan verandering onderhevig dan wat men in de Grote Boeken Der Taal schrijft. En natuurlijk zitten er regels achter, het is een taal, die zijn opgebouwd uit regelkes.

3. Ik hanteerde waarde in die uiting op een hiërarchische schaal: standaardtaal is niet 'meer waard' dan andere varianten. Natuurlijk weet ik dat taal niet neutraal is, altijd waarde heeft etc. Maar dat is niet waar ik in die zin op doelde.

4. Het feit dat het analogie/overgeneralisering heet, is het gevolg van standaardisering. Zonder voorgaand comité dat beslist wat juist en fout is, zou dat niet fout zijn. Ergo: het is niet fout.
Ik zou trouwens een beetje voorzichtig zijn met de assumptie dat dat niet eigen is aan dialecten. Er worden vaak vergelijkbare bijwoorden e.d.m. op licht verschillende wijzen gebruikt in verschillende dialecten. In mijn variant kunt ge "of" bv. ook gebruiken voor "dan": "hij is sterker of ik" (al zouden we eerde "of ekik" zeggen).

5. Niet waar. Allez, in de meeste gevallen toch niet. Die tendens is zeer recent en ziet ge op plekken waar men nu aan standaardisering doet. Standaardtaal is in de meeste gevallen het gevolg van een lokale variant ("dialect";) die politiek, economisch of cultureel dominant werd en daardoor de omringende varianten kon gaan domineren. Amsterdams voor het Nederlands, Parijs voor het Frans, etc. Niet altijd zo (Duits ontstond als geschreven taal bv). Dus het klopt dat dialecten geen variaties van een standaardtaal ze, ze zijn variaties naast een standaardtaal.

6. Euh hoezo? Meer uitleg please.

7. Dat is net het hele punt: iedereen is soeverein over zijn/haar eigen taalgebruik. En we spelen allemaal constant het spel waarin bepaald wordt hoe taal evolueert. Deze discussie is deel van dat spel. Dus wie ben ik om te bepalen dat mijn taalgebruik correct is? De enige rechtmatige, want ik ben de enige die mijn eigen taalgebruik hanteert. Ge kunt met mij in discussie gaan over wat gij vindt dat ik goed en fout zeg, maar op het eind van de dag ben ik de scheidsrechter die zal bepalen hoe ik zal spreken. Want ik ben inderdaad de uitvinder, het samensmeltpunt, van mijn eigen variant, die bovendien constant in verandering is door externe invloeden.
Ik heb overigens nergens gezegd dat standaardtaal geen nut heeft he. Als verkeerstaal kan dat heel erg van pas komen.

(8. Mijne piet is groter, pijlbord)

Wa peist de rest?
13/10/16 15:49
Ik denk da jullie alletwee kleine pietjes hebben.


Maar euh ja, standaardtaal is er inderdaad net om te kunnen spreken van juist en fout, en de standaardtaal is wel gekozen "omdat die beter is" of toch als beter gezien wordt door het merendeel van de mensen. Die is er ook gekomen om op grotere schaal makkelijker te communiceren met elkaar. Ik heb zelf heel veel moeite met dialecten te verstaan, zelfs van plekken waar ik nu al jaren dagelijks kom. Stel maar eens een wettekst op in het plaatselijk dialect van euh, een of ander West-Vlaams gehucht. En pas die wet dan toe in Limburg. Ja... Sommige dingen moeten nu eenmaal voor iedereen verstaanbaar zijn.

Wie bepaalt wat correct taalgebruik is? Als het gaat om de standaardtaal, de daarvoor bevoegde instanties he. Daar heb ik zelf bitter weinig over te zeggen. Zelfs voor dialecten zijn er bevoegde instanties die de regels daarvan proberen vast te leggen op papier (zie boekje grammatica van het brussels bvb). Dus euh ja, die mensen (of instanties) bepalen dat. Waarom? omdat ze daar de toestemming voor hebben gekregen. Waarom? Omdat ze waarschijnlijk aanzien werden als ervaringsdeskundige. Net zoals de wet ook vastgelegd wordt door de daarvoor bevoegde instanties.
13/10/16 17:53
USBfan
Wat heeft pijlbord zijn piet hiermee te maken?
13/10/16 18:21
quote door

7. Dat is net het hele punt: iedereen is soeverein over zijn/haar eigen taalgebruik. En we spelen allemaal constant het spel waarin bepaald wordt hoe taal evolueert. Deze discussie is deel van dat spel. Dus wie ben ik om te bepalen dat mijn taalgebruik correct is? De enige rechtmatige, want ik ben de enige die mijn eigen taalgebruik hanteert. Ge kunt met mij in discussie gaan over wat gij vindt dat ik goed en fout zeg, maar op het eind van de dag ben ik de scheidsrechter die zal bepalen hoe ik zal spreken. Want ik ben inderdaad de uitvinder, het samensmeltpunt, van mijn eigen variant, die bovendien constant in verandering is door externe invloeden.
Ik heb overigens nergens gezegd dat standaardtaal geen nut heeft he. Als verkeerstaal kan dat heel erg van pas komen.


Standaardtaal zou ik inderdaad eerder beschrijven als "gewenst" dan "correct". Misschien zelf "gewenst in een aantal situaties, maar niet allemaal".

Beschouw taal als "a means to an end". Je wil graag solliciteren voor een nieuwe job: standaardtaal. Je wil een casual conversatie houden met je vrienden: dialect/tussentaal. Je wil iemand duidelijk dat je geen handtastelijkheden tolereert als het gaat om je vriendin: "Bleft mej a pote van me lief heur gat, of ge kregt een mot oep a bakkes". Je wil jezelf graag slimmer voordoen op een forum: standaardtaal + extra moeilijke woorden.
13/10/16 18:34
pijlbord
quote door

. Je wil jezelf graag slimmer voordoen op een forum: standaardtaal + extra moeilijke woorden.


Wat een allotria zeg, werkelijk.
13/10/16 18:35
pijlbord
quote door

Wat heeft pijlbord zijn piet hiermee te maken?


Uh, niks. Ze waren aan 't discussiëren met twee in dat ander topic en ik zei dat ze maar in 't echt moesten afspreken als ze zo graag wouden weten wie de grootste had.
13/10/16 19:36
Soms lees ik een tekst en dan staat er "als" in plaats van "dan" of omgekeerd. Of "zei" in plaats van "zij", of omgekeerd. Of "bedoeld" in plaats van "bedoelt", of omgekeerd. Dan snap ik de zin niet meer. Dan denk ik dat ik in mijn hoofd de tekst in een verkeerde tijd aan het lezen ben, met het gevolg dat ik de hele alinea opnieuw moet lezen. En opnieuw. En opnieuw, totdat ik besef dat de schrijver van desbetreffende tekst de idioot is, en niet ik. Dit soort fouten heeft mij al heel veel tijd gekost.
Op een stom online platform zoals noxa schrik ik daar niet meer van, ik heb mijn verwachtingen aangepast. Maar als ik zo'n fout tegenkom in een krant zoals de Standaard gaat mijn bloed koken. Wel de pretentie hebben om zichzelf "de standaard" te noemen, maar niet in staat zijn om een foutloze tekst in standaard Nederlands te publiceren. Dat zowel de journalist in kwestie als de eindredacteur over zo'n kanjers van fouten kunnen lezen, gaat er bij mij niet in. Net zoals mijn twee beste vriendinnen die tegen honderd in 't uur dt-fouten schrijven, maar wel beide afgestudeerd zijn als leerkracht.
Ik zie het gebeuren dat ik binnen dit en twintig jaar geen enkele tekst nog vlot kan lezen omdat komende generatie zal opgevoed worden door deze generatie van onbenullen, en bijgevolg elke taalregel overboord zal gegooid worden. Dat vind ik schrijnend. Mensen die niet kunnen schrijven maken mij kwaad. Mensen die niet kunnen schrijven willen goedpraten ook. Deze discussie ook.
13/10/16 21:09
USBfan
quote door

Soms lees ik een tekst en dan staat er "als" in plaats van "dan" of omgekeerd. Of "zei" in plaats van "zij", of omgekeerd. Of "bedoeld" in plaats van "bedoelt", of omgekeerd. Dan snap ik de zin niet meer. Dan denk ik dat ik in mijn hoofd de tekst in een verkeerde tijd aan het lezen ben, met het gevolg dat ik de hele alinea opnieuw moet lezen. En opnieuw. En opnieuw, totdat ik besef dat de schrijver van desbetreffende tekst de idioot is, en niet ik. Dit soort fouten heeft mij al heel veel tijd gekost.
Op een stom online platform zoals noxa schrik ik daar niet meer van, ik heb mijn verwachtingen aangepast. Maar als ik zo'n fout tegenkom in een krant zoals de Standaard gaat mijn bloed koken. Wel de pretentie hebben om zichzelf "de standaard" te noemen, maar niet in staat zijn om een foutloze tekst in standaard Nederlands te publiceren. Dat zowel de journalist in kwestie als de eindredacteur over zo'n kanjers van fouten kunnen lezen, gaat er bij mij niet in. Net zoals mijn twee beste vriendinnen die tegen honderd in 't uur dt-fouten schrijven, maar wel beide afgestudeerd zijn als leerkracht.
Ik zie het gebeuren dat ik binnen dit en twintig jaar geen enkele tekst nog vlot kan lezen omdat komende generatie zal opgevoed worden door deze generatie van onbenullen, en bijgevolg elke taalregel overboord zal gegooid worden. Dat vind ik schrijnend. Mensen die niet kunnen schrijven maken mij kwaad. Mensen die niet kunnen schrijven willen goedpraten ook. Deze discussie ook.


Amai dank u voor dit
13/10/16 22:49
quote door

Soms lees ik een tekst en dan staat er "als" in plaats van "dan" of omgekeerd. Of "zei" in plaats van "zij", of omgekeerd. Of "bedoeld" in plaats van "bedoelt", of omgekeerd. Dan snap ik de zin niet meer. Dan denk ik dat ik in mijn hoofd de tekst in een verkeerde tijd aan het lezen ben, met het gevolg dat ik de hele alinea opnieuw moet lezen. En opnieuw. En opnieuw, totdat ik besef dat de schrijver van desbetreffende tekst de idioot is, en niet ik. Dit soort fouten heeft mij al heel veel tijd gekost.
Op een stom online platform zoals noxa schrik ik daar niet meer van, ik heb mijn verwachtingen aangepast. Maar als ik zo'n fout tegenkom in een krant zoals de Standaard gaat mijn bloed koken. Wel de pretentie hebben om zichzelf "de standaard" te noemen, maar niet in staat zijn om een foutloze tekst in standaard Nederlands te publiceren. Dat zowel de journalist in kwestie als de eindredacteur over zo'n kanjers van fouten kunnen lezen, gaat er bij mij niet in. Net zoals mijn twee beste vriendinnen die tegen honderd in 't uur dt-fouten schrijven, maar wel beide afgestudeerd zijn als leerkracht.
Ik zie het gebeuren dat ik binnen dit en twintig jaar geen enkele tekst nog vlot kan lezen omdat komende generatie zal opgevoed worden door deze generatie van onbenullen, en bijgevolg elke taalregel overboord zal gegooid worden. Dat vind ik schrijnend. Mensen die niet kunnen schrijven maken mij kwaad. Mensen die niet kunnen schrijven willen goedpraten ook. Deze discussie ook.


Wauw. #firstworldproblems. Als je dan toch de taalnazi wil uithangen, vergeet dan niet de hoofdletters bij "De Standaard" of "Noxa". Een gemiddelde mens kan best wel begrijpen dat "jij word" eigenlijk "jij wordt" moet zijn zonder de hele alinea te moeten lezen. Jij blijkbaar niet.

Journalisten bij de Standaard schrijven elke dag massa's teksten, zo'n foutjes gebeuren. Dat heeft niets met een gebrek aan kennis te maken, dat zijn gewoon dingen die gebeuren als je vaak teksten schrijft. Niet dat het oké is dat dat vaker voorkomt, maar wees voorzichtig met uitdrukkingen zoals "schrijnend" en "Mensen die niet kunnen schrijven maken mij kwaad. Mensen die niet kunnen schrijven willen goedpraten ook. Deze discussie ook.". Bereid je anders maar al voor op een leven lang pissed zijn om triviale kutredenen.
13/10/16 22:57
Hey maar sekk, tis wel een feit dat zo'n fouten dingen vaak verwarrend maken. "jij word" is nu wel een kutvoorbeeld hoor, maar idd, als er ergens "bedoeld" staat ipv "bedoelt", dan interpreteer ik dat als een voltooid deelwoord en ga ik die zin helemaal anders lezen, en dan klopt die nimeer, en dan geraak ik in de war, en das tijdverspilling, en daar word ik ook pissed van.

En op fora en internet en sms maakt me dat allemaal ni uit, dan weet ge dat dingen niet correct zijn en houdt ge daar van int begin rekening mee, daar komt ge ook om uw tijd te verspillen. Maar standaardtaal is nodig, en media zouden daar meer respect voor moeten hebben. Daar verwacht ik wel dat taal correct wordt gebruikt.

Kijk maar naar de toren van Babel he jonge

Mensen die ni kunnen schrijven maken mij ni kwaad, maar mensen die ni kunnen schrijven en daar hun beroep van maken wel.

En sommige mensen moeten zich ni voorbereiden op een leven lang pissed zijn om triviale kutredenen omdat ze al een leven lang pissed zijn om triviale kutredenen achter de rug hebben. Die kennen ni anders. Moet je ni over oordelen, das ook fijn.

Grtz enne oorewaar.
13/10/16 23:04
pijlbord
Awel, als mensen dialect typen of zoals hierboven die oorewaar, dan ben ik ook altijd heel hard in de war. Ik krijg die klanken niet correct in mijn hoofd en dan weet ik niet wat ze bedoelen. Ik heb gelijk tien seconden moeten nadenken over die oorewaar en aan het tempo dat ik lees is dat ook serieuze verspilling:(
13/10/16 23:05
Das van tom en jerry
13/10/16 23:35
AdrianHealey
Ik zie mensen die geven om 'correct' taalgebruik eigenlijk alleen maar ongelukkig worden, voor geen reden. Kheb daar medelijden mee
13/10/16 23:38
Zonderling
'k Ga wat dingen bundelen want een aantal van uw puntjes zijn gebaseerd op dezelfde misvattingen.

Eerst en vooral begrijpt ge duidelijk niet in welk kamp ik zit. Ik heb aan descriptief taalkundig onderzoek gedaan. Dat sluit daarom niet uit dat ik vóór het concept van een standaardtaal kan zijn. (Ik gebruik zelf geen ST hier, trouwens.) Als ge sukkelt met de termen 'juist' en 'fout', we kunnen spreken van '(niet) standaardtalig'. Zelfde wijn tho. Soit. Alle afwijkingen van om het even welke talige norm zijn én deel van natuurlijke taalevolutie én maken communicatie minstens tijdelijk moeilijker te verwerken. Toch bevinden ze zich niet in een homogene categorie, er zijn gradaties. Een standaardtaal bestaat enkel om een - deels arbitraire - grens te trekken in dat spectrum. Gaat/Hoeft dat taalverandering tegenhouden? Nee. Vind ik de purismen van de Académie française chauvinistisch en de Taalunie onefficiënt? Ja. Bevordert een standaardtaal duidelijke communicatie? Ook ja. Als ge graag de geschiedkundige kaart trekt, in tijden vóór standaardtalen verliep het leven veel lokaler, was er minder taalcontact, dus ook gewoon minder nood daaraan. Zo lang de wereld blijft globaliseren zullen standaarden er vanzelf komen, of daar nu instituties voor zijn of niet. 't Enige verschil is dat het met instituties toch iétske consistenter verloopt.

quote door

Uw logica vertrekt vanuit een wereld waarin standaardisering de normaalste zaak van de wereld is, terwijl dat een enorm recent fenomeen is.

Niemand van ons is geboren met een bewustzijn van duizenden jaren taalgeschiedenis, dus daar is in principe niks mis mee.

quote door

Staat het in het wetboek als juist of fout, dan is het juist of fout. Gebruiksconventie is veel vloeibaarder, veel meer aan verandering onderhevig dan wat men in de Grote Boeken Der Taal schrijft.

Really? Interpreteerbare wetten bestaan dus niet? Ge beseft trouwens hoop ik dat wetten bestaan uit taal he?
Hebt gij zelfs al eens een Groot Boek Der Taal opengeslagen? De Longman Grammar is 5 kilo pure beschrijving van nonregionaal Engels. De ANS is een van de grootste grammatica's ter wereld. Geen van de twee is prescriptief.

quote door

Het feit dat het analogie/overgeneralisering heet, is het gevolg van standaardisering.

Nope, dat heet analogie omdat die term een aangetoond dieper psychologisch mechanisme beschrijft. Ouders corrigeerden overigens de overgeneraliseringen van hun kinderen al lang voor er standaardisering was.

quote door
Ik zou trouwens een beetje voorzichtig zijn met de assumptie dat dat niet eigen is aan dialecten.

Waarom? Gij beweert dus dat er geen analogieën voorkomen bij standaardtaalgebruikers? Uw voorbeeld van bijwoorden toont trouwens niks aan. Als ge in't West-Vlaams "hij is sterker desalniettemin ik" zegt, gaan mensen dat ook fout vinden, ook al kan dat om de een of andere reden een "betekenisuitbreiding" zijn van een individuele spreker.

quote door

Standaardtaal is in de meeste gevallen het gevolg van een lokale variant die politiek, economisch of cultureel dominant werd en daardoor de omringende varianten kon gaan domineren.

Lees eens wat meer over taalcontacttheorie. En dan vooral over talen buiten West-Europa.

quote door
Want ik ben inderdaad de uitvinder, het samensmeltpunt, van mijn eigen variant, die bovendien constant in verandering is door externe invloeden.

Don't get cute. Het grootste deel van uw taalvermogen is aangeleerd en onbewust. Ge hebt veel minder in de hand dat ge hier wilt laten uitschijnen. Wat ook een reden voor een standaardtaal is, trouwens.

Maar hey, denkt van mijne piet wat ge wilt en spreekt hoe ge wilt. Daardoor wordt 'm niet korter en daardoor zal het Standaardnederlands niet verdwijnen.
14/10/16 00:47
quote door

Wauw. #firstworldproblems. Als je dan toch de taalnazi wil uithangen, vergeet dan niet de hoofdletters bij "De Standaard" of "Noxa". Een gemiddelde mens kan best wel begrijpen dat "jij word" eigenlijk "jij wordt" moet zijn zonder de hele alinea te moeten lezen. Jij blijkbaar niet.

Journalisten bij de Standaard schrijven elke dag massa's teksten, zo'n foutjes gebeuren. Dat heeft niets met een gebrek aan kennis te maken, dat zijn gewoon dingen die gebeuren als je vaak teksten schrijft. Niet dat het oké is dat dat vaker voorkomt, maar wees voorzichtig met uitdrukkingen zoals "schrijnend" en "Mensen die niet kunnen schrijven maken mij kwaad. Mensen die niet kunnen schrijven willen goedpraten ook. Deze discussie ook.". Bereid je anders maar al voor op een leven lang pissed zijn om triviale kutredenen.


Wel ja, en als je eens wat beter leest merk je misschien ook wel dat ik het bewust niet over de alledaagse (wederom, ik vind het werkelijk schrijnend dat dit al alledaags genoemd kan worden) dt-fout heb, maar over woorden die plotsklaps een andere betekenis krijgen bij het maken van bepaalde schrijffouten. Nog enkele voorbeelden: "ligt" in plaats van "licht", "rad" in plaats van "rat" en ga zo maar verder. Die woorden hebben een volledig andere betekenis, dat is niet alleen een kwestie van een lettertje te veel of te weinig.
En ja, ik snap dat zo'n foutjes af en toe eens ongemerkt in een tekst kunnen sluipen, dat overkomt de beste. Maar van een krant die de pretentie heeft zichzelf "de standaard" (ik heb het over de uitdrukking, niet zozeer over de eigennaam van de krant) te noemen, verwacht ik dat deze fouten eruit worden gehaald voor de publicatie. Net zoals ik verwacht dat een leerkracht secundair onderwijs de dt-regel onder de knie heeft.
Daarom zie ik niet in waarom ik voorzichtig zou zijn met uitspraken als "dit vind ik schrijnend" of "dit maakt mij kwaad" wanneer dat het geval is. En dat neemt niet weg dat ik ten volle besef dat er ernstigere problemen zijn in deze wereld. Maar wanneer er gevraagd wordt naar mijn mening over taal- en schrijffouten geef ik deze, en jij bent niet in de positie om te zeggen wat die mening al dan niet mag zijn.
14/10/16 01:10
quote door

Ik zie mensen die geven om 'correct' taalgebruik eigenlijk alleen maar ongelukkig worden, voor geen reden. Kheb daar medelijden mee


Ik word daar boos van, niet ongelukkig. En boos is goed. Dat is zoals in de file staan. Mensen die af en toe in de file staan hebben over het algemeen een lager stressniveau dan mensen die nooit in de file staan. Dat is omdat ge dan een banale reden hebt om kwaad te worden en te vloeken, waardoor ge ineens ook uw frustraties over andere alledaagse dingen kunt uiten in plaats van die op te kroppen.
14/10/16 01:20
Wanneer taalpuristen een topic beginnen...wordt er gegoocheld met woorden waarvan ik zelfs niet wist dat ze bestonden Dayum taaldiscussie op een ander niveau.

Saracore, dat kunt ge relativeren. 'Ligt' en 'licht' zijn grote fouten, maar niet omdat de journalist in kwestie niet écht weet of 'licht' nu met 'g' of 'ch' wordt geschreven, maar omdat hij waarschijnlijk te gehaast was. Enfin, door de context begrijpt ge toch vaak genoeg waarover het gaat en van een woord dat zo eens eenmalig fout geschreven wordt, gaat het taaluniversum niet veranderen. Het kost u alleen de tijd die ge eraan wilt geven om u daarin op te winden. Oeeeh, of maak een eigen krant met foutloze garantie!:D Waar ge dan 20 man op de eindredactie zet zodat élke letter correct is, cool!

Nu, leerkrachten die de dt-regel niet onder de knie krijgen, damn al die kinderen die dan gaan worstelen met dictees D: terwijl die regel niet zo moeilijk is, maar ge moet die wel nog heel uw schoolcarrière kunnen toepassen en docenten trekken daar punten voor af. :/

14/10/16 01:36
Relativeren of niet, als ik elke twee weken een accident zou veroorzaken omdat ik "te gehaast" ben zou ik geen rijschoolinstructeur worden he. Als een boekhouder om de maand per ongeluk iemand ruïneert omdat hij "te gehaast" is zou die al snel geen klanten meer hebben. Een schrijffout zal maar zelden zo'n impact hebben natuurlijk, maar mijn punt is duidelijk denk ik.
14/10/16 08:01
Als ge elke twee weken uw zeispiegel ( ;) ) vergeet in te klappen kunt ge wel perfect een goeie rijinstructeur zijn hoor.
Als je als boekhouder de naam van uw klant met al ipv aan schrijft ziet alleen uw folder er onnozel uit...
14/10/16 09:48
Zoals ge zelf zegt: een schrijffout zal maar zelden zo een impact hebben.
Behaaaalve
Let's eat, grandma :D
Let's eat grandma :(

Komaan dag in dag uit een krant maken, dat ding moet tegen een deadline gedrukt worden. Dat valt allemaal nog wel mee. Om dat nu schrijnend te noemen. Als journalist is die niet onbekwaam omdat die niet alle taalregels toepast. En de eindredacteurs moeten ook maar wachten tot die artikels klaar zijn om dan plots tegen 100 per uur na te lezen, omdat de krant naar de drukker moet en ze naar huis willen. Ze streven ernaar om zo weinig fouten te maken en is dat niet goed genoeg?

Van mensen die taalfouten (genre 'ik ga douschen'...) maken krijg ik heel even een error in mijn hoofd, maar dan zet ik mij daarover, want taal is ook maar een hoop regels die ge vanbuiten moet leren. No need om neerbuigend te doen tegenover andere mensen, omdat gij die regels wel allemaal erin hebt gestampt en andere zich met iets anders hebben bezig gehouden (leren rijden bijvoorbeeld of correct boekhouden ;) )
Er is niets mis met zelf te streven naar foutloos schrijven, maar neerkijken op anderen die niet dezelfde ambitie hebben, bah.