Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/noxazq/code.php on line 652
Boeken lezen : 43 reacties (1/3) [Literatuur]

Boeken lezen

23/05/17 11:03
Ik heb amper tot nooit echt boeken gelezen. Ook niet voor school. Toch interesseert lezen me enorm omdat ik denk tot nieuwe inzichten te komen, meer kennis te verwerven of simpelweg kan ontspannen.

Enkele maanden geleden was ik met twee vrienden in Londen en voor ons vertrek terug naar België hebben zij de traditie om steeds een boekenwinkel binnen te stappen en een boek te kopen. Uiteindelijk kwam ook ik buiten met 'Animal Farm' van George Orwell (in het Engels). Geen dik boek, dus moest wel lukken. Ik heb nooit studies in het Engels gevolgd, maar door veel interesse in muziek en film wel wat kennis opgedaan en ik spreek het 'vloeiend'.
Toch doe ik lang over twee pagina's omdat ik steeds woorden moet gaan opzoeken. Ik heb niet genoeg aan context en moet echt alles begrijpen. Na veel pogingen heb ik het ondertussen al opgegeven omdat ik gewoon te weinig begrijp.

Mijn vraag is: hebben jullie dit ook voor? Wat doen jullie dan? Lees ik best gewoon in het Nederlands?
23/05/17 11:06
Ik heb hetzelfde maar dan met Engelse filosofische teksten, en het enige dat ik kan aanraden is woorden blijven opzoeken en uw tijd nemen om alles te begrijpen. Ik neem aan dat ge na een tijd wel steeds vlotter en vlotter gaat kunnen lezen
23/05/17 11:15
NumberCity
Gewoon volhouden, zo leert ge de taal ook natuurlijk. Een woord opzoeken is nu ook niet het einde van de wereld. Terug naar Animal Farm, gewoon lezen, kei goed boek.
23/05/17 11:52
Artnoc
Arme boxer tho, fucking pigs
23/05/17 11:52
quote door

Arme boxer tho, fucking pigs


No spoilers plox
23/05/17 12:02
Ik lees heel graag en koop soms boeken in het Nederlands, soms in het Engels. Als ik weet dat ik een boek ga kopen waarbij ik waarschijnlijk niet ga kunnen stoppen met lezen (bv. It van Stephen King), koop ik het in het Nederlands. Dan wil ik daar gewoon helemaal in opgaan zonder me af te vragen 'oei, wat betekent dit woord?'. Context-lezen lukt wel, maar soms is dat vermoeiend waardoor de zin om verder te lezen verdwijnt. Bij mij hangt het dus wel wat af van mijn gemoedstoestand.
23/05/17 12:06
Blijven lezen, dat went wel en nu zoektge woorden op zodat ge dat later niet meer moet doen! Ik lees nooit meer boeken in het Nederlands, die zijn gewoon niet zo goed.
23/05/17 12:08
Ik heb van die hele dunne versimpelde versies van Engelstalige klassiekers gehad toen ik kleiner was, en dat werkte wel goed. Zo heb ik toen Frankenstein en Dorian Grey onder andere gelezen, is misschien een goeie instapper.
Maar als ge niet gewend zijt van te lezen zou ik precies toch in het Nederlands beginnen, anders loopt ge wel het risico van ontmoedigd te raken nog voor ge begint. Zou zonde zijn.

Zelf heb ik dat op dit moment amper voor omdat mijn Engels echt goed is, maar ik heb wel vaker dat een boek op zo'n manier geschreven is dat ik halverwege de zin vergeten ben wat er staat, dat dat echt niet registreert. Met The Essex Serpent had ik dat veel, nogal vermoeiend. Heeft meer met zinsconstructie te maken die mij soms alien is denk ik.
23/05/17 12:09
Artnoc
quote door



No spoilers plox


Sorry m8 maar 't is geen spoiler no worries
23/05/17 12:14
Volhouden. Alle begin is moeilijk he. :) Je zal na een tijdje zelf wel merken dat je dat woordenboek meer en meer aan de kant gaat leggen. 't is maar zo dat je een taal onder de knie krijgt.
Desnoods begin je met Engelstalige boeken waarbij de woordenschat wat makkelijker is of dunne boekjes. Zo ga je het misschien langer volhouden ook. En dan kan je opbouwen en na tijd moeilijkere, dikke boeken lezen. :)

Ik grijp nu zelfs spontaan naar Engelstalige boeken omdat ik het leuker vind om iets in de eigen taal te lezen dan een vertaling naar het Nederlands. :) De oorspronkelijke taal heeft net dat iets meer. :)
23/05/17 12:47
Ik zou best goed Engels moeten kunnen (en dat kan ik ook), maar ik moet toch ook nog geregeld dingen opzoeken hoor. Vaak zijn die wel min of meer duidelijk in context, maar ik kan er niet tegen als ik niet weet wat ze precies betekenen. Als ik op de trein zit of zo en dus niets kan opzoeken, schrijf ik de woorden op en doe ik het nadien thuis.

Ik zou in elk geval nooit een Nederlandse vertaling lezen van een boek waarvan ik de oorspronkelijke taal beheers.
23/05/17 13:07
Procaffeinate
Goh ik lees makkelijker in't Engels, ik haal daar meer voldoening uit. Efkes middelbaar doen, maar ik vind da fijn om te zoeken in de context naar de betekenis en dan te checken of het klopt.

Da gaat idd na een tijdje beter en beter, maar bv met game of thrones had ik nu wel het gevoel da ik meer achteruit ging dan vooruit, met momenten.
23/05/17 13:29
carbonanotglue
Engelstalige boeken lees ik het liefst in hun eigen taal. Maar lezen moet toch ook grotendeels om plezier en ontspanning draaien. En als Engels te moeilijk is en het leesplezier daardoor verdwijnt, lees dan best gewoon in het Nederlands.
23/05/17 14:47
Carolily
Ik heb paar jaar geleden voor het eerst een boek in het Engels gelezen, dat was Gone Girl (ik had de film niet gezien). Dat ging heel vlot en ik merkte ook wel dat de Engelse taal precies 'leuker' leest dan Nederlands. Ik ben heel goed in talen maar Engels is eerlijk gezegd niet mijn taal, dus zo leer je ook wat bij.

Ik ben ook wel niet pro Engels omdat dat mijn moedertaal niet is en de Engelse taal al te veel Nederlandstalige woorden aan het vervangen is. Als ik een boek wil lezen en het is oorspronkelijk Engelstalig, check ik eerst effe de eerste pagina's om te zien of het duidelijk geschreven is of complex en poëtisch, als het tweede het geval is kies ik toch gewoon voor de Nederlandse versie.

Ik las onlangs ook A curious incident of the dog in the night-time in het Engels, poepsimpel omdat het personage autistisch is en dus vrij duidelijk alles vertelt. Dus alles hangt wat af van de schrijfstijl en het verhaal natuurlijk. Ik wil ook nog steeds The Circle lezen van Dave Eggers maar daarbij heb ik dan weer het voel dat ik dat beter in het Nederlands doe.
23/05/17 15:49
MrsClaus
ik lees heel veel, toch gemiddeld 1 boek per week, maar ik lees niet goed in het engels, ik weet niet waarom dat is .. dat gaat mee gewoon niet goed af, maar ik vind dat niet erg..
23/05/17 17:20
LadyOfFlowers
Zelfde probleem, ik lees echt graag maar tegenwoordig lukt het niet meer om een boek uit te lezen. :(
Ik lees zowel engels als nederlands. In animal farm ben ik ook ooit eens begonnen, maar nog niet uitgelezen. Maar ik denk dat ik momenteel in 4boeken tegelijk bezig ben... oopsie.
23/05/17 17:28
pijlbord
Als uw doel is 'genieten van lezen' zou ik met iets in het Nederlands beginnen? Animal farm is nu ook een boek dat ge moet kunnen linken aan de geschiedenis en ik weet niet hoe het staat met uw kennis van het communisme maar als ge die link niet hebt is Animal Farm ook al een pak minder aangenaam en meeslepend om te lezen (in mijn mening toch)

los van het feit dat een woord opzoeken u uit de flow van het lezen haalt, ge moet de context ook kunnen begrijpen natuurlijk. En indien ge de taal eigenlijk niet voldoende kent zult ge die context ook vaak missen. Dan weet ge wel dat woord A dit wel zeggen, maar niet in welke zin het samenvalt met de zin, de paragraaf, het hoofdstuk.

Ik zou zeggen, begin met boeken in het Nederlands, leer uzelf lezen (als je snapt wat ik bedoel?) en eens ge dat leesritme hebt aangeleerd kunt ge verder gaan zoeken.

overigens, eerst een boek in het Nederlands lezen en daarna in het Engels is ook een optie he!
23/05/17 19:01
quote door

Ik zou zeggen, begin met boeken in het Nederlands, leer uzelf lezen (als je snapt wat ik bedoel?) en eens ge dat leesritme hebt aangeleerd kunt ge verder gaan zoeken.

overigens, eerst een boek in het Nederlands lezen en daarna in het Engels is ook een optie he!


Fijn plan. Toevallig ook goeie tips voor goeie boeken?

Andere mogen ook altijd tips geven natuurlijk.
23/05/17 19:09
pijlbord
Moeilijk om tips te geven voor een ander, natuurlijk. Waarom geen vlaamse klassiekers. Elsschot schrijft heel vlot en mooi vind ik. Kaas is een heel tof (en dun) boekje.
Ruyslinck is ook best tof, maar niet allemaal. De ontaarde slapers en de paardenvleeseters zijn kort en goed. De verliefde akela ook.

Als ge nog meer op safe wilt spelen moet ge maar is kijken wat de laatste jaren 'hot' is geweest he. Oorlog en terpentijd ofzo, dat heeft zowat alles gewonnen wat er te winnen valt, dan zal dat wel iets goed zijn. Da's nu één voorbeeld waar ik kan opkomen. Beste is nog altijd gewoon naar de boekenwinkel gaan en een boek vastnemen dat u leuk lijkt, dat u bij het lezen van de intro direct meesleept en dat gewoon meenemen.
23/05/17 19:17
Oooof naar de bib gaan.