De toestand van de wegen

28/05/09 09:40
ApriliaRacing
Even duidelijk maken, wij zijn het 10de gevaarlijkste land om met de auto/motor te rijden...

Je kan aanhalen dat we met veel op de weg zijn, maar als ik bekijk HOE die wegen eruit zien, dan vraag ik me af denken ze ooit na over iets bij wegen&verkeer?

Leg goede wegen die niet na een halfjaar al barsten, putten en scheuren vertonen °_°
Doe zoals in Nederland, de kostprijs van een weg is daar 3x zo hoog (staal onder het beton etc...) maar die gaat zeker 15x zolang mee als hier eentje in België!

& dan mijn grootste ergernis, in centra en bebouwde kom's (is that a word? :p )
Men wil de veiligheid verhogen en de auto's laten vertragen, maar dan leggen ze leuke klinkers of iets anders ipv asfalt. Leg toch verdorie overal asfalt, nu liggen er op kruispunten andere materialen die lekker schuiven en voor een veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel langere remafstand zorgen(ZEKER wanneer het regent), ik ben een autoliefhebber en rij graag rond, ik houd hier dan wel rekening mee dat dit ervoor zorgt dat ik gerust een 10-tal meter verder schuif als ik met 50 in de bebouwde kom rijdt. Maar zoals het grootste gros (90%?) rijden ze hier gewoon over zonder rekening te houden, WAAROM vraag ik mij af, waarom toch.


Ook nog, leuk fietspaden afschermen (wat veiliger is, klopt!) maar dan er hagen zetten die hoger en hoger worden, wanneer je een weg wilt indraaien zie je de fietser al niet meer omdat het verstopt zit achter de haag, ik bedoel maar, ze willen het veiliger maken, maar ze doen eigelijk net het omgekeerde, zit daar dan niemand met gezond verstand? :s


Grootste ergernissen van mij en ook nog wel anderen denk ik.

(vrije tijd @ stage, vandaar dit betoog )
28/05/09 09:43
Ik heb nog nooit afgeschermde fietspaden gezien, vet :D
28/05/09 09:44
ik kan er ook niet tegen! ik heb een redelijke slecht rug, en bij elke put of zo oneffenheden in de weg, voel ik da echt door men ganse rug gaan, is echt nie meer normaal!
28/05/09 09:52
judj
Inderdaad, Op plaatsen waar ze nog geen jaar geleden op de snelweg volledig nieuw asfalt gelegd hebben, trekt dit echt nu al op niets meer... Investeren in duurzame materialen zou hier geen overbodige luxe zijn... Ja, dit kost geld, maar moesten ze nu een wegenvignet invoeren dan zou iedereen die op de Belgische wegen rijdt mee betalen, wat ik best logisch zou vinden, aangezien massa's buitenlandse vrachtwagens onze wegen zéér vlijtig om zeep helpen!
28/05/09 10:05
tuesadorable
Haha, echt een onderwerp voor mij momenteel. Maandag waren ze hier aan het werken. De putten zijn niet goed gedicht. Over heel de straatkant zijn putten gevuld met 'asfalt' dat eigenlijk nog doorbuigt. Als je er dus door rijdt, zak je in een putje. Niet overal is er asfalt, ze hebben hier verderop ook een put gevuld met klinkers.

Ik loop al aantal kilometers en toen ik gisteren mijn huis zag en een sprintje wou trekken, bedacht ik dat ik moest oppassen voor die put met klinkers. Ik sprong erover maar klaarblijkelijk niet ver genoeg en schaafde mijn knie. Door het springen én vallen op één moment is er nu echt iets fout aan mijn menisci of bursa. Het is niet alleen spierpijn, het zit ook dieper. Vannacht heb ik elk uur zien passeren en vanmorgen toen ik uit mijn hoogslaper moest kruipen viel ik bijna flauw toen ik beneden stond. Nu ja, dat is het natuurlijk niet alleen: morgen rijdt de Tour van België twee keer langs deze straat en die is gewoon gevuld met putten? Kan toch niet gezellig zijn om op te fietsen?

Probleem is dat het voor niemand duidelijk zijn of het provinciewegen zijn of gemeentelijke wegen. Klaarblijkelijk spendeert de provincie minder aandacht aan putjes etc dan de gemeente, en die heeft er al niet veel aandacht voor... Een betere coördinatie zou hier wel gepast zijn.28/05/09 10:30
Heidra
Toen ik onlangs terugkeerde op de E17 van Haasdonk naar Kortrijk, Merkte ik pas echt op dat ik echt in geulen aan het rijden was op de rechterrijstrook.
Zo verzakt was die rijstrook :s
En het wordt pas écht prettig rond Gent. Veel putten en opgelapte stroken, veel gewiebel, totaal niet comfortabel om te rijden.
(dat je trager moet rijden rond Gentbrugge kan ik nog heel goed mee leven).

Ronde punten zijn hier ook (levens)gevaarlijk. Ze hebben van die ronde punten gemaakt met twee rijstroken en het volk dat meestal op de binnenste ring zit, snijdt echt altijd uw pas af, met als gevolg ik keihard moet remmen om er niet tegen te zitten.
Zover ik weet moet de binnenste ring voorrang geven aan de buitenste ring.
Maar verkeersregels, die overtreden die fransmannen hier toch constant.

Nuja, en hier hebben ze een soort wegversmalling gemaakt (er kan maar 1 auto door), met als doel de automobilist trager te laten rijden.
Er staan geen verkeersborden die zeggen welke richting voorrang heeft,
met als gevolg dat iedereen nu zo snel mogelijk rijdt om door die versmalling te zijn.
Soit, en die bloembakken kosten handenvol geld en er zijn er intussen al véél gesneuveld.

Verder hebben we ook ergens in de buurt zo'n afgeschermd fietspad,
maar hier is die haag niet zo hoog hoor :)
Fietsers zijn nog perfect zichtbaar.

Eerlijk gezegd vind ik het niet meer fijn om met de auto te rijden in eigen streek.
Geef mij maar de Westhoek of het Waasland.
28/05/09 10:38
martus
Wat moeten ze dan niet denken in Iraq.... :D

Ik ben wel tevreden van het Belgische wegenet (in eht opzicht van kwalitiet putten en dergelijke)
Het vergt een enorm werk om heel België perfect boebel en put vrij te houden, dit is dan ook onmogelijk! En de staat doet genoeg inspanningen om alles rijbaar te houden dunkt me. Het lijkt me trouwens beter om een put op te vullen met asfalt of klinkers, dan in één keer de hele straat te verniewen. Dan zouden er pas veel files ontstaan...
28/05/09 10:39
tuesadorable
Ik woon in het Waasland en ik vind dat toch niet zo optimaal, de E17 hier is echt pas hermaakt en dat heeft al opnieuw last van aquaplanning... (idd in Haasdonk).

En @ poster boven me: putten vullen is beter? :s Klinkklare onzin. Er ontstaan al genoeg files als ze gewoon werken, als ze de baan goéd opnieuw herstellen neem ik die extra file er wel bij.
28/05/09 10:43
BlueCasket
Ik vind het ook schandalig voor een land als belgië te zijn ! :|
En als ze iets willen verbeteren dan maken ze het gewoon erger! Net zoals de politiek, onderwijs, gevangenissen en al de rest dat er hier wel mankeert :| :D
Zoals hier in mijn buurt en ze zowat overal doen in antwerpen( en vermoedelijk belgië) als ze iets vernieuwen namelijk gewoon versmallen !
die baantjes zijn zo smal gemaakt dat er bijna geen vrachtwagen doorkan plus de baan is nog eens kronkelig aangelegd om de snelheid in te dijken resultaat : de moedige vrachtwagen chauffeur rijdt tege een waanzinwekkende 15 per uur om toch op zijn bestemming te raken want inderdaad de colruyt, gamma en andere toch lokaal belangrijke winkelketens zijn er gevestigd.
Het ergste is dan nog als men via een zijstraat op deze baan wilt komen, de afrit is LOODRECHT op de straat zelf gemaakt wat dus draaien moeilijk maakt, je zou zegge geen probleem dan snij ik een stukje af, ga je gang op eigen risico.
die boordjes zijn namelijk afgerond maar je krijgt daar wel een hoogtevershil van wel 10 centimeters.
veel buurtbewoners zijn sindsdien al naar de garage gemoeten omdat ze gewoon heel hun onderkant hadden beschadigd. :|
en nu rijden al die vrachtwagens door mijn straat omdat ze daar gewoon niet meer erdoor kunnen bijna :|
zo slippe gewoon alle lokale wegen dicht en dat maakt het nog erger.
Zeker voor motorrijders is het hier gevaarlijk rijden, er zijn namelijk nog veel kasseien en wanneer het regent zou ik het zelf niet eens willen riskeren moest ik op een motor rijden.
28/05/09 10:44
martus
En ik woon ook in het waasland, en van die aquaplanning dat klopt ! :( en das wel redelijk gevaarlijk.
Ik denk dat de grootste boosdoener hierbij de kolonie vrachrwagens zijn die dagdagelijks over de banen bollen. Moesten ze meer vracht vervoeren met treinen en boten, dan zou er veel minder verkeer en file zijn op de banen, en dan zouden ze ook langer meegaan.
28/05/09 10:47
bonkers
Ja, er moet inderdaad iets aan gedaan worden. Op veel plaatsen is het gewoon gevaarlijk, meer valt daar eigenlijk niet over te zeggen. Ook de staat van de staat van de meeste fietspaden is niet wat het zou moeten zijn.

Er zou inderdaad eens voor duurzame oplossingen gekozen moeten worden.

@ Heidra: Ronde punten, ik erger mij er ook aan. 10% van die rotondes werken goed, en zijn op een goede strategische plaats gezet. Voor de rest blijft men er maar bijbouwen op plaatsen waar vroeger gewoon een voorrangsweg was (zonder al te grote problemen), en een rotonde dus absoluut niet nodig is.
En idd, degene die aan de binnenkant zit maakt een maneuvre als hij van de rotonde af wilt, en moet voorang geven aan iemand die op de buitenste kant zit.

Tja, het verkeer, en de wegen in België.. Het is me wat. Er zijn zo duizende voorbeelden. Ik woon aan een grote verbindingsweg waar redelijk vaak ongevallen gebeuren. Maar die ongevallen zijn eigenlijk (bijna altijd) de fout van de bestuurders zelf. Nu denken ze het hier op te kunnen lossen door een snelheidsverlaging naar 70 (ja, 70 op een brede 4 baansweg), terwijl ge in bv. de Ardenne op 'bergwegskes' vol blinde bochten, en 's nachts zonder verlichting 90 moogt rijden.
Nu heeft men al 2 grote stukken van die mooie 4-baansweg tot 2-baansweg zonder inhaalmogelijkheid gemaakt. Gevolg: opeens zie je iedereen kleven, en bij de versmalling zie je altijd mensen een poging doen om nog zoveel mogelijk auto's in te halen, en ritsen kent blijkbaar nog niet iedereen. Is dat den een veiligere situatie?

En zo zou ik 100 dingen kunnen zeggen...
28/05/09 10:51
Dragonclaw
By ons in de buurt is er een bedrijf waar ze aardappelen verwerken ==> frieten etc.

Dus:
-In de herfst: al de boeren naar die peet z'n fabriek met hun tractors en karren aardappelen (je zit toch gauw aan een ton of 15 met zo'n getrek)
-Ook in de herfst: Die peet z'n camions die naar de boeren rijden om aardappeltjes te gaan halen (reken maar een ton of 25-30)
-De rest van eht jaar: om de 20 minuten vertrekt er een camion van dat bedrijf richting een opslagplaats, dag en nacht, constant, om de 20 minuten dus.


resultaat: weg kapot
oplossing: weg herleggen, systeem autosnelwegen (met staal en beton en weet ik veel wat nog)
resltaat: Immens stevige weg die niet snel zal kapot gaan... Maar die zo oneffen is als de hell, met je fiets daarover en heel je gat ligt open...
Dus als ze de wegen in ons land willen gaan verbeteren moeten ze toch een ander systeem vinden hè ;)

btw: @ tuesadorable: veel beterschap hè ;)
28/05/09 10:52
martus
ook zo iets dom zijn ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen.... moesten ze allemaal het openbaar vervoer nemen, er zou geen drukte zijn in de steden of toch veel minder
28/05/09 10:55
ravx
Ik vind de wegen in Limburg hier tamelijk goed in de buurt. Maar ik merk wel dat als ik kanten Vlaams-Brabant ga dat het echt erg wordt qua putten en zo in de weg.

Ik erger me wel meer aan verkeersdrempels die nie aangelegd zijn volgens de regels en wegversmallingen die op nix trekken en vlak voor ne bocht staan. Wat me ook stoort is als iemand een huis heeft aan een kruispunt en daar een schoon haag rond bouwt zodat ge echt nix ziet aankomen van de andere kanten..

Ronde punten zijn hier ook (levens)gevaarlijk. Ze hebben van die ronde punten gemaakt met twee rijstroken en het volk dat meestal op de binnenste ring zit, snijdt echt altijd uw pas af, met als gevolg ik keihard moet remmen om er niet tegen te zitten.
Zover ik weet moet de binnenste ring voorrang geven aan de buitenste ring.


Dat is vaak omda mensen de binnenste ring pakken voor de 3de afslag. Dat is dus verkeerd. Ik pak vaak de buitenste ring omdat ik weet waar ik moet zijn en soms snij ik ook mensen af maar wie pakt er dan ook de binnenste ring als ge de 3de afslag wilt hebben? Er is een heel systeem met die rondepunten en te weinig mensen doen het in feite juist.

Het goeie aan die punten is wel dat ge soms mensen hebt die precies schrik hebben om een rondpunt op te rijden en ge kunt die dan makkelijk voorbij steken.
28/05/09 10:55
BlueCasket
idd veel beterschap :s
klinkt zo precies of u knie is kapot en da moet verdomd pijn doen :s
28/05/09 11:00
bonkers
@Martus: laat ze die fiets nemen, nog beter!
28/05/09 11:00
BlueCasket
Ik denk dat antwerpen ook het ergste is gesteld, kennedytunnel met ongelofelijk leuke files.
drukte alom.
en dan het geleuter van de lange wapper brug die mij zelf niets kan schelen die hoeft er zelf niet want dat is toch maar meer chaos hier in de streek tijdes de werkzaamheden.
het wegennet is gewoon niet gebouwd om het gewicht van zon 40 tonners te kunnen weerstaan, en ZEKER niet zoveel achter elkaar.
en zoals bonkers ook zegt, versmallen en vertragen maakt het gewoon erger en erger alles slipt hier stilletjes toe en hier in antwerpen ben ik overal sneller met de fiets dan den auto.
met de wage sta je toch om de vijftig meter aan een rood licht :|
28/05/09 11:09
KaasKroket
Privatiseer de wegen hé. Of werk met een tolheffing.
28/05/09 11:13
BlueCasket
met de taxe die ze op de buitenlandse vrachtwagens kunnen heffen kunne ze al veel krijgen om het onderhoud in de belg zijn portemonnee goedkoper te maken :)
28/05/09 11:16
KaasKroket
Niet alleen op buitenlandse vrachtwagens, maar op buitenlanders tout court.

Als we de wegenbelasting zouden verlagen, en tol vragen zoals in Frankrijk, zou dat er volgens mij voor zorgen dat

1) minder Nederlanders door België zouden rijden om in Frankrijk te geraken.
2) mensen meer geneigd zouden zijn om het openbaar vervoer te gebruiken.
3) mensen die geen auto hebben ook maar in mindere mate zouden meebetalen aan onze wegen.
4) Het geld dat je uitgeeft aan wegen rechtevenredig is met je gebruik van de wegen.