Beveiligingscamera

04/10/17 21:33
Noxa, ik ben benieuwd naar jullie mening.

Sinds kort hebben we een beveiligingscamera aan onze voorgevel van het huis gahangen.
Deze camera is afgesteld dat hij/zij enkel de vportuin kan zien. Tevens filmt deze niet constant maar alleen als er beweging waarneembaar is in de tuin.
Blijkbaar moet je ieder beveiligingssysteem melden bij de politie en de privacycommisie want ook al film je je eigendom, je mag niet ongevraagd mensen filmen.
Dussss als je niet aangeeft bij de privacycommisie dat je een camera hebt, mag deze ook niet als bewijsmateriaal dienen bij biivoorbeeld een inbraak.

Wat vinden jullie hiervan?
04/10/17 21:56
wat vind ik hiervan? zoals heel veel wetten in belgie omtrent uw eigendom, (een beetje) belachelijk.

ik wil er wel even bij zeggen dat ik geen notie heb over de precieze wetgeving hier rond en graag meer duidelijkheid zou willen over waarom dit aangegeven moet. daarna kan ik pas een deftige mening formuleren.
04/10/17 22:00
Ik heb er rond heel het huis & niet aangegeven. Ik gebruik het dan ook eerder om te kijken wie aanbelt, of wanneer de post een pakje brengt en van die dingen :p
& als er toch iemand met kwade bedoelingen komt zorg ik wel dat ik weet wie het is en ga ik in die mens zijn brievenbus kakken.
04/10/17 22:00
Aangeven omdat iedereen recht op privacy heeft. Geeft ge t niet aan en de buren komen bij u in de tuin en die willen niet gefilmd worden, dan hebt ge een probleem. Als zij aangifte doen bij de politie, dan moet ge ze afnemen.

Maar als er bij de buren iets gebeurd een inbraak ofzo, dan mag de politie wel camerbeelden opvragen als bewijsstuk (dan wel).
Als ge de privacycommisie op de hoogte brengt, zijt ge eveneens verplicht een sticker/bordje te plaatsen dat mensen gefilmd kunnen worden.

Ik vind het persoonlijk een heel gedoe terwijl t meer om uw eigen veiligheid gaat en niet om iedereen in de gaten te houden.
04/10/17 22:08
dat was wat ik al dacht en in feite kan ik me daar in zekere mate in vinden. natuurlijk is een beveiligingscamera iets dat, bij normaal gebruik, niet gebruikt wordt voor spionage of dergelijke en is het daarom nogal belachelijk/overdreven om dit te moeten aangeven. anderzijds vind ik toch wel dat ik inderdaad wel op de hoogte mag worden gesteld als mijn buren een camera plaatsen die naar mijn woonst gericht staat.

en typisch belgisch trouwens dat de politie in geval van inbraak of dergelijke bij de buren de beelden wel mag gebruiken en bij de eigenaar niet. alweer: belachelijk.
04/10/17 22:12
quote door


Als ge de privacycommisie op de hoogte brengt, zijt ge eveneens verplicht een sticker/bordje te plaatsen dat mensen gefilmd kunnen worden.
Ik denk wel dat dat ook al veel helpt ivm veiligheid, niet? Allez ik zou denken dat ze sneller een huis gaan nemen waar zoiets niet ophangt.
04/10/17 22:18
quote doorIk denk wel dat dat ook al veel helpt ivm veiligheid, niet? Allez ik zou denken dat ze sneller een huis gaan nemen waar zoiets niet ophangt.
of juist een nemen waar het wel hangt omdat die mensen die extra beveiligen meer hebben om te beveiligen? ;) da's zoals een slotje op uw tent hangen op een festival. zij die binnen willen geraken binnen.
04/10/17 23:06
Mijn gebuur heeft erg veel camera's en die staan niet alleen in en naar zijn eigen huis te kijken.

Dat is eigenlijk best raar. Mensen die bij ons komen voelen zich ambetant: "is dat normaal dat die camera op ons gericht staat?"

Het heeft zijn voordeel, ik ben vrij zeker als ze hier inbreken dat hij het gaat gezien hebben. Maar wss onwettelijk gewijs en dus niet bruikbaar.

Ik vind het niet erg dat er een beetje regulering rond is. Maar binnen in uw eigen huis vind ik eigenlijk dat dat OK zou moeten zijn. Maar terwijl ik dat zeg denk ik: soms zijn hier andere mensen in huis en ik kan mij voorstellen dat die mensen liever w├ęten dat er gefilmd wordt.

Dus eigenlijk vind ik het wel OK. Er is al zo weinig privacy dat ik elk beetje inspanning in het voordeel van privacy eigenlijk wel OK vind.
05/10/17 07:13
Ik heb onlangs een camera geplaatst die enkel mijn garagebox filmt op een prive terrein.
Vooraf gaand hadden ze me ingebroken in de box, ben ik aangifte gaan doen en toen heeft de politie mij verteld tot je een camera mag plaatsen zolang het enkel en alleen u eigendom filmt en niks van de openbare weg.
05/10/17 10:19
Zjoske
quote doorIk denk wel dat dat ook al veel helpt ivm veiligheid, niet? Allez ik zou denken dat ze sneller een huis gaan nemen waar zoiets niet ophangt.


ja dat denk ik dan ook.ik ben dus serieus aant denken om zo een sticker te hangen. en er is overduidelijk niets te stelen bij mij.toch hebben ze proberen inbreken de zondag.dus tis enkel als afschrik
05/10/17 20:40
RobertCalifornia
In een wereld waar privacy eerder uitzondering dan regel begint te worden vind ik dat precies toch niet zo belachelijk.
05/10/17 20:52
Als dat echt enkel en alleen uw grond filmt snap ik niet waarom dat niet zomaar zou mogen. Maar als anderen gefilmd worden nouja dan dus niet. Ik vind dat echt klote aan wonen in Mechelen aangezien hier overal camera's staan, ik word daar ongemakkelijk van.
05/10/17 21:17
quote door

Als dat echt enkel en alleen uw grond filmt snap ik niet waarom dat niet zomaar zou mogen. Maar als anderen gefilmd worden nouja dan dus niet. Ik vind dat echt klote aan wonen in Mechelen aangezien hier overal camera's staan, ik word daar ongemakkelijk van.


ik zwaai daar regelmatig naar, of gooi een kusje ofzo haha
06/10/17 12:46
Dan kan ik er hier in een straal van 3 km al veel van de geven gaan trekken die dat sowieso niet hebben gemeld aan de privacycommissie. In elk geval, vaak absurd en van de pot gerukt die Belgische wetgeving.
Ik ben van mening dat het mijn eigendom is en dat ik film wie ik wil. En dat elke mens zich het fatsoen maar moet behouden om niets te mispeuteren, dan zullen die beelden ook niet misbruikt worden.
06/10/17 12:52
Zjoske
quote doorik zwaai daar regelmatig naar, of gooi een kusje ofzo haha


er is niemand die kijkt hoor. in antwerpen hadden we voor ons deur op de parking ook zo cameras en ze stonden daar gewoon drugs inder te dealen.maarja in antweroen stond den helft ook niet aan.
06/10/17 13:32
Ik ben persoonlijk blij dat niet iedereen zomaar zijn voorgevel mag volhangen met camera's. In alle geval als je dit niet aangeeft, zal het van het vergrijp afhangen of die beelden mogen gebruikt worden of niet (dat wordt dan bepaald door een rechter). Bij zware misdrijven worden normaal gezien die beelden altijd toegelaten.

Ik ben nog blijer dat een dashcam ook niet mag. Als je er toch eentje zou willen en wettelijk bezig wilt zijn, moet je zien dat je pakweg een tiental 'roadmovies' maakt met die beelden. Als je dan ooit een misdrijf filmt, kan je hard maken dat je een die dashcam hebt om roadmovies te maken en dan wordt dat bewijs wel toegelaten. Mobiele bewakingscamera's zijn verboden :) .
06/10/17 13:50
DreamersCircus
In het wetboek staat dit regeltje:

"1 niet-besloten plaats : elke plaats die niet door een omsluiting is afgebakend en vrij toegankelijk is voor het publiek"

Dus als ge een 'omsluiting' rond uw voortuin doet/hebt, valt dat niet meer onder de "Wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's" denk ik?

Ik denk dat een voortuin in principe wel steeds vrij toegankelijk is voor het publiek omdat mensen altijd bij u moeten/mogen kunnen aanbellen ofzo?Als ge geen pictogrammeke ofzo wilt plaatsen en toch niet strafbaar wilt zijn. Al ben ik natuurlijk geen advocaat en zijn er misschien nog bepalingen die ik over het hoofd zie en zo eh :D

Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.