Proces operatoren

05/06/16 13:00
Lieve Noxanen,

Ik ben via het SIRA project uigenodigd bij (voorlopig slechts) Monsanto om te bespreken of ik daar 10 maanden stage zou mogen doen.

In de breedste zin van het woord is dit een "sollicitatiegesprek" dus moet ik me hierop uiteraard goed voorbereiden.

Daarom vroeg ik me af of hier op noxa nog proces operatoren zitten die mij wat ideetjes kunnen geven omtrent 1) wat de job juist inhoudt (heb al hier en daar wat opgevangen maar meer is beter in dit geval) en 2) waarom jullie deze job graag wouden (en hopelijk nog steeds!) doen?

Alvast bedankt!
Prive berichtjes ook welkom!
05/06/16 13:07
pijlbord
monsanto, amai das uw ziel verkopen.
05/06/16 13:11
josfindus
ja monsanto, gaat ge daar dan stage doen om aan inside info te geraken die ge dan nadien tegen hen kunt gebruiken?

sorry verder niks nuttig te zeggen. ik snap niet eens wat die titel betekend
05/06/16 13:24
Mokeponn
Waarom kent iedereen dat en heb ik zoiets van wtf is da zelfs
05/06/16 13:37
Hoe kunt ge dat bedrijf nu niet kennen, da's toch zo HET toonbeeld van "big evil corporation" :D

Ik zou ook niet staan te springen om daarvoor te gaan werken, langs de andere kant denk ik dat die hele demonisering wel lichtjes overdreven is.
05/06/16 13:39
pijlbord
los van gmos is er nog heel veel mis met dat bedrijf. maarja. geen zin in.die discussie eigenlijk
05/06/16 13:42
quote door

Waarom kent iedereen dat en heb ik zoiets van wtf is da zelfs


Ik moet het ook Googelen ze.
05/06/16 13:45
ja monsanto is toch echt wel hét gezicht van een kwaadaardig bedrijf
oh Jon!
05/06/16 14:37
Mokeponn
quote doorIk moet het ook Googelen ze.


Vuistje voor mosjionosjion ^^
05/06/16 14:38
turnstile
Ik ken het ook niet..
05/06/16 14:50
Haha vanaf het woord Monsanto ergens valt breekt er bijna spontaan een opstand uit. Maar ik kan u ook niet verder helpen, succes ermee in ieder geval, naar het schijnt werken er bij Monsanto ook gewoon... mensen van vlees en bloed, dus geen schrik!
05/06/16 17:12
etangsnoirs
Damn mag ik u dan een zendertje meegeven, pleaaase?
05/06/16 18:02
Nog niet veel nuttige reacties gekregen precies hier :p

Ik ben nooit werkzaam geweest als procesoperator maar aangezien ik mijn afgelopen stage heb uitgevoerd bij Total Belgium en ik vóór deze studies ook werkzaam geweest ben als elektricien (via buitenfirma) bij verschillende Chemische bedrijven weet ik wel ongeveer waar procesoperatoren mee bezig zijn.

Het antwoord is: niet veel.

En nu serieus :D ...
Het beeld dat ik tot hiertoe heb gekregen van procesoperatoren is dat die niet veel moeten doen. No offense, maar dat is gewoon wat ik in elk bedrijf waar ik kwam ondervonden heb. Ze hebben wel een grote verantwoordelijkheid i.v.m. het draaiende houden van de processen en moeten wel bepaalde zaken regelmatig controleren. Maar vooral als er iets fout loopt hebben ze een grote verantwoordelijkheid, zij moeten er dan voor zorgen dat de productieprocessen zo minimaal mogelijke tijd stilliggen. Door problemen zo snel mogelijk te (laten) oplossen.

Een nonkel van mij heeft ook procesoperator geweest bij Lanxess (tijdelijk) en zei ook dat hij daar tijdens zijn werkuren gewoon zijn gazetje kon lezen... Zolang alles verliep zoals het de bedoeling was.

Ik heb er wel bewondering voor, ook al klinkt het negatief - dat procesoperatoren niet veel moeten doen - want, ik zou het niet kunnen. Ik moet echt bezig zijn...

Ik denk wel da je genoeg relevante info vind als je "procesoperator" googled ook :)
En ik denk ook wel da je voor zo'n sollicitatiegesprek niet al te veel schrik moet hebben. Procesoperator is echt wel een knelpuntberoep dus...
05/06/16 19:44
Moeten die niet constant schermen in het oog houden en zo? Lijkt me wel vermoeiend. Chill, maar vermoeiend. En grote verantwoordelijkheid.
05/06/16 21:02
Werken bij monsanto = one way trip to hell.
Als ge enige vorm van respect hebt voor iets wat er op aarde rondloopt, doet ge da nie.

Tot zover mijn nuttige bijdrage.
06/06/16 00:02
snuggerecowboy
quote door

Het antwoord is: niet veel.

En nu serieus :D ...
Het beeld dat ik tot hiertoe heb gekregen van procesoperatoren is dat die niet veel moeten doen. No offense, maar dat is gewoon wat ik in elk bedrijf waar ik kwam ondervonden heb. Ze hebben wel een grote verantwoordelijkheid i.v.m. het draaiende houden van de processen en moeten wel bepaalde zaken regelmatig controleren. Maar vooral als er iets fout loopt hebben ze een grote verantwoordelijkheid, zij moeten er dan voor zorgen dat de productieprocessen zo minimaal mogelijke tijd stilliggen. Door problemen zo snel mogelijk te (laten) oplossen.

Ik heb er wel bewondering voor, ook al klinkt het negatief - dat procesoperatoren niet veel moeten doen - want, ik zou het niet kunnen. Ik moet echt bezig zijn...:) Dat is een goeie inschatting.
Ik ben dus proces operator, ik zit aan een installatie die zwavelzuur maakt van uitlaatgassen uit smeltovens voor koper en lood.
Hoe druk wij het hebben varieert, maar ik kan wel toegeven dat ik qua werkdruk meestal niet te klagen heb. Er zijn soms momenten dat ik niet meteen weet wat te gaan doen omdat er zich niets aandient, maar het kan andersom zijn ook.
Het hangt af van de shift: de vroege en het eerste deel van de late is gewoonlijk drukker dan de nacht. En weekdagen zijn drukker dan weekends of feestdagen.

Om op uw vragen te antwoorden:

1) Wat de job juist inhoudt hangt af van de plaats waar je terechtkomt.
Wij werken met een beurtrol: als ik 5 dagen achtereen ga werken zit ik er 1 of 2 achter de schermen binnen. Dan word inderdaad verwacht dat je in feite alles regelmatig overloopt en afwijkingen bijstuurt of meldt. En ja dat kan best vermoeiend zijn, want soms gebeurt er niet veel en dan zou je toch waakzaam moeten blijven (tel daarbij dat je in shiften staat, zowel tijdens de vroege als tijdens de nacht kan de alertheid weleens verzwakken). Ik heb dan 6 schermen, 3 muizen en 3 toetsenborden. Dus ik heb al geoefend om met elke hand een muis te bedienen :)

Als ik buiten sta zijn taken zoal: stalen nemen van het zuur en daar een paar metingen op doen, ik moet ook geregeld met een vorklift rijden, ook wel eens een vrachtwagen vullen met zwavelzuur en heel soms een binnenschip.
Er zijn ook periodes dat we de installatie buiten dienst moeten nemen, delen openvijzen en veiligstellen voor onderhoudswerken door derden (we moeten daar dan ook werkvergunningen voor aftekenen). Later moet dat dan terug door ons gemonteerd en opgeruimd worden, wat mij dan doet denken aan loodgieterij maar met veel grotere kranen en buizen.
En het gebruik van gasmaskers en chemische wegwerpoveralletjes is me ook niet vreemd.

2) Ik doe het nu een dikke 2 jaar. Ik wou meer afwisseling en ook meer variatie qua werkdruk (hoewel ik dat niet echt kon voorspellen) t.o.v. van mijn vorige job (daar waren min of meer alle dagen hetzelfde). Ik wist ook niet precies wat ik moest verwachten, maar ik heb eigenlijk al toen ik afstudeerde voor zoiets gesolliciteerd, toen zonder succes. Ik heb 2 jaar geleden eigenlijk gewoon de mentaliteit bestudeerd van mensen die in de productie werkten op mijn vorig bedrijf en daar mijn manier van solliciteren wat aan aangepast.
06/06/16 00:54
pijlbord
Amai, eigenlijk werk ik met mensen en da's misschien nog de meest delicate 'cargo' van allemaal.

Maar ik ben toch blij dat ik geen binnenschepen met zwavelvuur moet vullen want shit, dat zou niet goed komen:' )


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.