wasmachine ontschimmelen en ontstinken.

28/09/14 00:34
Ikwoon in een huis samen met een super ecologische vegan. Wich is nice.
Maar al die uitsluitend 30 graden wasjes met rare zeepnoten en biokorrels hebben er voor gezzorgd dat ons mwasmachien helemaal beschimmeld is. ik ben helemaal pro-ecologie, maar ook wel tegen stinkende propere kleren.

Ik heb ondertussen al een paar keer lakens gewassen op 100 graden. ook ene keer een handdoekje alleen, zonder zeep en een glas azijn op 9 graden, maar de stank blijft.


Mijn google resultaten geven mij: azijn (een liter, wat?) sodium bicarbonaat, javel etc. Die azijn probeer ik te vermijden, want dat stinkt, en die sodium, daar geloof ik ondertussen niet meer in.

Heeft er iemand praktische ervaring om zowel schimmel van de rubber te krijgen als algemeen de onzichtbare stank weg te krijgen in een wasmachine?


Dank.
28/09/14 00:42
Wij kregen bij onze wasmachine zo'n onderhoudsetje met kuisproduct. Misschien kan je eens horen bij een winkel?

Géén javel! Dat is bleekmiddel en maakt vlekken op je kleren die je er niet meer uitkrijgt.
28/09/14 09:38
Een tabletje van een vaatwasser in uw lege trommel steken en wassen op hoge temperatuur. Nog iets dat ik mij herinner. Maar bij mij heeft dat toen niet geholpen. Ik had ook al azijn en 100 graden wasjes gedaan.

Bij mij lag het uiteindelijk aan mijn wasverzachter. Ik heb die vervangen en de stank is nu weg. Dus probeer ook eens te spelen met andere wasmiddelen dan gewoonlijk voor ge de hoop opgeeft. Mijn kleren van toen blijven helaas wel stinken en heb ik moeten weggooien. Succes, want ik weet hoe vervelend dat is.
28/09/14 12:24
Toch die azijn proberen. Niks mee in uw machien gooien, gewoon azijn erbij en op hoge temperatuur laten draaien. Dat stinkt niet.

Misschien ligt het aan uw leidingen, of filter? Ik zou alles eens nakijken en systematisch schoonmaken. En niet vergeten uw machine altijd meteen leeg te maken en het deurtje open te zetten als uw was gedaan is, anders gaat het tout court stinken.
28/09/14 12:59
pijlbord
Ik kan ook alleen maar denken aan filter schoonmaken, en ook dat die slang ernaast openmaken en al het water er even laten uitlopen. En dan waar ge uw waspoeder erin doet is goed proberen schoon te maken (zo goed mogelijk) en ook de randen achter uw rubber, daar kan het ook al eens goed gaan schimmelen als ge dat niet regelmatig droogt.
28/09/14 13:52
welja, zij gebruikt nooit wasverzachter. ik doe dat nu wel om de stank weg te krijgen. :)

Maar die azijn, stinkt dat niet verschrikkelijk? En moogt ge wel compleet lege wasmachines laten draaien?
28/09/14 14:13
pijlbord
Waarom zou dat niet mogen? Das gene microgolf he.
28/09/14 14:15
Ik vind niet dat dat stinkt, dat trekt ook weg he. En ge moogt die zeker laten draaien zonder iets in. Ik doe dat wel eens vaker om de wasmachine helemaal schoon te krijgen.
(oh god waarom praat ik alsof ik tante Kaat ben geworden :( )
28/09/14 16:26
josfindus
dat stinkt niet hoor azijn! dat werkt goed tegen de kalkaanslag ook. ze raden inderdaad aan 1keer per jaar uw machien op 90 te laten draaien.

doet die dingen in het zeepbakje of in de wastrommel?
mijn buren gebruiken ook altijd waspoeder en dan blijven er zo brokken in dat bakje.

ik ben zelf ook heel ecologisch. Maar ik gebruik vloeibaar wasmiddel van Sonnet, is vegan en meest ecologische dat er bestaat. Ik gebruik daar dan ook nog is gewoon heeeel weinig van. Misschien moet ge haar dat is aanraden.
vloeibaar is sowieso beter voor uw leidingen maar het is nog beter omdat in zo een plastiek dingske gewoon mee in uw wastrommel te doen, heb je ook NOG minder nodig.
28/09/14 16:51
josfindus
en haha "ontstinken"
28/09/14 18:36
dochverdergeenpaniek
Ecologisch. Vegan. En al dien stroom dat zo'n spel verbruikt is ook groen zeker. Wat is er mis met dash jongens. Zeveraars.
28/09/14 18:50
josfindus
dat dat ongelooflijk hard stinkt zelfs als ge dat erna nog 10 keer wast met een 'neutraal' wasmiddel. Als mijn lakens met zoiets gewassen worden dan lig ik heel de tijd te niezen.
+ jeuk aan uw velleke als ge gevoelig zijt. En dat heb ik zelfs met wasverzachter van ecover, vieze parfumkes.
28/09/14 19:25
pijlbord
quote door

Ecologisch. Vegan. En al dien stroom dat zo'n spel verbruikt is ook groen zeker. Wat is er mis met dash jongens. Zeveraars.


Jup, waarom proberen de wereld een betere plaats te maken. Beter om gewoon op iedereen te kakken die niet lustig zeehondjes neer knuppelt en ruwe olie in brand steekt om 't warm te hebben.
28/09/14 22:34
vegan wasmiddel? wa?
nee die gebruikt gewoon de bio variant van het supermarktmerk, poeder, in't bakske.

Maar lange termijn oplossingen en verbeteringen is eigenlijk niet echt nodig. Mens mag haar machien kapotmaken zoveel ze wilt, maar ik zou graag voor de volgende paar maand deoptie hebben om niet rondtelopen alsof ik net van een festival kom.

Mijn schrik voor azijn komt van die keer dat ik mijn waterkoker ontkalkt heb met azijn en de keuken een weee gore azijnwalm had, die ik niet wegkreeg.
28/09/14 23:00
Ik had/heb hetzelfde probleem gehad. Ik heb alles waar ik zelf aankon zo goed mogelijk afgekuist: het bakje waar je wasmiddel in moet, het deurtje (toen ik met een doekje over dat venster ging, kwam er behoorlijk wat bruin af, ondanks dat het er op zich proper uit zag) en tussen die rubberen banden rond uw deurtje (daar zat de meeste vuiligheid). Gewoon met water en beetje afwasmiddel. Dat heeft op zich wel al veel geholpen voor de onaangename geur. Verder ga ik nog (als mijn huidig wasmiddel op is) zo'n wasproduct kopen dat "twee in één" is, dus dat zowel je machine reinigt als je was. Want ja, aan de vetzakkerij binnen raak je zelf niet aan.
Javel zou ik noooooit gebruiken voor een wasmachine. Zoals afterthought zegt; als daar iets of wat van achterblijft, kunt ge uw kleren weggooien. Azijn lijkt me wel doenbaar als je daarna nog gewoon kan spoelen.
29/09/14 00:29
josfindus
zo een wasmiddel zou ik niet durven gebruiken.dingen die uw machien reinigen zijn vaak agressief dus ik zou schrik hebben dat dat mijn kledij beschadigt.

en geloof mij dat ruikt ge echt niet. ik week mijn kledij daar vaak in en was mijn nieuwe stofkes daar ook mee. ook heel lang niet durven doen maar het werkt.

als ge samen wast dan maakt dat toch uit wat die derin kapt als daardoor uw was stinkt. als ze dan niet zo strikt is zegt dan dat ze die vloeibare ecoshit van het delhaize huismerk neemt. vloeibaar is echt zoveel beter voor uw machien.
of zegt dat ze niks gebruikt als gij al 'dash' ofzo gebruikt. want als uw machine niet stinkt dan blijft er vaak nog genoeg over van een vorige wasbeurt (heeft de ervaring van het delen met andere mensen mij toch geleerd)
29/09/14 01:22
er is alleen bio in poeder in de supermarkt. ik heb echt lang liggen zoeken maar heb uiteindelijk niet biologische oranje single dose balonnetjes gekocht. WANT WAAR KuNT GE DIE PLASTIEKE POTTEKES VINDEN? ik wou vloeibare zeep, in zo'n rond dingetje, maar dat vond ik nergens. och.

Anyhow, een dezeraans zoeken naar deftige azijn. Ik woon in italie en mijn lief had nog nooit gehoord van 'gewone' azijn. is witte wijn azijn ook ok? :D
29/09/14 10:22
stagnation
quote door

er is alleen bio in poeder in de supermarkt. ik heb echt lang liggen zoeken maar heb uiteindelijk niet biologische oranje single dose balonnetjes gekocht. WANT WAAR KuNT GE DIE PLASTIEKE POTTEKES VINDEN? ik wou vloeibare zeep, in zo'n rond dingetje, maar dat vond ik nergens. och.

Anyhow, een dezeraans zoeken naar deftige azijn. Ik woon in italie en mijn lief had nog nooit gehoord van 'gewone' azijn. is witte wijn azijn ook ok? :D


ik zoek ook al keilang naar zo'n plastieken bolleke voor op mijn was te leggen :D Ik gebruik alsnog vloeibare zeep, en ik gebruik gewoon de dop van die fles. Werkt ook heel goed hoor!
29/09/14 11:00
josfindus
ha dat zit soms gewoon op de dop van het vloeibaar wasmiddel zo een bolleke.

en wijnazijn is niet het juiste nee. gewoon 'normale' azijn, zo de goedkoopste shit dat er is.
met die singeldose dingens wel oppassen he dat er gene plastiek achterblijft. want in het afwasmachine blijven die plastiekske van dreft en calgonit altijd achter ook al moet ge die er mee in steken.
29/09/14 11:02
dochverdergeenpaniek
quote doorJup, waarom proberen de wereld een betere plaats te maken. Beter om gewoon op iedereen te kakken die niet lustig zeehondjes neer knuppelt en ruwe olie in brand steekt om 't warm te hebben.


Denk dat de impact op de wereld groter is door al die elektriciteit en water te gebruiken dan het verschil dat zo'n speciaal poeder biedt. Das zoals die ecover toestanden. Die dingen zijn beter voor het milieu, ja, maar slechts in zo'n Klein percentage beter dat het bijna vetwaarloosbaar is. Eens op koppen ofvolt gezien denk ik. Koop dan een duurdere wasmachine die minder verbruikt, zo doet ge echt iets.