Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/noxazq/code.php on line 652
Dierenproeven : 157 reacties (2/8) [Wetenschap en Filosofie]

Dierenproeven

25/08/08 13:33
Probeer jij maar eens een geneesmiddel te ontwikkelen of een geneesmiddel tegen kanker.

willen we dat?
25/08/08 13:34
rockpunkmetalhead
Ik denk het wel hoor, aangezien de immense investeringen erin.
25/08/08 13:35
aaaah, daar gaat ons geld naartoe!
25/08/08 13:37
rockpunkmetalhead
Wil jij dan een wereld zonder geneesmiddelen?
Je moest maar eens weten hoeveel geld er naar het ontwikkelen van geneesmiddelen gaat.
(niet alleen standaard geneesmiddelen , maar ook genetische geneesmiddelen)
25/08/08 13:37
tickingxclock

Studentenproeven: ik heb het zelf al moeten doen, en ik ben heel eerlijk tegen u: niemand van die 80 studenten heeft daar iets aan gehad, behalve dan dat het leuk was om de darmen open te prikken zodat ge uw labopartner kon ambeteren. (niks is mss een sterk woord, maar het had echt niet gemoeten )

Ik heb dit jaar een varkensoog moeten dissecteren, en geloof me, ik leerde daar echt ontzettend veel van. Gewoon uit de cursus begreep ik er niet veel van, na de dissectie had ik het volledig onder de knie. Ik vind trouwens ook dat je niet zomaar voor 80 studenten mag spreken, want ik ben er zeker van dat je niet aan alle 80 hebt gevraagd of ze er iets van geleerd hebben. ;)
25/08/08 13:41
dub0800
1) wij bachelorstudenten maken geen gebruik van muizen ;) nu lijkt da of die dieren echt misbruikt worden, ma als die dieren nooit gebruikt zouden werden, zijt er ma overtuigd da ge nu op 50 jarige leeftijd ni meer bestond :) . Als gij ooit zelf kanker, alzheimer of weet ik veel wa hebt, ik zou graag willen weten hoe gij u dan zou voelen, indien er eventueel een geneesmiddel aan de hand van die experimenten zou kunnen uitgevonden worden.

2) antilichamen worden bekomen door een bacterie of virus in te spuiten in een konijn, da gaat hierdoor ziek worden en zijn lichaam maakt antilichamen, die dan op een bepaalde manier worden gezuiverd en geïsoleerd.
Dit kan daarna bij ons gebruikt worden, bv vaccinaties tege hepatitis C en noem maar op. Dit is eigenlijk hetzelfde proces als bij ons gebeurd, wanneer er een nieuwe ziekte ontdekt wordt (nieuwe bacteriesoort), ons lichaam maakt dan ook voor de eerste keer antilichamen aan, die vervolgens bij de volgende aanval snel terug kunnen worden opgeroepen door het lichaam (de eerste keer duurt het genezingsproces dus aanzienlijk langer), vandaar de vaccinaties.

3) over apen spreek ik mij liever ni uit :D
25/08/08 13:41
ik wil een wereld zonder geneesmiddelen, zijt daar maar zeker van.

mrja, de vraag is, waarom wordt iedereen ziek?
en, wat is 'ziek zijn?'
25/08/08 13:42
Pieter27
Ik ben pro-dierenproeven.
Een mensenleven is nu eenmaal net iets meer waard dan het leven van de meeste dieren. Ik stel voor dat al die anti-dierenproef-bewegingen zich zelf dan maar vrijwillig als proefkonijnen opgeven, aangezien het leven van die muisjes en konijntjes hun toch zoveel dierbaarder is...

Van mij mogen die dieren zelfs afzien tijdens die proeven. Als er een paar honderd, of zelfs duizenden dieren een pijnlijke dood moeten lijden om zo een geneesmiddel tegen kanker, hiv, alzheimer, of andere ziektes te vinden, dan vindt ik dit verantwoord. En iedereen die aan zo een ziekte lijdt zal dit ook wel vinden denk ik, of zou je dan liever zelf sterven, ipv van dat men die dieren had "opgeofferd" om een remedie tegen uw ziekte te vinden.


25/08/08 13:42
rockpunkmetalhead
Er is een verschil tussen dissectie in het middelbaar en dissectie op de universiteit in een richting waar je niets anders leert bij wijze van spreken. Als je op het unif iets dissecteert weet je op voorhand al wat je gaat zien en hoe je het moet doen dus echt veel leer je neit. Het is gewoon eens kijken waar alles zit en hoe het in mekaar zit.
Heel leerrijk is dat inderdaad niet.

In het middelbaar heb je nog nooit iets fatsoenlijk gezien over de inwendige structuren, dan leer je natuurlijk wel veel.
25/08/08 13:45
dub0800
dan moet ge op dierengeneeskunde kaffen, ni op geneeskunde. wij dissecteren op mensen die daar zelf voor gekozen hebben, als geneesheer zijt ge nu eenmaal verplicht (tenzij ge weigert) om u lichaam af te staan aan de wetenschap
25/08/08 13:45
ik wil een wereld zonder geneesmiddelen, zijt daar maar zeker van.

Ok, gebruik dan uw leven lang (kort) geen enkel geneesmiddel
en ik hoop dat je het tot nog toe nog nooit gedaan hebt, anders ben je een hypocriet.
25/08/08 13:46
rockpunkmetalhead
Je kan geen concrete definitie op ziek plakken , dan kom je in het gebied van de filosofie.
En zonder geneesmiddelen zou onze wereldbevolking aardig klein zijn.
En jijzelf neemt ongetwijfeld ook geneesmiddelen.
25/08/08 13:48
tickingxclock
En wat ik trouwens ook verschrikkelijk vind, is dat mensen geen donor willen zijn na hun dood. Dàt is hypocriet en egoïstisch.
Maar dit terzijde.
25/08/08 13:49
en met geneesmiddelen is er overbevolking :)

en ik zeg niet dat ik nog nooit geneesmiddelen heb gebruikt, sommige zijn idd nodig, dat weet iedereen, maar er zijn er zoveel die niet nodig zijn/nooit nodig zullen zijn.
ik ken mensen die een dafalgan nemen voordat ze hoofdpijn krijgen...
25/08/08 13:50
zyklon
@Spetterpoep: jij als student geneeskunde hebt hier stukken meer ervaring mee als mij. Ik wil je gerust geloven dat jij en je 79 medestudenten er niets uit hebben geleerd. Maar dat wil niet zeggen dat dit voor alle richtingen en voor alle jaren zo is. Zo kan ik me wel inbeelden dat voor de studenten dierengeneeskunde deze dissecties wel noodzakelijk zijn..
25/08/08 13:51
rockpunkmetalhead
Dus je wilt een wereld zonder geneesmiddelen en toch zijn er geneesmiddelen nodig , leg me dat maar eens uit.
Klinkt nogal hypocriet moet ik zeggen. Elk geneesmiddel op de markt is ergens voor nodig, het is niet dat als het fout gebruikt word het niet nodig is.
25/08/08 13:52
zyklon
en ik zeg niet dat ik nog nooit geneesmiddelen heb gebruikt, sommige zijn idd nodig, dat weet iedereen, maar er zijn er zoveel die niet nodig zijn/nooit nodig zullen zijn.
ik ken mensen die een dafalgan nemen voordat ze hoofdpijn krijgen...


En daarom is dafalgan dus niet nodig :s
25/08/08 13:52
spetterpoep
dan moet ge op dierengeneeskunde kaffen, ni op geneeskunde. wij dissecteren op mensen die daar zelf voor gekozen hebben, als geneesheer zijt ge nu eenmaal verplicht (tenzij ge weigert) om u lichaam af te staan aan de wetenschap

Dub, ik zit een paar jaar hoger dan jij, dus ik weet wel hoe antilichamen ontstaan. Ik bedoelde dat ik het protocol van kopen van konijnen, behandelen, voeding, eventuele anesthesie (wrs niet), leeftijd,... niet kende.

En ik had het ook niet op de dissecties, daar heb ik ook zeer veel op geleerd.
Die mensen zijn dood, die hebben hun lichaam voor de geneeskunde gegeven, daar is niemand op aant kaffen.

Trouwens, in Kortrijk (KULAK) maken ze wel gebruik van muizen :)

@hierboven: Aspirine zou trouwens nooit op de markt zijn gekomen, moesten er toen al dierenproeven hebben bestaan. Maar dat ook even terzijde
25/08/08 13:52
allez gaan we straks ook beginnen over diertjes die worden geslacht
laten we ook stoppen met vlees te eten

ho testen op dieren heeft een nut, het is daarom niet 'leuk' maar het is handig.
En helaas dieren kunnen niet veel zeggen (als in niets).
Begrijp me niet verkeerd ik hou van beestjes.

25/08/08 13:53
en met geneesmiddelen is er overbevolking

idd, en als je daar iets aan wil doen wel [insert iets heel grofs hier]