Rechten en plichten identiteitskaart en algemeen

16/01/18 09:57
Hoi civil liberties minnend noxa.

Ik vroeg me af of iemand can jullie ervaring heeft met wat juist uw plichten zijn met iw identiteitskaart.
Het zit zo. Ik heb mijn adres aangepast en nu moet ik naar de gemeente. Ik vermoed om het adres op m'n identiteitskaart aan te passen. Maar de chip van mn kaart is kapot. De kaart is geabimeerd, mijn schuld.
Nu dat betwkent niet alleen dat ik 21 euro zou moeten hebben, maatlr, omdat ik op 31 januari een vlucht heb, 88 euro moet vinden voor een spoedprocedure.

Maat mijn gemeente zijn over het algemeen onwetende debhanen. Dus ik vroeg me af of die chip op uw kaaft verplicht is als alle info leesbaar is.
Mag de gemeente eisen dat ik een nieuwe kaart aanvraag.

Ik weet dat ik de electronische certificaten kan weigeren te activeren. Is dat alles?
Wat zijn de gevolgen als ik mijn identiteitskaart niet laat aanpassen?
Ik vind het nogal kafkaiaans dat ik geld moet betalen aan de overheid voor iets dat zij me verplichten (e-id) te hebben, te meer omdat de gemeente de enige is die ooit die chip gebruikt. Hrt lijkt me ok raar dat de oficiële manier om aan financieel aan hun eisen te voldoen , 'leen geld can uw ouders' is. Heb ik de verplichting om geld te hebben? Als ik geen geld zou willen hebben, mag ik dan noet legaal hier ingeachreven zijn ofzo?

Dit soort problemen hen ik wel vaker. Ik heb bv ook geen gsmnummer, en dat is een voorwaarde voor een hoop privé dingen. Ik snap de uitwisseling daar. Maar wat overheid en systeem betreft lijkt me dat linder evident.
Wat zijn de voorwaarden om een natuurlijke persoon te zijn, met recht op reizen binnen europa? Ben ik verplicht, als belg, om geld te hebben, een rekeningnummer tw hebben, een vaste woonplaats te hebben, mijn kinderen aan te geven, ingeschreven te zijn in het rijksregister etc? Indien ja, in ruil voor wat ia dat eigenlijk? Wat krijg je daarvoor terug?
Wat gebeurt er als ik weiger mee te doen?
16/01/18 10:05
DreamersCircus
Goh op de luchthaven lezen ze die chip niet eh dus ikd enk dat ge daar sowieso weinig problemen mee gaat hebben, ge moogt u daar ook identificeren met een rijbewijs ofzo dus daar zou ik u geen zorgen om maken.

Voor die aanpassing van uw adres denk ik ook niet dat dat zo dringend is ofzo? In het systeem zou da normaal al aangepast moeten zijn nee?

Juridisch kan ik u niet helpen helaas ma wel interessante vragen :D

Uw kinderen inschrijven lijkt me wel 'noodzakelijk' als ge wilt dat die Belgisch staatsburger zijn? Anders gaan die nooit een paspoort enzo kunnen aanvragen, volgens mij ook ni inschrijven in een school enzo, aleja denk ik eh ^^

Wa ge in ruil krijgt is rechtszekerheid in geval dat er iets misgaat eh, de politie, het rechtssysteem, kinderbijslag, gezondheidszorg, die dingen zijn allemaal (denk ik) veel makkelijker als ge 'legaal' zijt?
16/01/18 10:42
Burgerplichten (welke?) In ruil voor burgerrechten?
16/01/18 10:52
Ze kunnen uw chip wel inlezen op de luchthaven, het is gewoon geen standaardprocedure. Dan gaat ge wel met een probleem zitten. Anderzijds, een vriendin van mij heeft zonder pas van Kopenhagen naar Brussel gevlogen zonder enige controle. Ik zie het dus als een risico.

Blijft nog wel het probleem dat de politie u aan een identiteitscontrole kan onderwerpen, volgens mij kan je ook een boete krijgen als uw pas niet ingelezen kan worden.

Voor de rest, vroeger was er een wet tegen landloperij. Je kon dan gearresteerd worden als je geen geld op zak had (onvoldoende voor een brood te kopen, dacht ik). Dat is afgeschaft, al vind ik het persoonlijk zeer problematisch dat je voor 88 euro al zou moeten gaan lenen.
16/01/18 11:49
Endoftheline
Hebt ge geen internationaal reispaspoort ? dan ist ook opgelost..
16/01/18 12:02
Ja ik heb al duust vliegtuigen genomen en de laatste tijd mn pas amper bekeken. Alleen da scanmachien aan zaventem. Maar da doe ii wel met mn verlopen paspoort.


Verder vind ik je hoofd problematisch, maar persoonlijke meningen lijken me niet echt relevant.
16/01/18 12:23
Ik denk dat ze misschien een afbetalingsplan ofzo kunnen voorstellen als ge echt duidelijk maakt en kunt aantonen dat ge geen geld hebt (complete gok trouwens, maar ik weet dat mensen dat ook kunnen krijgen voor bv een weekje speelplein van 35 euro dus waarom zoj dat niet bestaan voor andere zaken)

Besides that, ja, er zijn helaas dingen die ze ons kunnen verplichten die geld kosten (al zou ik het super rude vinden moesten ze mensen mogen arresteren die op straat lopen zonder geld lol)
16/01/18 12:34
DreamersCircus
Ja ik loop kei vaak zonder geld, id-kaart, bankkaart.. Gewoon bah da pakt allemaal plaats in en als ge da ni nodig hebt? Om mij te identificeren pakken ze toch gwn mijn gsm en da ze mijn mama bellen eh
16/01/18 12:45
In mijn ervaring hangt het af van het vliegveld of ze cobtroleren of niet. Sas, austriaair en brussels airlines heeft bij mij nog nooit gecontroleerd (ik vlieg vaak).

KLM en ryanair hebben bij mij wel altijd gecobtroleerd op men pas
16/01/18 13:28
Om te vliegen mag uw chip er zelfs uit zijn als ge binnen de Schengenlanden blijft. Zolang alles nog leesbaar is, gaat ge op de luchthaven geen probleem hebben. Het kan wel zijn dat ge iets moet tekenen dat bewijst dat ge op eigen risico zonder chip vliegt, dat de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk kan gesteld worden als ge ter plaatse een id-controle krijgt en die niet voldoet, maar dat risico lijkt mij minimaal.
17/01/18 00:23
XBMC
"Heb ik de verplichting om geld te hebben?"
"Als ik geen geld zou willen hebben, .."

Top lel
17/01/18 09:51
Aangezien ik in 'het buitenland' woon al sinds mijn twaalfde moet ik voor elke paspoortvernieuwing bijna 100 euro neerleggen. Maar het is wel verplicht blijkbaar. Ik heb drie jaar zonder identiteitsbewijs rondgelopen in Belgie zonder mij daar zelfs bewust van te zijn (die E+kaart die ik van de Belgische gemeente kreeg is blijkbaar geen geldig ID). Ik ben erachter gekomen toen ik niet op mijn vlucht naar Londen mocht stappen met mijn E+kaartje. Toen ik dan eindelijk in die ambassade stond, kreeg ik mij de huid volgescholden dat ik zo lang gewacht had om mijn paspoort te verlengen.

Tis bullshit, maar ik weet niet of ge er echt onderuit kunt, zeker als ge wilt reizen.

De chip, daar heb ik geen idee van. Een reispas heeft dat niet eens?
17/01/18 12:29
Ik vlieg heel regelmatig, en nog nooit hebben ze mijn chip gescand.
Ik kon trouwens hier in de ambassade kiezen of ik dat wou activeren, en ik heb gekozen om dat niet te doen. Dus met het vliegen gaat ge daar 0,0 last mee

Daarbij, bij mijn paspoortboekske is die e-chip ook kapot, en daar doet niemand onnozel over.
18/01/18 18:04
Ik weet niet of ze het in dit geval doen, maar uw id-kaart kan wel geblokkeerd worden,en dan raak je het land niet meer uit met het vliegtuig (aangezien die scanners in Zaventem die dan niet meer kunnen lezen), maar in België zelf heb je daar dan eigenlijk geen last van als die geblokkeerd is
19/01/18 20:23
Ze blokkeren die certificaten. Die scanners lewen uw certificaten toch niet? Wr zien wel

Ik heb een nieuwe pas aangevraagd. Mijn nieuwe handtekening ia nu ook 'ni dieu ni maitre' hehehhehe. Die pas te laat komen. Ik ga met of mijn vervallen pas of mn kapotte id verder reizen. Als da machien ni meewilt en ze doen moeilijk pak ik een nieuwe vlucht. goedkoper dan die smeerprijs.
Maar wat zijn mijn burgerplichten. Moet ge die chip activeren? Moet ge een vaste woonplaats hebben? Lijkt me allemaal zo absurd.
19/01/18 20:27
quote door

"Heb ik de verplichting om geld te hebben?"
"Als ik geen geld zou willen hebben, .."

Top lel

Wat juist lel?
23/01/18 15:19
DreamersCircus
Vaste woonplaats moet wel denk ik? Was hier toch nog al eens een topic over van zo in ne bos wonen en alles ni? :D


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.