Jeugd nu en vroeger

12/10/09 23:19
Voor school moet ik de verschillen tussen jeugd van de jaren 2000, 90 en de jaren 80 en lager geven. Ik moet zoveel mogelijk verschillende meningen verzamelen dus laat ze maar horen!
12/10/09 23:24
Ik denk dat er tussen de "jeugd" van nu, en de jeugd van pakweg 5-10 jaar geleden alvast heel wat verschillen zijn.
Tegenwoordig begint men nog veel rapper met"volwassenen-zaken" zoals roken, drinken, drugs, seks,... (Natuurlijk waren er vroeger ook wel 13-jarigen die zulke dingen deden, maar dat was toen meer in het geniep, terwijl het nu de normaalste zaak ter wereld lijkt dat een 13-jarige op zaterdag op een fuif staat met in de ene hand een pint, in de andere een sigaret, en daarna nog even een meiske binnendoet...

Het grootste verschil met "onze generatie" van 5-10 jaar geledne, is natuurlijk dat wij toen nog geen, of toch althans heel weinig, internet en gsm's hadden. Vandaag de dag is dat natuurlijk niet meer weg te denken uit tieners hun leven. Dat heeft natuurlijk veel voordelen, maar imo toch ook heel wat nadelen. Zo lijkt de talenkennis van de jeugd er écht wel op achteruit te gaan, het is schrijnend om te zien hoe slecht de gemiddelde 16-18jarige de Nederlandse taal nog beheerst... Verder heb ik ook de indruk dat de huidige generatie veel te lui wordt op bepaalde vlakken. Wij moésten vroeger nog wel onze deur uit komen wilden we bepaalde dingen hebben of doen, de huidge generatie wordt echter lui gemaakt door het internet enz...
12/10/09 23:31
Extraction
De jeugd van nu staat minder stil bij dingen, is naar mijn mening ook veel impulsiever en naïever. En volgens mij zijn zij nu ook meer beïnvloedbaar.
12/10/09 23:32
Leprosy
De jeugd van nu wil bereikbaar zijn, overal. In de klas, op een festival, na een avondje zuipen.
Als'k vergelijk met m'n broer (die tien jaar ouder is) dan was hij heel wat anders. Dit komt zoals Lobmans zegt, door het internet, en alle technologieën daaraan gebonden.
Maar toch, het is 'n norm geworden onder deze jeugd.

Naar't schijnt (volgens een studie die 'k vorig jaar in de les gezien heb) trekken de jongeren veel later uit het huis dan vroeger.

Ergh, over de rest moet'k nog wat nadenken.

Lobmans, in de jaren zeventig en tachtig denk'k dat ze toch ook wel vroegtijdig met seks begonnen hoor. (flowerpower generation, plus drugsgebruik daarbij ook nog'ns)
12/10/09 23:34
ze make zowiezo minder plezier dan nu; vroeger gingen vrienden ondereen nog redelijk vaak buiten kattekwaad uithalen enz.. nu pikke ze ne otto en lope ze me AK47's over straat.
12/10/09 23:35
SummerInTokyo
wa moet ge nu geven? feiten of meningen
als het feiten zijn; doe uw huiswerk zelf
als het meningen zijn; sorry
12/10/09 23:35
Extraction
@ Jellekeeh: Over stigmatiseren gesproken... Is dat niet wat overdreven?
12/10/09 23:36
Leprosy
jellekeeh, zou je dan ook kunnen stellen dat er minder groepsamenhang is tss mensen van nu?
12/10/09 23:39
het is niet omdat een groot deel ervan wandelende stereotiepen zijn dat de jeugd helemaal misloopt, ik ben zeker dat er ook normale mensen tussen zitten... ergens... hopelijk
12/10/09 23:43
Ik denk dat de onverschilligheid van de jeugd tegenover allerhande zaken de laatste jaren serieus is toegenomen. Het is precies 'in' om nergens meer een uitgesproken mening over te hebben waarvoor je iets over hebt, dus qua ideologie enzo denk ik dat de huidige generatie echt maar pover scoort.
Ze beginnen ook steeds rapper uit te gaan, etc.
Qua schrijf- en taalfouten is het ook niet echt verbeterd de laatste jaren.
Internet heeft ook veel veranderd, alles moet veel sneller gebeuren en de jeugd is ook veel afhankelijker van allerhande elektronica (gsm's, pc, mp3-speler,...).

(er zullen natuurlijk ook wel altijd uitzonderingen zijn op de regel, en we moeten ook niet te veel beginnen veralgemenen)
12/10/09 23:59
ik denk dat de jeugd eerst zelf al denkt snel volwassen te zijn, maar ook geforceerd word om sneller volwassen te zijn.
dat de jeugd hun vrijheid heel goed kent, en daardoor hu discipline en respect voor ouders/ouderen wat is verloren.
en dat de jeugd heel naïf is en bena niet bezig is met wat er om zich gebeurd maar veel meer met zichzelf.
vroeger was er minder passief contact, maar actief contact tussen de jongeren.
wat dan wel opvalt is dat ze zich heel volwassen gedragen, maar in tegenstelling tot vroeger, is men zeer laat met kinderen. vroeger was men vaak op 18 al zwanger, en het huis uit, iets heel volwassen naar mijn mening. is hun gedrag dan vals volwassen? of gwn volwassen maar dan alleen de kanten die onverantwoordelijkheid met zich meedragen?
13/10/09 00:10
RhythmAndBlues
de jeugd van nu wordt meer onder druk gezet om een diploma enzo te behalen. (met alle gevolgen van dien, stress enzo :) )

miss staat et hier al, kwil nie alles eerst leze :D
13/10/09 00:19
Internet, vergrote mobiliteit, gsm. Dat is zowat het enige verschil.
13/10/09 02:24
paljaske
de jeugd van de jaren 80 zeiden altijd hoe verwend wij (jaren 90) zijn/waren. ik geloofde dat nooit. maar als ik de jeugd/pubers nu zie rondlopen..

op hun 12de al een gsm. uitgaan tot 3uur snachts. mogen alcool drinken van thuis. onbeschoft tegen oudere/leerkrachten/leiding in jeugdbewegingen...

het individu ontbreekt in de meeste jeugd van nu. natuurlijk zijn wij kudde dieren, maar ook uniek. dat mis ik wel. allemaal lkkr stoer wezen, groot bakkes hebben.

ze denken van hun 14al dat ze volwassen zijn. dat ze het beter weten. meer ervaring hebben..right

leuk zo veralgemenen :D

gsm's,computers,mp3's... zijn een prioriteit geworden.

een rustig avondje op café zitten kan precies niet meer. het draait allemaal rond zuipen, chickskes scoren, kleding etc.. walgelijk

maar er zijn ook positieve veranderingen...

ik vind de jeugd openen naar elkaar toe. steunen elkaar sneller. durven sneller over iets gevoeligere onderwerpen praten, al dan niet in een exclusieve kring.alles heeft de maken met maatschappij, opvoeding, religie etc
maar bewaar aub een stukje van jezelf:)
13/10/09 08:47
NocturnalGoThic
enkele verschillen.
de jeugd van nu groeit op met de nieuwe electronica, vroeger hadden ze dat niet en gingen ze nog buiten spelen (of toch veel meer).
Nu krijgt ook alles een naam zoals adhd e.d. dus nu lijkt het of er meer ''abnormale'' mensen zijn dan vroeger terwijl er vroeger gewoon niets op gezegd werd.
Openbaar vervoer is anders, nu nemen wij gemakkelijk een bus, tram of trein, vroeger was het vooral met de fiets of te voet.
13/10/09 10:04
Extraction
@NocturnalGothic: Dat gaat meer om de omgeving die veranderde door de jaren heen. Niet specifiek over de jongeren zelf...
13/10/09 11:01
Leprosy
Ei-gen-lijk kunnen wij niet vergelijken aangezien we nooit in die tijd geleefd hebben.
De meesten halen (waaronder ikzelf ook) negatieve aspecten boven, misschien is dát een aspect van deze jeugd: alles met 'n melancholische blik bekijken over de wereld.

Ik denk eigenlijk dat we minder naïef geworden zijn, door onze vergaarde kennis.
We gaan niet zomaar drugs aannemen, we gaan niet zomaar met'n vreemde man meestappen enzovoorts, dóór de media en scholen. We moeten meer kennis vergaren dan die jongeren van de jaren '80. (zo hadden ze bv. geen rekenmachine bij wiskunde, nu wel, dus kunnen we de overgebleven tijd invullen met andere wiskundige formules e.d.)
Doordat we meer kennis moeten vergaren, weten we ook meer, en zijn we minder naïef.
Ale, zo denk IK dan.

Ahja, nog een verschil volgens die van economie: we leven sneller. Dit in lopen maar dan ook de typische dingetjes zoals gsm, pc's enz. dan in de jaren '80.
13/10/09 11:43
Amnesys
De jeugd van nu vindt alles veel te vanzelfsprekend. Ze kunnen de waarde van bepaalde dingen totaal niet meer inschatten. Ook wordt hun taal zwaar verwaarloosd door het gebruik van MSN en SMS.
En naïever zou ik de jeugd ook niet noemen, nuja op bepaalde vlakken toch niet. Om nu een extreem voorbeeld te nemen AIDS. Wij weten wat dat allemaal inhoudt, wij krijgen voorlichting (daarom is die niet altijd even goed maar soit) terwijl dat vroeger iets was wat de doofpot ingestoken werd en een grote schande was als je het HIV virus opliep.
Net zoals dat de vroegere generaties (waaronder ouders en grootouders, maar natuurlijk niet allemaal) homoseksuelen beschouwen als iets 'vies', als een schande. Terwijl wij daarmee opgegroeid zijn en daarmee hebben leren leven en het absoluut niet beschouwen als een ziekte.

Elke generatie heeft zijn voor- en nadelen.
13/10/09 13:56
eum er is al belachelijk veel verschil tussen wanneer ik 15-16 was (nu 21) en de kindjes dat nu 15-16 zijn.

* roken, drugs, drinken, ge komt meiskes van 15 tege op fuive (2 koppen kleiner) terwijl ge vroeger 16 moest zijn?? ok zullen er vroeger ook wel hebben gedaan, maar dan stiekem
nu zijn ze er trots op ofzo

* seks hoe vroeger hoe liever precies

* korte rokjes, decoltés, hakken om groter te lijken want in hoogte zijn ze nog niet volgroeid. Maar borstne da die tegewoordig allemaal hebben.

* herinner me nog fuif toen ik 18 was. ik in jeans en een topje, ik kwam daar binnen, allemaal meiskes amper iets aan, rond jongens hangend die zelf ook ma 15 zijn.

*gsm's als ze 12 zijn als het al niet vroeger is, hun taal is nog niet erg genoeg.
13/10/09 15:59
JUGGERNAUT
Wat een negativiteit hier. :D