anti-strijkrevolutie

27/09/14 00:14
josfindus
Beste noxanen

ik vroeg mij af hoe het zit met jullie strijkgedrag.
Uit onderzoek bleek dat strijken in de top 3 staat van favorieten huishoudelijke taken.
Niet strijken is taboe.

Ik wil daar iets aan doen. Ik strijk niet ollée. En ik merk dat wel meer 'jonge' mensen dat niet doen.
Maar dames uit de vorige generaties kunnen daar blijkbaar niet bij.

Strijken is leuk daar niet van. Maar dat is zo enorm tijdrovend. Zelf strijk ik niets. Tot voor kort had ik geen hangkast dus alles kreukte toch weer. Ik heb een strijkijzer en als ik weg moet en een kleed of hemdje aan wil dan strijk ik dat vlak voor ik doorga.
Buiten blouses,hemden en jurken strijk ik niets. Als ge dat aanhebt ziet toch niemand dat.
En als ge begint te strijken dan lijkt plots alles verkreukt en stop je niet meer.

Opzich geen probleem als mensen daar wel hun hobby van willen maken. Maar ik wil het 'taboe' hier rond doorbreken. Want ik hoor zoveel mensen klagen dat ze nog zoveel strijk hebben. En vooral dat ze geen tijd hebben voor andere dingen. We leven in een moderne wereld. Het is tijd voor verandering. Weg met het strijkijzer. Meer tijd voor hobby's. Door niet te strijken boet je niet in aan levenskwaliteit. In tegendeel. Het is niet dat uw leven ineens minder hygenisch of ongezond wordt.De afwas is ook kut, maar dat kunt ge moeilijk laten. Strijken wel, dus waarom zouden we niet knippen in onze huishoudelijke taken waar mogelijk?

Ik heb natuurlijk wel makkelijk praten, zo zonder strijkmand want ik ben ook maar alleen. Zonder kinders en wederhelft. Maar mijn motto is: "als mijne man een job heeft waarbij hij elke dag een hemd of kostum MOET aandoen, dan verdient hij waarschijnlijk ook genoeg om dat naar het strijkatelier te doen"

voila, graag jullie mening. Hoe strijkverslaafd ben jij?

(en ja bij deze de doop van een nieuwe categorie, want met al die noxanen die zich settelen leek mij dat wel nuttig. En het kan ook handig zijn voor de newbe kotganger)
27/09/14 00:18
Ik kan ni strijken, ik wil ni strijken. Ik heb geen plaats om te strijken. Fuck strijken.
27/09/14 00:20
josfindus
flink zo, de wereld kan mensen zoals u gebruiken.

de was ophangen aan den draad of meteen opplooien als die warm uit de droogkast komt. Dat doet ook al veel. om toch ook iets van nuttig advies te geven
27/09/14 00:30
OmaSmurf
Haha, ja mensen, geef aub nog meer tips om geen plooien in uw kleren te hebben zonder te hoeven strijken.
Want ik wil dat later ook absoluut niet doen. Mijn motto is dan weer zo min mogelijk tijd besteden aan het huishouden.
27/09/14 00:31
DinosaurKiller
Ik heb nog nooit gestreken en ik denk niet dat het ooit gaat gebeuren.
27/09/14 00:34
jesss
De meeste dingen zoals jeans, hemdjes, en jurken leg ik in de wasmand opzij om te strijken. Dat stapelt zich altijd op. En als ik daar iets van nodig heb, dan neem ik dat er uit om aan te doen, als er echt kreuken inzitten dat strijk ik dat wel. En om de zoveel tijd zet ik mij eens aan de mand strijk, want ik vind het wel fijn om alles netjes geplooid in de kast te hebben liggen.

Bovendien is dat helemaal niet zo erg om te doen... ik zet de tv aan of een filmke op en dan is dat allemaal niet zo erg. Ik heb er gewoon vaak de fut niet voor om nog eens een uur recht te staan na 't werk, want ik sta al de hele dag recht.

Maar ik vind het inderdaad niet nodig dat alles gestreken wordt. Ik ken mensen die hun lakens en onderbroeken strijken...wtf? En zakdoeken, nog zo iets... om daar dan uw neus in te snuiten en in een propke in uw zak te steken...
27/09/14 00:37
josfindus
Omasmurf: veel syntetische shit kopen dan. ik hou daar zelf niet van en geef geen zak om kreuken. maar dat kreukt minder dan katoen en linnen. daarom dat ze in de jaren 70 heel veel broeken uit zo een vettig stofke maakte, dat moest ge niet strijken.

en ja bij jeansbroeken enzo gewoon niet kijken naar de kreuken. Gewoon aandoen en na een paar uur is alles eruit. En bij skinny broeken al helemaal.

Als ge kleren meeneemt in een valies dan moet ge die een beetje opvouwen en daarna oprollen. Dan kreuken die ook een pak minder dan als ge die gevouwen of random in uw zak propt. Extra voordeel, ge krijgt zo ook meer in uw valies.


btw: nooit strijken en uw mama dat dan laten doen telt niet he.
27/09/14 00:40
josfindus
quote doorBovendien is dat helemaal niet zo erg om te doen... ik zet de tv aan of een filmke op en dan is dat allemaal niet zo erg.dat heb ik ook is geprobeert, maar dat ga dus niet bij mij he. ge kunt niet en naar de tv en naar uw kleding kijken. Enkel bij Thuis, ofzo werkt dat. dan moet ge maar gewoon luisteren. Op het werk waar ik wel moest strijken, zette ik dan radio 1 op en dan luisterde ik naar die reportages.

en ja er zijn mensen die zelfs babybody's strijken pffff. Ik denk wel dat ik om de paar maanden de randjes van mijn lief zijn boxer vroeger streek. Mijn moeder deed dat ook zo met zakdoeken en keukenhanddoeken. Die niet altijd strijken maar om de zoveel tijd als dat teveel begon te krullen. Ik had mij dat ooit ook voorgenomen maar dat komt er niet van. Ik ben al blij als ik mijn kleren is opgeplooid in de kast krijg. Ik denk dat ik nu al meer kleren uit dan in de kast heb.
27/09/14 00:43
OmaSmurf
quote door


btw: nooit strijken en uw mama dat dan laten doen telt niet he.


Hoe bedoelt ge dat telt niet? Ik moet sinds kort mijn eigen strijk doen thuis, en later wanneer ik alleen woon wil ik het liefst nooit strijken of toch zeer weinig.
27/09/14 00:45
pijlbord
Ik strijk ook niets, nog niet. Ik plooi alles direct als het uit de droogkast komt en dat helpt tegen het ergste. Een beperkt aantal dingen ga ik toch wel strijken wanneer ik de ruimte ervoor heb. t-shirts ofzo, das eigenlijk het enige dat ik kan bedenken. t-shirts en hemden.

Mijn moeder streek alles, van de zakdoeken tot de onderbroeken, zot werd ik daarvan.

Op mijn werk moet ik wel regelmatig strijken en oké das niet het meest aangename werkje ooit, maar een zeker autistisch kantje aan mij geniet er wel van om zo alles helemaal glad te strijken. Allez voor een hemd of twee, dan ben ik dat ook weer beu.
27/09/14 00:57
josfindus
quote doorHoe bedoelt ge dat telt niet? Ik moet sinds kort mijn eigen strijk doen thuis, en later wanneer ik alleen woon wil ik het liefst nooit strijken of toch zeer weinig.


ja op noxa zitten ook 16jarige die nog thuis wonen. dan zeggen : ik heb nog nooit gestreken. dat is wel gemakkelijk als uw mama dat dan voor u doet he :p
alhoewel moeders dat vaak ook blijven doen terwijl ge al 100 keer gezegd hebt dat ze uw kleren niet moet strijken.

en ja Pijlbord ik vind dat soms ook fijn hoor. Dat is leuk als alles netjes plat is. Het is niet dat ik dat haat. Het pakt gewoon veel tijd. En als ik aan iets begin stop ik dus niet meer. Want dan vind ik dus inderdaad ook dat mijn tshirts er gekreukt uitzien en een strijkbeurt nodig hebben. Terwijl nu vind ik dat helemaal niet. Die zien er nu perfect ok uit. Maar als ik begin, moet elke kreuk eraan.
27/09/14 01:09
Ik vond dat vroeger als kind kei leuk om de zakdoeken te strijken op mijn mini-strijkplank en strijkijzer! Maar sindsdien ook niet meer gestreken, buiten een keer een hemd. Denk wel dat ik dat ga leren eens ik alleen woon want gekreukte hemden en t-shirts vind ik toch niet zo aangenaam om aan te doen :')
27/09/14 01:20
josfindus
haja ik had ook zo een mini strijkijzer voor op de stoof. en dan werkte dat echt en dan mocht ik ook de zakdoeken strijken.
27/09/14 05:34
monochronological
Ik strijk niet.

Ik heb een anti-kreukfunctie (of iets gelijkaardig) op mijn wasmachine en daarmee was ik mijn hemden, en die komen daar ook effectief met een mooi plooike uit alsof ik die gestreken heb. Werkt perfect.

Toptip. Ik denk eigenlijk dat elke wasmachine dat wel heeft? Want die van mij is echt geen duur model of zo. Ik weet niet eens welk merk dat is. Ik weet dat het werkt.

al de rest moet ge gewoon direct uit de wasmachine en te drogen hangen als ge niet wilt dat daar duizend kreuken inzitten..
Vooral dat is het belangrijkste, eigenlijk. Als ge dat er nog een paar uur laat inzitten na dat het al lang klaar is helpt schoon opplooien niet meer.


En dan nog. Als ge een t-shirt efkes aanhebt gaat dat er vanzelf wel uit.
27/09/14 08:51
Ik strijk nooit, jeansbroeken hoeven niet gestreken te worden en t-shirts hang ik op aan een kapstok om te drogen et voila, kreukloos gedroogd.
27/09/14 09:00
Fridge
In januari bij mijn instuif een strijkplank gekregen met strijkijzer. Ondertussen zit deze nog steeds in de verpakking. Tshirts bv haal ik nat uit de wasmachine, zwaai ik eens uit, en hang deze gwn te drogen aan de klerenkapstok.. Nooit plooien. Bij jeans na de droogkast gwn plooien en weg. Als ik kreuken heb doe ik mn kleren aan en ga ik op de koffie bij moeder... Zij kan het niet aan dat ik met gekreukte kleren buiten ga.. Dus dat probleem lost zichzelf dan op. :) *mamaskindje indeed*
27/09/14 10:20
Alleen broeken strijk ik niet, omdat die toch helemaal aansluiten.
Maar voor de rest wil ik precies wel dat alles wat zichtbaar is gestreken wordt, anders geeft het meteen een "slordig" uitzicht.
27/09/14 10:53
Ons moeder strijkt wel redelijk veel, zakdoeken tshirts hemden broeken en ik weet niet wat nog. Ik denk wel echt niet dat dat bij haar top van leukste huishoudelijke taken staat, en ikzelf vind dat een ktkarwei omdat dat duizend graden is en bij ons gebeurd dat altijd in de wasplaats waar het op zichzelf al heel warm is.

Ik zie zelf het probleem niet zo van wel dingen te strijken, ge strijkt uw dingen en legt/hangt die in de kast, dan hebt ge toch een proepr hemd als ge moet vertrekken... Hoewel misschien de challenge van nog snel het strijkijzer aan te zetten voor 1 ding te strijken jullie dag beter maakt, leuk voor jullie dan.

Ik vind zelf ook wel dat er dingen zijn dat niet hoeven gestreken te worden, maar ik let er allemaal eerlijk gezegd niet zo goed op omdat ik het zelf nooit moet doen.
27/09/14 12:06
Simpel: kook kledij die je niet moet strijken. Win-win situatie!

Nu, ik zit er niks met in om te strijken. Ik zet mijn strijkplank voor de tv; ik zet een film op & ik ben bezig... Vooral hemden enz zijn dingen die ik wel MOET strijken, anders zien ze er niet uit :') & 'k maak daar ook geen spel rond; ik strijk graag.
27/09/14 12:48
lol, wij strijken hier thuis alles (y) en sinds vorige zomer moet ik meestrijken hiephoi
maar zo erg vind ik het niet, ondertussen kijk ik gewoon series op mijn laptop...

met een gewoon strijkijzer wil ik wel niet strijken, met een stoomstrijkijzer gaat alles rapper en beter :')