Juf ontslagen na gesprekjes op internet

01/09/09 16:47
mushaboom
KORTENAKEN - Juf Liesbeth Roosen (24) staat vandaag niet meer voor de klas in basisschool Het Toverpotlood in het Vlaams-Brabantse Hoeleden. Haar contract werd niet verlengd omdat ze bevriend was met haar leerlingen op de netwerksite Netlog.


Van onze redacteur

'Als ik nu een leerling mishandeld had of seksueel getinte berichten had geschreven, kon ik begrijpen dat ik geen nieuw contract kreeg, maar nu snap ik het niet.'

Het nieuwe schooljaar begint in mineur voor Liesbeth Roosen. Voor de zomer was ze nog aan de slag in de basisschool Het Toverpotlood in haar woonplaats Hoeleden. Ze gaf er computerles aan de zes klassen van de lagere school. 'Ik kreeg een tijdelijk contract van een jaar. Op het einde van het vorige schooljaar kreeg ik bezoek van de directie voor een evaluatie', zegt ze. 'Omdat die evaluatie goed was, ging ik ervan uit dat ik ook vandaag zou mogen starten.'

Maar het draaide anders uit. 'In de zomervakantie werd ik bij de directie geroepen. Hoewel ze me graag wilden houden, werd mijn contract niet verlengd. Dat had het schoolbestuur beslist. De reden was dat ik met twaalf leerlingen bevriend was op de netwerksite Netlog.'

Nochtans had Roosen de twaalf leerlingen niet zelf toegevoegd aan haar contactenlijst. 'Dat kun je als volwassene niet doen bij minderjarigen. Het waren de leerlingen die contact hadden gezocht met mij. Ik wilde ook niet de flauwe juf zijn die na de schooluren geen contact meer wil met haar leerlingen. Als ik hen op straat tegenkom, kijk ik ook niet de andere richting uit.'

'De gesprekken die we op Netlog voerden, waren overigens onschuldig: gewoon over wat we in het weekend of tijdens de vakantie gedaan hadden. De leerlingen van het vierde leerjaar bijvoorbeeld zetten graag os achter hun woorden. Hoe gaatos? We zijn gaan fietsos. Daar deed ik ook aan mee, want ik zit als leerkracht graag op hetzelfde niveau als de leerlingen. Uiteraard moet er wederzijds respect zijn, maar ik profileer me niet graag als hun meerdere.'

Verdere tekst + bron
Debat op De Standaard Online
Nieuwsblad


Liesbeth heeft bij mij gestudeerd, dus ik die zin ken ik haar een beetje. Al zou het hyprocriet van mij zijn hier haar te verdedigen mits we nu véél minder contact hebben.

Wat denken jullie van het thema, vriendjes maken op netwerksites met leerlingen/studenten?
Ik zou het als leerkracht zelf NIET doen, maar ik vind het er gans over dat men daarvoor ontslagen wordt. Alle in dit geval, geen contractverlening want Liesbeth was niet vast benoemd.

Er zijn helaas wel geen "bewijzen" van wat de netlog conversaties nu just inhouden of eender. (nee ik heb geen netlog en dus geen vriend van liesbeth, op haar facebook is wel niets verontrustend of eender te vinden :) )

Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen leerlingen (van de basisschool) en met die van het middelbaar.

Wat denken jullie?
01/09/09 16:52
justHyper
aan mij hadden ze ook gevraagd of ik netlog had tijdens mijn stage
en hoe de leerkrachten waar ik bij stond die keken ook zo van "eeeuuuh nee ge doet da ni"
01/09/09 16:52
Janou
Als ze alle leerkrachten bij ons moeten ontslaan, die leerlingen als vriend hebben op facebook..
edit: "bij ons" niet meer, leve unif
01/09/09 16:54
Als ik hen op straat tegenkom, kijk ik ook niet de andere richting uit.'

Voila, daarmee is alles gezegd imho. Sociaal contact is sociaal contact, via eender welke weg.

In het 6e hadden wij een super chille leerkracht wiskunde, die was nog kweeniehoe jong dus die kwam heel goed met ons overeen. Tijdens de pauzes en na de lessen spraken wij die gewoon bij haar voornaam aan etc. Zij was ook met heel de klas bevriend op Facebook.... Sommigen hadden zelfs haar gsm nummer

Dit is echt een achterlijke reden om iemand te 'ontslaan'
01/09/09 16:54
sadr
Ik vind dat ge dat niet doet als leerkracht.
Ik geef ook nooit aan de mensen waar ik mee werk ( ik werk met gehandicapten ) mijn gsm nummer, of ik zeg niet waar ik woon.

Uw werk en privé zijn twee verschillende dingen, ik vind dat ge dat als leerkracht niet doet.

edit: een reden om iemand te ontslaan vind ik het nu ook niet hoor. Ik vind het gewoon een beetje not done.
Zou het niet kunnen dat er iets anders achter zit dan enkel die netloggesprekken?
01/09/09 16:55
Uw werk en privé zijn twee verschillende dingen

En na uw werk iets gaan drinken of zo met de collega's? Onder wat valt dat dan? Ge kunt natuurlijk ook de asociale kloot uithangen en buiten het werk niet met de collega's omgaan :p
01/09/09 16:55
whynot2000
Hoe gaatos? We zijn gaan fietsos. ugh...


an sich, dat is echt wel oneerlijk... laat netlog nu juist erg doorzichtig en voorzichtich met zo'n dingen zijn. alles wat gezegd is is bijgehouden sowieso.
01/09/09 16:56
einherjar
het is alleszinds geen reden om iemand een verder contract te ontzeggen
en zeker als het onschuldige gesprekken zyn
ik vind het belachelyk
01/09/09 16:56
hwi
Ik praat ook met verscheidene docenten op facebook; heb er een stuk of 6 als vriend.
01/09/09 16:57
Ik vind dat eigenlijk wel kunnen, ik snap het probleem niet zo..
01/09/09 16:59
Vind ik nogal overdreven.
Als het dan zo een probleem is, zeg haar dan eerst dat het niet geapprecieerd wordt; eerst een waarschuwing dus.
01/09/09 16:59
Als het dan zo een probleem is, zeg haar dan eerst dat het niet geapprecieerd wordt; eerst een waarschuwing dus.

Ja, inderdaad.
01/09/09 17:02
Echt wel overdreven
een leerkracht van mijn vorige school is met duuzend leerlingen bevriend op Facebook, wat maakt het uit
01/09/09 17:02
sadr
En na uw werk iets gaan drinken of zo met de collega's? Onder wat valt dat dan? Ge kunt natuurlijk ook de asociale kloot uithangen en buiten het werk niet met de collega's omgaan

och matva, ge weet toch wat ik bedoel:p
Er is een verschil tussen iets gaan drinken met collega's en als mannelijke leerkracht zitten chatten met uw 15 jarige leerlinges.

Maar ik zeg het, ik zou er geen probleem van maken als een leerkracht dat doet. Het zou gewoon niets voor mij persoonlijk zijn.
01/09/09 17:06
hwi
Er is een verschil tussen iets gaan drinken met collega's en als mannelijke leerkracht zitten chatten met uw 15 jarige leerlinges.


tgaat wel om een vrouwelijke leerkracht ook eh.
01/09/09 17:07
ikbenlara
ik zie daar écht geen probleem in.

Al heb ik hier een leerkracht ook wel al weten flippen omdat zijn leerlingen 'ontdekt' hadden dat hij op noxa zat. Maar ik weet dat die op geen enkele manier dat slecht of genieperig bedoelde.

Ben jij hier nog trouwens? ik ben je kwijt!Nuja, al dat gevoelig gedoe rond leerkrachten. jongens, dat zijn mensen. Heb er geen seks mee en dat komt toch allemaal in orde.
01/09/09 17:07
In de lagere school kan dat toch geen kwaad... Allee, dan ben je toch niet de strenge leerkracht waar jongeren respect voor moeten hebben en voor wie ze moeten wachten met te gaan zitten in het lokaal.
In het middelbaar zou ik dat nu ook niet doen, dan wordt iets meer dicipline enzo verwacht, in een doorsnee ASO toch. Ik ben in het middelbaar al na't school wat gaan drinken met leerkrachten.. Maar dat was KSO.
Ik vind het in ieder geval vrij onterecht, zeker omdat je in een basisschool als kind nog vrij dicht bij de leerkracht staat.
01/09/09 17:10
KaasKroket

@hwi

wilt ge insinueren dat pedofilie bij vrouwen is toegelaten? :s
01/09/09 17:10
TheReaper
'De gesprekken die we op Netlog voerden, waren overigens onschuldig: gewoon over wat we in het weekend of tijdens de vakantie gedaan hadden. De leerlingen van het vierde leerjaar bijvoorbeeld zetten graag os achter hun woorden. Hoe gaatos? We zijn gaan fietsos.Daar deed ik ook aan mee, want ik zit als leerkracht graag op hetzelfde niveau als de leerlingen. Uiteraard moet er wederzijds respect zijn, maar ik profileer me niet graag als hun meerdere.'


- Op zich vind ik het wel dom dat ze daarom niet meer mag lesgeven maar als leerkracht moet ge toch nog altijd als 'voorbeeld' fungeren? Maar als ge dan eveneens ook zo mee klapt/praat kan ik er ergens wel inkomen dat de school zegt dat ze daar geen les meer mag geven. Ale ja op zich geen ramp als ze met de leerlingen contact heeft buiten de lessen(schooluren) maar als leerkracht zelf wil je toch graag serieus genomen worden? Denk ik dan. En iemand die zo praat, neem ik niet serieus. Zeker niet als die morgen dan ineens voor een klas staat. Ik stel me dan ook enorm de vraag of die een klas in toom kan houden. Achja.. wel dom. Op mijn vorige school had ik/ heb ik nog steeds een band met een leerkracht daarvan. Ik kon daar toen al goed me praten zo dus. Weliswaar op een iets volwassener manier.
01/09/09 17:11
KaasKroket
Maar als ge dan eveneens ook zo mee klapt/praat kan ik er ergens wel inkomen dat de school zegt dat ze daar geen les meer mag geven.

zulke oefeningen zijn nochtans alleen maar bevorderlijk voor de taalvaardigheid.