Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/noxazq/code.php on line 652
Iedereen een basisinkomen : 151 reacties (2/8) [Actualiteit]

Iedereen een basisinkomen

29/12/14 10:53
Niet
Nog een probleempje: hoe gaat ge leerkrachten 'verplichten' om te komen? Ofja die kunnen wel zeggen van jaja ik doe da wel ma dan na een maand hebben ze zoiets van ppff flauwe pubers ik stop ermee..

En wat met erfenisrecht? Ook gewoon afschaffen want ja als ge dan toch elke maand 1500 euro krijgt, waarom zou ge dan nog sparen/geld voor u kinderen willen achterlaten?

En al die parlementsleden, gaan we die dan nog extra betalen of is 1500 euro wel genoeg voor een ganse dag te debatteren enzo?
29/12/14 11:40
cloud9
quote door

Ga maar studeren, en zorg maar dat ge slaagt, zodat ge later een "goeie job" kunt hebben. Ik verdien minder als mijn pa nu, die met zijn middelbareschooldiplomake .....


Dit vond ik de grootste bullshit ooit, gaan studeren omdat ge later anders geen toekomst hebt, daar komt het op neer. Om dwars te liggen bij mijn ouders ben ik op mn 17de gestopt met school en direct gaan werken (zonder middelbaar diploma zelfs). Ik zit nu ver boven de 2000/maand netto, en moet echt niet hard werken. (en dat zeg ik nu niet om te stoefen, maar om aan te tonen dat een diploma niet zo belangrijk is als men denkt).
29/12/14 11:52
EstherGreenwood
Ja, wel, dat is er bij mij ingepompt, dat is wat ik zeg, en dat is wat veel van mijn medestudenten deden ,en te horen kregen. Ik zat daar op mijn plek, voor de volle 100%, ik studeerde dat graag en ik doe mijn job extreem graag, met hart en ziel, maar dat is niet voor iedereen daar zo. Ge moet een diploma hebben, anders hebt ge alleen kans op een kutjob, dat is de mantra die ge echt vaak te horen krijgt, de mantra van de samenleving ofzo. Dat IS daarom niet zo he. Maar dat is wel wat velen geloven, en daarom gaan ze studeren.
Ge moet het mij niet vertellen he cloud9
29/12/14 12:23
Lijkt mij super interessant, en ik ben er op het eerste zicht ook voorstander van, maar er zullen ongetwijfeld ook enorm veel nadelen zijn waar ik nu niet onmiddellijk zou opkomen. Mijn zorg zou dan bijvoorbeeld niet zozeer zijn wie de "kutjobs" zou willen doen, maar eerder of er voldoende mensen de cruciale jobs gaan willen/kunnen doen. Ik denk aan gespecialiseerde dokters bijvoorbeeld, waar nu al vaak een tekort aan is, wat dan nog moeilijk gaat worden: wie gaat er nog zo'n lange dagen willen doen, zich zo willen specialiseren terwijl je de kans hebt om heel uiteenlopende dingen te doen, ... Of leerkrachten: vele mensen zullen misschien wel studies uit interesse willen gaan doen, niet om werk te kunnen vinden maar omdat ze er oprecht voor geïnteresseerd zijn: maar wie gaat deze lessen willen geven, gaat dit met regelmaat gebeuren, gaan mensen dit voor een langere periode willen doen of gaan ze ermee stoppen eens ze ingewerkt zijn, ... Gaan er voldoende opvangplaatsen zijn voor peuters, kleuters, gehandicapten, psychiatrische patiënten, ... (niet dat dit nu het geval is, maar toch denk ik dat de moeilijkheden nog groter gaan worden). Ik denk dat er heel veel moeilijkheden zijn waarvan je op voorhand moeilijk kan voorspellen hoe dit in zulke maatschappij gaat lopen, en dat zijn dan net dingen die je moeilijk eens "in het klein" gaat kunnen uittesten. Ik zie ook moeilijk in hoe de overgang naar zulke maatschappij er zou kunnen komen, want je kan dit moeilijk geleidelijk introduceren, bij slechts een deel van de bevolking. Dus dan zouden wij bijvoorbeeld op 1 januari van een bepaald jaar abrupt van het huidige systeem moeten overschakelen naar een totaal nieuw en volledig ander systeem, wat dan toch enorm veel chaos moet meebrengen...
29/12/14 12:44
josfindus
tuurlijk gaan er mensen nog les willen geven. Maar dan misschien met wat meer goesting dan nu. Niet alle mensen zijn gemaakt om thuis te zitten en kunnen daar echt wel plezier uit halen.
Wie heeft opvang nodig als ge een gegarandeerd inkomen hebt? ofja er gaat nog opvang nodig zijn maar pakken minder he.
Ge kunt thuis blijven bij uw kinders. Of enkel werken tijdens de schooluren of van thuis uit werken.
Geen gezever meer met nabewaking en opvang als uw kinders ziek zijn of speciale zorg nodig hebben.

En ja van dat studeren.... ik denk dat vele gewoon gaan studeren 'omdat dat zo hoort'. Dat kost ook allemaal bakken vol geld he. Het zou veel efficienter zijn als mensen enkel gingen studeren als ze dat met volle overtuiging doen. Daar zou veel geld op bespaard kunnen worden.
29/12/14 13:35
EstherGreenwood
Dat zou dus enkel gaan mits privatisering van een aantal zaken. Eerst uitzoeken of die privatisering werkt zonder al teveel sociale ongelijkheid. Komt veel meer bij kijken dan mensen denken, zo'n basisinkomen. En ik ken niet eens iets van economie.


***Godverdomme zit op gsm en mijn lief is nog ingelogd. Dit is dus dochverder***
29/12/14 13:39
AdrianHealey
Een basisinkomen zou wrslk bepaalde vormen van ongelijkheid vergroten en andere verkleine, maar da's op zich ok
29/12/14 13:50
Niet
@Adrian, welke soorten van ongelijkheid zouden vergroot worden? Op basis van natuurlijke karaktertrekken (ik denk maar aan persoonlijkheid, voor een deel intelligentie, talenten..) is er nu ook al een ongelijkheid, die worden enkel vergroot doordat mensen met dezelfde 'talenten' in verschillende landen/milieus/gezinnen geboren worden waardoor ze niet dezelfde kansen krijgen en dus nooit, ook al hebben ze hetzelfde talent, dit kunnen benutten. Een gelijk basisinkomen zou dit soort situaties toch allemaal uiteffenen? Dan ligt het gewoon aan u zelf als ge u talent niet gebruikt eh :D
29/12/14 13:58
dochverdergeenpaniek
Wel ja hm, ik blijf toch schrik hebben van het idee om het onderwijs te privatiseren. Zelfs met een basisinkomen. Dat zou eig mijn grootste zorg zijn. Het openbaar vervoer moest gisteren al geprivatiseerd worden.
29/12/14 14:32
quote door

Niemand de film "In Time" gezien? Dat vind ik pas een goed systeem! Tijd als currency gebruiken, en de luieriken (lees: mensen die niet productief zijn, geen bijdrage leveren tot de maatschappij) gaan dan gewoon dood. Dan maakt het niet uit of het een rotjob is of niet, als u leven er vanaf hangt, dan gaat ge wel werken. Zo zijn we ineens van de meeste rotte appels af, en kan er gewerkt worden aan een betere samenleving door degenen die een bijdrage leveren.


sorry, wat? wat zegt gij nu?
29/12/14 14:44
dochverdergeenpaniek
Ik dacht het te negeren... :p There's always someone. Nu goed, in principe wel een interessant concept, om af te breken. Misschien voor een ander topic.
29/12/14 15:12
josfindus
quote door

sorry, wat? wat zegt gij nu?

kijkt naar de naam van de poster en ge kunt uw vraagtekens al weglaten, dan weet ge dat enkel zuchten nog zinvol is.
29/12/14 15:54
pijlbord
Ik vind de reacties hierop altijd zo.. triestig.
"nog meer migranten zeg dan" en "dan gaat iedereen op zijn lui gat zitten" "niemand gaat nog studeren".

Wat een vermoeide, op niets slaande en vooral negatieve gedachten over uw medemens en uw eigen wereld. Ik zou niet stil zitten met 1500 euro per maand extra. Ik wil werken, bezig zijn. Ofja ik zou misschien niet constant 100% werken maar ik zou wel nuttig bezig zijn.
Ik ben blij met deze discussie want soms hebt ge het gevoel dat ge niet de enige mens zijt die verder drijft op de basis van geld in het vooruitschiet.

Ik heb de docu gezien en ik was vooral niet akkoord met het geld dat ze haalden uit het optimaliseren van de ambtenarij. Ziet ge de vakbonden daar al mee akkoord gaan? Al die ontslagen die ze gaan moeten doen. Vakbond in België op dat vlak is onbegrijpelijk.
29/12/14 16:16
maar die reacties zijn toch realistisch en menselijk ? waarom is het dan triestig ?

Er is sinds een jaar of 50 een grote migratie naar Europa vanuit Noord-Afrika en omliggende regio's, en ook binnen Europa veel van minder ontwikkelde gebieden naar landen met een betere welvaart. In veel gevallen hebben die migranten een overdreven positief beeld van het 'paradijs' in Europa. Maar als we iedereen hier effectief €1500 gratis per maand zouden geven, dan maken we er het paradijs van dat zij zich voorstellen. En het enige logisch gevolg is dat de migratie sterk gaat aangroeien, en dat we ons dan moeten gaan afvragen of die mensen daar ook recht op hebben of niet, en welke maatstaf we daarvoor zouden gebruiken. Je kan toch echt niet stellen dat de migratie naar Europa in dat scenario dan zou *dalen* ? Er zouden allicht ook minder mensen uit Europa emmigreren. In Portugal is er de laatste jaren een exodus van vooral jonge mensen naar Brazilië en Angola (hun voormalige kolonies), veel van die mensen zouden allicht ook in hun land blijven voor €1500 per maand. Maar die mensen emmigreren omdat ze in Europa geen werk vinden, dus als zij toch blijven gaat dat ook een gevolg hebben voor de economie. Het is toch logisch dat je al dat soort dingen mee in rekening brengt als je wilt uitzoeken of dat plan haalbaar is ? Je gaat toch niet een mogelijke toestroom van migratie negeren gewoon omdat het niet politiek correct is ?

lui gat zitten: met het huidige systeem van uitkeringen en bijslagen is er ook een deel van bewuste profiteurs. Er zijn allerlei middelen ontwikkeld om dat wat tegen te gaan, wat juist aantoont dat er anders allicht meer misbruik zou zijn. Als iedereen €1500 per maand zou krijgen (zonder verdere voorwaarden), dan gaan er toch ook een deel mensen zijn dat niet meer gaat werken en er voor kiest om van dit systeem te profiteren ? Het lijkt me zelf opzettelijk de bedoeling dat werk op die manier wat herverdeeld wordt en dat er minder onvrijwillige werklozen zijn. Dan is het toch ook logisch dat je er rekening mee houdt dat er veel (misschien te veel) mensen gewoon niks meer doen en zich fulltime op hun hobbys richten ? Er moet een soort evenwicht gevonden worden door dat bedrag zodanig te kiezen dat het niet te hard weegt op de uitgaven (voor zover dat wel realistisch is) en niet te veel mensen richting vrijwillige werkloosheid duwt.

studeren: ook dat klopt toch ? Er zijn natuurlijk richtingen waar mensen vooral in zitten vanwege hun interesse, maar er zijn er genoeg die enkel studeren om later een goede job te kunnen krijgen. Voor de echt goede jobs zullen nog altijd diplomas nodig zijn, wat enkel bevestigd dat mensen in die richtingen vooral studeren met geld in het vooruitzicht. Ik weet niet of dat aantal dan zou dalen of stijgen, zou allicht hetzelfde blijven want dat soort mensen gaat toch niet content zijn met €1500 per maand. Maar als dat de aard is van die mensen, wat is er dan zo negatief aan om hen zo in te schatten ?

Misschien dat wij hier niet perse al die dingen moeten overwegen, maar de politici die het willen voorstellen en invoeren gaan dat wel moeten doen, en die gaan er echt niet geraken door alles met een roze bril te bekijken.
29/12/14 16:33
pijlbord
Migratie: migratie (of eerder: vluchten want ik veronderstel dat we het vooral over vluchtelingen hebben) gebeurt vooral vanuit landen die al een soort welvaart hebben opgebouwd (enfin, waar er wel een béétje geld is), want vluchten kost geld. 4000 doller om met een camion heel europa te doorkruisen met een mensensmokkelaar. Voor die mensen is dit al het paradijs, die extra 1500 gaat niet veel uitmaken. Zeker niet als ze er toch geen recht op hebben omdat het vluchtelingen zijn. De vluchtelingen uit écht arme landen geraken hier niet eens, want ze hebben geen geld.
Als we het hebben over 'legale' migranten, dan zie ik het probleem niet echt in. We hebben enerzijds sowieso migranten nodig om de vergrijzing tegen te gaan (maar niemand die het gezegd wil hebben), plus, als die hier legaal een aanvraag doen wilt dat ook zeggen dat ze iets gaan bijdragen he, net zoals wij. En dan zie ik het probleem echt niet in.
Maar ik liep vooral vast op het idee dat mensen zomaar alles achterlaten en naar en ander land verhuizen voor 1500 euro per maand extra. Eerlijk, ik zou daarvoor niet in Amerika gaan wonen? Laat staan in China ofzo, wat mij als cultuur even vreemd lijkt als wanneer ge als pakweg Somaliër in België zou komen wonen.

lui gat: er is zo'n groep maar die is volgens mij verwaarloosbaar klein. Dat is dé groep die altijd wordt aangehaald om het over beperkingen en straffen te hebben, maar het jammere is dat ge daar vooral andere mensen mee straft, arme mensen, alleenstaande moeders etc. Met dit systeem zult ge een groep hebben van profiteurs ja. Maar ook van pakweg alleenstaande moeders die opeens wel hun kinderopvang kunnen betalen en toch al een deel kunnen gaan werken. Enfin, die nadruk op profiteurs en lui gat zitten is onterecht, dat is wat ik wil zeggen. Dat is een verwaarloosbaar kleine groep en het treft ALLE werklozen of zieken, want mensen gaan met vingers wijzen. Die neo-liberale gedachtengang, zorg voor uw eigen welvaart en als ge arm zijt is het uw eigen schuld. Mijn punt is, met deze regeling zou ge meer mensen meer vrijheid geven, ook de vrijheid om te kiezen hoe ze deel nemen aan het werkveld. En de netto som aan het einde gaat volgens mij groter zijn dan nu met alle controles en straffen en beperkingen die het systeem u oplegt.

Studeren kan ik uw punt wel begrijpen denk ik, ik heb sociaal werk gedaan en dat was vooral uit idealisme daar of 'ik wist niet wat anders doen', maar misschien dat het er in andere richtingen anders aan toegaat.
29/12/14 16:38
josfindus
quote door

Ik vind de reacties hierop altijd zo.. triestig.
"nog meer migranten zeg dan" en "dan gaat iedereen op zijn lui gat zitten" "niemand gaat nog studeren".

Wat een vermoeide, op niets slaande en vooral negatieve gedachten over uw medemens en uw eigen wereld. Ik zou niet stil zitten met 1500 euro per maand extra. Ik wil werken, bezig zijn. Ofja ik zou misschien niet constant 100% werken maar ik zou wel nuttig bezig zijn.
Ik ben blij met deze discussie want soms hebt ge het gevoel dat ge niet de enige mens zijt die verder drijft op de basis van geld in het vooruitschiet.

Ik heb de docu gezien en ik was vooral niet akkoord met het geld dat ze haalden uit het optimaliseren van de ambtenarij. Ziet ge de vakbonden daar al mee akkoord gaan? Al die ontslagen die ze gaan moeten doen. Vakbond in België op dat vlak is onbegrijpelijk.


ja nee stilzitten wat is dat? als ik werkloos ben heb ik het precies nog 10 keer drukker dan wanneer ik wel aan het werken ben. Ik zou echt niet meer willen gaan werken om nog bij te verdienen ze. Fuck waarom zou ge NOG meer geld nodig hebben als ge 1500 euro krijgt. Maar ik zou wel van alles doen. Onbetaald werken eigenlijk dus. Vrijwilligers werk of gewoon dingen maken op mijn eigen.

en de vakbond moet daar niet met akkoord gaan. De vakbond moet afgeschaft worden! echt hoe onefficiënt is ons land wel niet. RVA,VDAB,vakbond/HVW haja en soms hebt ge ook nog het gemeentenhuis nodig. Dat zijn fucking veel instanties om verdorie 1 taak uit te voeren he. Of ja ze mogen de vakbond wel laten bestaan maar heel dat systeem kan toch duizend keer efficiënter. Of we nu allemaal een basisinkomen krijgen of niet.
Nuja eigenlijk zou een basisinkomen alles oplossen. Dan kan de RVA al afgeschaft worden en kunnen ze zich bij de vakbond bezighouden waar ze zich echt met moeten bezighouden. Namelijk met werknemers informeren en hun rechten verdedigen ipv met 100en 1 C formulieren. Eigenlijk zou de vakbond dit idee kei hard moeten steunen want zo moet er niemand meer verplicht tot zijn 67 gaan werken en van die toestanden.
29/12/14 17:07
AdrianHealey
Dat iedereen vrijwilligerswerk en dergelijke niet productieve zaken zou gaan doen als hij 1500 euro los zou krijgen, zou een deel van het probleem zijn.
29/12/14 17:18
pijlbord
Minder gaan werken hoeft niet perse een probleem te zijn. En wat met de mensen die door dat basisloon de vrijheid krijgen om wél deel te nemen aan het werkveld?

Allez serieus, iedereen denkt hier in termen van 'ons', zijnde, jonge gasten met meestal geen kinderen en weinig echte financiële problemen (hoop ik). Mensen genoeg die graag halftijds zouden gaan werken maar dat nu niet mogen omdat ze anders hun uitkering verliezen. Of moeders die geld verliezen aan actief werk zoeken, want ze krijgen na aftrek van al hun kosten (kinderopvang bijvoorbeeld) 500 euro per maand nette minder in kas.

En dan begin ik nog niet over de mensen die rondkomen met een uitkering die totaal onvoldoende is omdat ze al te lang in werkloosheid, ziekte zitten of omdat ze iets verkeerd hebben gedaan. Dat zijn ook mensen die nu niét of amper deelnemen aan die productieve wereld hoor, ge hebt dat in dit systeem ook, das niet eigen aan het idee van een basisinkomen.
29/12/14 17:18
pijlbord
(en ja, in uw wereld is vrijwilligerswerk niet productief, maar daarom niet in de mijne)
29/12/14 17:20
AdrianHealey
In elke wereld is vrijwilligerswerk niet productief, daarom dat het vrijwilligerswerk is.

Da's ok, he. Heel de dag in mijn zetel tv zien is dat ook niet, maar da's ook ok.