RITCS toelatingsproef schrijven

12/02/19 16:12
Hey allemaal, ik zit in mijn laatste jaar Humane Wetenschappen nu en ben wat aan het rondkijken voor richtingen.

Ik had nu in mijn hoofd gestoken dat ik journalistiek wou gaan doen, aangezien ik bezig ben met de actualiteit en schrijven een enorme passie is, maar nu vertelde mijn vader me over de richting Schrijven, op het ritcs, dit doet me nu al een beetje meer twijfelen. Ik heb dus de vraag of iemand ervaring heeft met kunstscholen, om een beetje meer info te weten, ik hoor over het algemeen niet zoveel goed over kunstscholen in mijn omgeving een andere mening zou welkom zijn :)

Maar, vooral info over de toelatingsproeven, liefst ervaringen enz, over de richting schrijven.

Alle info is welkom, alvast bedankt :)
12/02/19 16:43
Met de richting schrijven heb ik geen ervaring, maar ik denk dat je eerst en vooral voor jezelf moet uitmaken of je de richting van het journalistiek schrijven uit wilt of juist het artistiek schrijven. Niet dat je met dat laatste achteraf niet de journalistieke kant op zou kunnen, maar schrijven voor film is toch een heel andere benadering. Obviously verwachten ze op het RITCS ook dat je voldoende tot veel interesse hebt in kunst- en filmgeschiedenis/artistieke disciplines, actualiteit is daar maar een onderdeel.

Ervaring met kunstscholen in het algemeen: ik heb zelf een bachelor gehaald op LUCA School of Arts (vroeger Hogeschool Sint-Lukas Brussel) en ik heb een prima opleiding genoten, met een goede balans tussen theoretische en praktijkvakken. En les gehad van degelijke docenten (of toch de meeste). Achteraf ben ik nog doorgestroomd naar een master op de KUL en dat was geen enkel probleem. Ik ken een aantal mensen die op het RITCS hebben gezeten, vooral in Radio en Regie, en die heb ik daar toch nooit negatief over gehoord. Iedere school heeft verbeterpunten natuurlijk maar een kunstschool hoeft op vlak van kwaliteit echt niet onder te doen.

edit: voor mijn toelatingsexamen had ik een schriftelijk onderdeel met vragen over cultuur/kunstactualiteit, dan een onderdeel waar ik een verhaal kreeg (in tekst) en daar een storyboard voor moest uittekenen en daarna een gesprek met 2 docenten waar ik een portfolio moest laten zien.


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.