Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/noxazq/code.php on line 652
Wordt onze samenleving terug preutser? : 57 reacties (3/3) [Ernst]

Wordt onze samenleving terug preutser?

23/01/17 21:24
Ik vind dit een moeilijke vraag, want onze kennis van de seksualiteit der vorige generaties is friggin' vervormd en onvolledig. We hebben heel snel de neiging om te denken dat de bomma enkel het missionarisstandje kende, er in de middeleeuwen niet gepijpt werd en travestie iets is dat pas de laatste eeuw bestaat.

Nu is er alleszins meer openheid en kennis over al die tales as old as time. Alles valt op te zoeken, te bespreken, te kopen, uit te proberen... Het is nog nooit zo makkelijk en veilig geweest - althans bij ons - om seksspeeltjes te kopen, naar een swingersclub te gaan, sm te proberen, van geslacht te veranderen jaddajaddajadda. Alleen zijn sommige zaken zo overgeseksualiseerd dat ze dan weer licht taboe zijn geworden, zoals vrouwenborsten.

Ik verbaas me wel steeds over de preutsheid van tieners, maar dat gaat er uiteindelijk, hopelijk, wel uit.
23/01/17 21:27
quote door

Ge wordt opgepakt als ge iemand op café op zijn bek slaagt. I guess.


Wat eigenlijk altijd al gebeurde.
23/01/17 21:35
snuggerecowboy
Als je dat woord op wikipedia zoekt vind o.m. dit stukje tekst over de geschiedenis van die preutsheid en de vermeende toename ervan na de jaren 90:


In de loop van de eeuwen en decennia zijn de maatschappelijke opvattingen over wat preuts is veranderlijk. In het begin van de eenentwintigste eeuw wordt door sommige commentatoren in de samenleving een tendens naar meer preutsheid gesignaleerd die onder meer tot uiting komt in het afwijzen van naturisme, topless baden en dergelijke; vormen van openbare naaktheid die in de 70'er tot 90'er jaren van de twintigste eeuw in Noordwest-Europa gebruikelijker waren. Zij signaleren een sterke invloed van Noord-Amerikaanse puriteinse opvattingen via de media en sociale netwerken.

De periode voor de Eerste Wereldoorlog alsook het interbellum werden onder meer gekenmerkt door een grote seksuele vrijheid en openheid, tenminste onder kunstenaars en in de grote steden van Europa.

In de 17de eeuw wordt het onbedekte lichaam als pijnlijk ervaren en als teken van armoede gezien. Ten tijde van de verlichting wordt het verschil tussen het verstand en de wilde natuur, waartoe ook het eigen lichaam behoort, uitgewerkt met als gevolg een verpreutsing, juist van de verlichte mens.

De Middeleeuwen kunnen niet als preuts gekarakteriseerd worden. Beelden van de hel waren vol naakte vrouwen, gedoopt werd soms met meerdere naakte personen in een doopbekken.

Edit: ik heb in een geschiedenisboek ooit wel eens zien staan dat er in de Middeleeuwen, hoezeer die ook door de Kerk gedomineerd werden praktisch niemand moeilijk deed over buitenechtelijke kinderen.
Bij de adel was er zelfs sprake van erfenissen/erfopvolging door bastaardkinderen. (Dat laatste zal dan wel een privilege voor die klasse geweest zijn.)
23/01/17 21:52
pijlbord
quote door



Edit: ik heb in een geschiedenisboek ooit wel eens zien staan dat er in de Middeleeuwen, hoezeer die ook door de Kerk gedomineerd werden praktisch niemand moeilijk deed over buitenechtelijke kinderen.
Bij de adel was er zelfs sprake van erfenissen/erfopvolging door bastaardkinderen. (Dat laatste zal dan wel een privilege voor die klasse geweest zijn.)


Ik denk het want ik heb hier zo'n boek over een beul uit Keulen ofzoiets die dat werk 30 jaar gedaan had en notities had bijgehouden en het aantal borsten dat die heeft afgesneden omwille van onzedelijk daden.. amai.
(zo'n dingen zullen ook wel afhangen van de betreffende periode en de stad zelf. In die tijd waren steden nog veel meer dan nu eilandjes op zichzelf, met eigen regels en verordeningen)
23/01/17 21:56
Geef dan is een voorbeeld van 'wild en los gedrag' op Facebook, normaal gedrag op Facebook en preuts gedrag op Facebook. Allez, ik heb ook kunstsites wat ik volg en soms smijten die er al is een tepel tussen of...(kijk rond zich heen of er iemand is) een piemeliemel!! Dus telt al niet voor mij, also, het zijn inderdaad vooral hypocriete mensen achter Facebook. allez, dit en dat mag niet, maar we gaan wel keihard geilen op uw priveinfo en elk detail opslaan op externe servers! Alsof dat moreel gezien wel in orde is. Geef mij dan maar wat tepels!
23/01/17 23:05
Een piemeliemel?

Weet ge wat preuts is. De waterpolo competitie opdelen in mannen- en vrouwencompetities. Da's preuts.
Verder denk ik dat het zoveel kanten opschiet dat het niet te vatten is in een ja of een nee. Plus inderdaad gebrekkige kennis over het verleden.
Normen veranderen en da's normaal (hehe).
23/01/17 23:12
De meest actieve topics afgelopen jaar waren het drugstopic en de verschillende over seks. Ik denk dat noxa niet veel preutsheid kent
23/01/17 23:20
quote door

De meest actieve topics afgelopen jaar waren het drugstopic en de verschillende over seks. Ik denk dat noxa niet veel preutsheid kent


Dat is ook grotendeels nieuwsgierigheid denk ik, wat mensen trekt naar zulke topics. Al denk ik idd ook niet dat noxa zo preuts is als ik soms naar noxachat kijk hehe.
23/01/17 23:36
All7aken
Als je naar het tegenovergestelde van preutsheid kijkt in nen woordenboek ziet ge de volledige naam van JP staan denk ik.
23/01/17 23:44
Achievement unlocked!
24/01/17 00:26
Adolfo
De Amerikaanse samenleving is sterk geseksualiseerd tov 20 jaar geleden. Toch in de grote steden. Seks is nu ook minder intiem, meer deel van de persoonlijke identiteit en experimenteler geworden.

Dat sommigen hier een site aanwijzen als bewijs dat Amerika preuts is, tja. Antwerpen, Gent en zelfs Amsterdam zijn seksueel conservatiever dan NY en LA.

Vlaanderen is moeilijker om te zeggen. Minder preuts wellicht, maar geen grote verschillen. Alle geluk.
24/01/17 08:25
Geseksualiseerd, sure, maar nog minstens even bang van een random blote tepel.
24/01/17 10:17
snuggerecowboy
Belgen zouden in het buitenland een preutsere reputatie gehad hebben dan inwoners van onze buurlanden. Ik weet niet of dat nog steeds zo is of altijd zo geweest is.
24/01/17 11:29
TH3RDEYE
quote door

We hebben een mainstream film over Fifty Shades of Grey. Nee.


Alsof dat iets wilt zeggen. Als we het nu eens gaan hebben over de meest loze hype ooit. Want vrouwen van middelbare leeftijd die in relaties zitten waar libido's nog lager liggen dan de zeespiegel en voor het minste een seksuele prikkel voelen van een man wiens hand op hun keel ligt is nu niet meteen iets om zwaar over te doen. Een hype voor bakvissen en mensen met een zwaar tekort aan fantasie.
24/01/17 11:37
AdrianHealey
Of gewoon... 'voor gewone mensen', ge meot daar niet zo neerbuigend over doen
24/01/17 11:39
: /
24/01/17 12:31
pijlbord
quote door

Belgen zouden in het buitenland een preutsere reputatie gehad hebben dan inwoners van onze buurlanden. Ik weet niet of dat nog steeds zo is of altijd zo geweest is.


Belgen komen wel over als koele kikkers he. Dat zeggen buitenlanderd die hier komen wonen toch altijd. We zijn dodelijk beleefd in de omgang met mensen die we niet kennen en we laten weinig van onszelf zien.
24/01/17 13:36
Veel mensen zijn in het algemeen minder preuts, dus piemels en tetten op tv en samen lachen met porno etc... doe maar op!
Maar.. op persoonlijk vlak worden we wel preutser (en dan niet per se of enkel qua seksualiteit), omdat alles wat we delen via het internet wordt vastgelegd en eeuwig blijft bestaan, dus mensen worden veel voorzichtiger daarin, omdat wanneer ge iets deelt ge daar ook de controle over verliest.


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.