Fairphone

19/06/15 13:34
AdrianHealey
Neen, erger, ge zit u te baseren op propagandesque praat.

Landen maken afspraken. Dat doen ze vrijwillig, omdat de machthebbers menen dat de voordelen groter zijn dan de nadelen.

Maar ge kunt niet uwen cake hebben en hem tegelijkertijd opeten.
Afspraken binden u. Uiteraard niet volledig; ge kunt de afspraak opblazen.
Das gewoon niet slim.
19/06/15 13:36
AdrianHealey
Het idee dat ik denk dat er dat simplistisch concept van bilaterale actie is, is uiteraard beledigend. Maar goed, ge weet niet wie of wat ik ben, dus kan je ook niet weten wat ik wel en niet weet, dus snap ik dat je menprobeert te pakken op een fout.
19/06/15 13:44
pijlbord
quote doorDe 'afhankelijkheid van ngo's' is een redherring; uiteraard is dat niet positief. Das dan ook niet waarvoor ik ijver.

Extra geld is altijd leuk, maar indien niet duurzaam, geen goed idee.


Sorry, wat bedoel je nu. Dat het krijgen van een eerlijk loon niet duurzaam is? Mijn vraag aan u ging over of het uberhaupt niet beter/efficiënter/economisch gezonder is om mensen een eerlijk(er) loon te geven dan ze te laten afhangen van ngo's. Zeker als ge naar de toegevoegde waarde kijkt van wat een (licht) hoger loon met mensen in de derde wereld doet. En dat die fairphone in dat opzicht nog niet zo stom is als het lijkt.
19/06/15 13:55
AdrianHealey
Das fair. Kzal daar straks op antwoorden. Nu zit ik in de examencommissie.
19/06/15 14:40
Amai wat voor een discussies de Fairphone hier op doet laaien! Ik heb alleen nog maar de eerste pagina gelezen dus als ik herhaal wat iemand al gezegd heeft, my bad! But here's my 2 cents:

Ik vind de Fairphone wel een leuk initiatief. Het biedt de mogelijkheid aan mensen die het ervoor over hebben om milieubewuster en dergelijk een gsm te kopen, want er waren tot nog toe geen andere fabrikanten die echt aandacht aan milieu en arbeidsomstandigheden gaven. Oké Apple voert daar ook wel campagne rond, maar voor zo'n groot bedrijf is het een pak moeilijker te zien dat al uw materialen van juiste afkomst komen. Hoe dan ook, terug naar de Fairphone. Eén van de minputen lijkt mij dat hij toch niet veel langer mee zal gaan door het zelf kunnen vervangen van onderdelen. Mij lijkt het wel leuk dat je zelf gemakkelijk (zonder speciaal gerei zoals voor iPhones) onderdelen kan vervangen, zeker bij een gebarsten scherm. Maar langs de andere kant moeten die onderdelen binnen x-aantal jaar nog beschikbaar zijn ook. Daarnaast zit de vorige Fairphone nog op Android 4.2 of iets dergelijks en krijgt het geen updates meer. Dat is ook niet zo sustainable natuurlijk, als er altijd maar meer en meer apps alleen op de nieuwere Android versies gaan werken gaan mensen sneller een nieuwe kopen. Dit was niet puur Fairphone z'n fout, ook door makers van chips en dergelijke dat geen geupdate drivers meer leverden, dus nu bijde Fairphone 2 zullen ze er wel wat meer hebben over nagedacht. Daarnaast is de hardware nog is niet supernieuw, waardoor de levensduur nog is minder lang zal zijn dan een high-end gsm van nu. Dus uiteindelijk betaal je een dikke prijs meer voor een toestel dat niet per sé langer zal meegaan en geen extreme specs heeft. Maar wat je daar wel mee koopt is natuurlijk eerlijkere materialen. Is het dat waard? Dat hangt van persoon tot persoon af. Ik zou het het wel waard vinden, maar als developer en student wou ik een toestel dat lang gesupport werd en goede prijs/kwaliteit. Dat is niet in de beste omstandigheden gemaakt nee, allesbehalve. Dus probeer ik daarin mijn geweten te sussen door ervoor te zorgen dat hij wat langer meegaat dan sommige mensen die elk jaar bijna een andere kopen.

Ik denk persoonlijk niet dat Fairphone zou liegen over alles dat ze doen om hun product zo 'zuiver' mogelijk te maken. Ik ken iemand dat een Fairphone heeft en gho ja dat werkte als eender welke andere Android smartphone. Voelde wel goed stevig aan! Maar zoals gezegd was de Fairphone 1 door software nu niet bepaald de meest sustainable GSM ooit, hopelijk doen ze het op dat vlak nu beter met de 2.

Edit: zie net dat pittaman ook de software-issues van de 1 aankaart, dus ik zal allicht niet veel nieuws aan het licht brengen!
20/06/15 23:41
Dat software issue zorgde wel voor veel gezaag van gebruikers die eigenlijk niet wisten waar ze hun geld hadden in gestoken trouwens. Maar dat is meer hun probleem, als je met dat kleine risico niet kunt leven steek je mss best je geld niet in de eerste iteratie van een crowd-funded experimenteel Smartphone productie project. Duh.

Het was wel een mooie illustratie van de problemen in de sector, het toont aan dat duurzaamheid totaal niet op de radar zit van de grote spelers. Als je maar een paar jaar je chips ondersteunt dan verwacht je ook dat toestellen na een paar jaar worden vervangen.

(Ik weet trouwens niet waar die andere discussie over gaat hier, get a room! :p )
21/06/15 12:27
quote door

Ach gij zijt nog student, ge moet nog ontdekken hoe de wereld in elkaar zit!


het feit dat uw enige relevante? reactie op mijn argumenten een persoonlijke aanval is, is idd wel een teken van volwassenheid en levenservaring...
26/06/15 00:36
De GPS trekt op niks in de Fairphone 1 by the way.

Ook, na twee uur Waze gebruiken in de auto is de batterij oververhit.

Dus er zijn beperkingen :p
26/06/15 01:16


ik heb nog vrienden die een fairphone hebben voor als mensen die zoeken.

En over ontwikkelingshulp en ngo's en al: volg allemaal de btc-infocyclus! super interessant en niet duur!
Trouwens ook een paar lessen in over grondstofontginning en alle miserie die daarbij komt kijken speciaal voor alle anti-fairphonegebruikers.
27/06/15 00:00
Wat mij bevalt aan de Fairphone aanpak is dat ze niet gewoon "elders" gaan ontginnen. Als ik het goed begrijp zijn er mijnen in Australië of iets waar de werkomstandigheden minder crimineel zijn dan in Congo. Maar ipv naar daar te gaan blijft men in Congo en probeert men daar de "goede" mijnen op te zoeken. Ik vind dat op zich een goede zaak.

Wat ze doen bij Fairphone is echt niet evident. Als kleine speler heb je eigenlijk heel weinig invloed op die zaken. Maar er is tenminste transparantie. Dat is de belangrijkste reden waarom ik hen wou steunen en een Fairphone heb gekocht. Een phone die veel duurder is dan wat ik normaal betaal, en van mindere kwaliteit dan een gelijkaardige "minder faire" phone van anderen.
06/07/15 02:33
josfindus
quote door

Ach gij zijt nog student, ge moet nog ontdekken hoe de wereld in elkaar zit!
Volg een les economie? No thx, ik heb ervaar de realiteit, niet van die onzin die ge in boekskes leest.dus idealisten,vegetariërs, mensen die ondanks dat de wereld naar de klote is toch nog proberen er een betere plaats van te maken?zijn allemaal naïve studentjes die niets van het echte leven weten?

de realiteit...iedereen heeft er een ander, maar ik vrees dat gij heel ver leeft van de realiteit van een heeeel groot deel van de mensen. Ok gij werkt hard maar ge woont nog bij hotel mama hebt minstens 3 auto's en geld zat. Als u dat gelukkig maakt is dat ok he. Maar zit niet op de kap van andere omdat ze nog strijden voor iets. Die mensen weten misschien wel meer van het leven dan gij. Want ik denk niet dat gij ooit zou kunnen overleven op een minimum inkomen en dat gij ook maar het minste besef hebt van hoe het voelt om elke dag te moeten vechten om een dak boven uw hoofd te hebben en eten op uw bord. En prijs u daar maar heel gelukkig voor. Maar dat maakt u alles behalve een wijs alwetend man dat alles van de wereld en de economie kent. Een compleet gebrek aan sociale empathie, dat hebt gij. Schiet andere niet af omdat ze dat god zij dank wel nog hebben.

(ik weet dat mijn reactie compleet zinloos is maar ach...tegen beter weten in)
08/07/15 06:32
All7aken
Ik vind fairphone wel iets mooi, maar klinkt een beetje TE idealistisch. En die prijs van den 2, 525, The fuck.
Als ge genne smartphone wilt kopen voor de prijs dan is dien fairphone toch ook geen optie? (Read: enkel als je het voor de prijs doet).

10/06/17 13:25
Bon. We zijn 2 jaar verder nadat dit topic geopend werd en ondertussen heb ik mij een fairphone2 aangeschaft. Ik loop er nu een half jaar mee rond en dacht mijn ervaringen hier neer te schrijven voor degene die geïnteresseerd zouden zijn.

Voor ik deze gsm aankocht gebruikte ik altijd iemand anders zijn/haar oude smartphone die ze zelf niet meer gebruikten. En sinds september vorig jaar begon de gsm die ik toen had af en toe vreemde dingen te doen (geen reactie op input, random opnieuw opstarten, batterij werd zo warm dat mijn sim-kaart begon te vervormen etc). Ik heb toen nog een tijd wat rondgevraagd voor tweedehands telefoons maar die waren of niet bruikbaar of ze wouden ze zelf houden als back-up.

En in december heb ik dan beslist om een fairphone te bestellen. Gezien ze de FP in batches produceren heb ik moeten wachten tot eind januari vooraleer de mijne zou aankomen. Maar dat gaven ze ook aan voor ik bestelde en dat was geen probleem voor mij.

Een eerste nadeel dat ik ondervond toen ik hem aankreeg was dat ik hem groot vond. Ervoor had ik altijd kleinere gsm's en ik vind die beter in de hand liggen. Ondertussen ben ik deze gewoon maar ik vind kleinere modellen nog steeds fijner om mee te werken.

Ik hou van het hele open design concept van FP2 en het modulair ontwerp. Als ge de cover van de FP haalt kunt ge gedeeltelijk zien hoe die is opgebouwd, een beetje gelijk die kitchy semi-transparante gameboy uit de jaren 90. En uit nieuwsgierigheid heb ik een aantal onderdelen uit elkaar gehaald om te zien hoe het toestel in elkaar steekt en daarbij ziet ge een paar leuke details. Gelijk het gebruik van symbolen om aan te geven welk onderdeel waarvoor dient indien ge dat moet vervangen. En een kleine kaart van Congo waar ze aangeven waar bepaalde metalen in de FP vandaan komen.

Ik vind het zalig om op hun website meer te lezen over hun vooruitgang. Ze publiceren regelmatig blog posts waarin ze heel open uitleggen waar ze mee bezig zijn, welk onderzoek ze doen en hoe ze dit analyseren, welke beslissingen ze nemen op basis daarvan etc. Echt fijn om te lezen en ik ben blij dat ik hen hier mee steun om dit te kunnen doen. Het gaat bij FP ook niet enkel om goede arbeidsomstandigheden voor het produceren van de telefoon maar ze proberen ook te kijken naar het verdere verloop van de telefoon: Welke onderdelen worden gebruikt in de FP, hoe recycleerbaar zijn ze en belangrijker hoe kunnen ze ervoor zorgen dat die onderdelen ook effectief gerecycleerd worden.

Technisch gezien is de FP is geen droomsmartphone met de beste specs, en al zeker niet voor zijn prijs. Het heeft niet de beste camera of processor of whatever die er is. En ik heb ook een paar keer voorgehad dat het touch screen niet reageerde. Dus als ge into tech zijt, raad ik u aan om dit toestel niet te kopen, mocht ge het toch overwegen. Voor mij doet de FP wat een smartphone moet kunnen doen en ik ben echt tevreden met het toestel en de onderneming die ik daarmee steun (waarschijnlijk ook gezien ik voordien altijd tweedehands smartphones gebruikte en dit een upgrade is voor mij). Mijn gsm steekt ook altijd in mijn broekzak samen met mijn sleutels en zakmes en het scherm, zonder beschermlaag, heeft een paar miniscule krassen.

Ahja en als laatste punt: gezien ik in Noorwegen woon is de duo sim-kaart een superhandige feature, omdat ik voordien altijd mijn sim-kaart moest verwisselen of met 2 telefoons moest rondlopen als ik terug naar België ging. Maar ik kan mij voorstellen dat dat niet voor iedereen heel nuttig is.

Tot zover. Ik heb en zal nooit iemand uit mijn eigen aanraden om een FP te kopen. Maar mocht iemand hier toch beslissen om er een te kopen, ik kan blijkbaar een referral sturen waarmee ge 40 euro korting krijgt. Ik verdien daar zelf niets aan.
31/07/17 15:54
DreamersCircus
Nieuwtje van de dag: Fairphone stopt met het verkopen van onderdelen voor de Fairphone 1, wat dus een hele hetze veroorzaakt ( why we had to stop supporting FP1 )

Ze zeggen zelf dat hun 'allereerste' doel voornamelijk was om een gsm te maken met duurzame materialen (aka grondstoffen uit conflictvrije gebieden en dergelijke) en dat pas vanaf de fairphone twee het modulaire - duurzaamheid idee er bij is komen kijken. Bij de fairphone 1 waren er dan (denk ik) ook een pak minder elementen die je zelf kon vervangen enzo (is ondertussen ook al een jaar of 6 geleden geïntroduceerd denk ik..) ma geen idee dus wat de gemiddelde FP1 koper bezielde om dat aan te schaffen natuurlijk.

Ik heb sinds een jaar FP2 en ben daar nog altijd wel kei tevreden van, functionaliteit is nog niets veranderd ten opzichte van vorig jaar, heb wel al een nieuw hoesje moeten kopen en da suckt monkeyballz da da 35 euro is (incl. verzendingskosten) maarja volgende keer mss zo'n 3D print dingeske proberen al denk ik niet dat dat even degelijk is :D

Nu rijzen er natuurlijk wel vragen over hoeland ze de fairphone 2 gaan blijven ondersteunen want mijn voornaamste doel da'k dieje gsm aangeschaft heb was om daar toch minstens 5 jaar (en hopelijk langer) mee mee te kunnen door mss eens hier of daar een onderdeeltje te vervangen...

Nja tblijft natuurlijk een klein bedrijf met extreem kleine winstmarges dus ik denk da ge der ni super veel van kunt verwachten, wat wel jammer is :( . Hopelijk heeft de fairphone 2 een iets langere levensduur.
31/07/17 17:31
pijlbord
quote door

Das fair. Kzal daar straks op antwoorden. Nu zit ik in de examencommissie.


't zijn lange examens daar, precies:(


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.