Fairphone

17/06/15 17:15
Niet
Goedemiddag allemaal!

Ik ben tot hier toe nog niet toegekomen bij de aankoop van een smartphone omdat ik het niet echt nodig achtte, het belachelijk duur vond en ik probeer een beetje te consuminderen.
Nu blijkt dat ik waarschijnlijk in het komende jaar/nabije toekomst toch een smartphone ga moeten aanschaffen, heb ik natuurlijk al wat zoekwerk verricht en kwam ik uit bij de fairphone. Nu klinkt dat allemaal wel heel mooi en tof enzo maar ik zou jullie ongezouten mening hier wel eens over willen horen.

Voor mij lijken de pro's te zijn:
- kan ongeveer hetzelfde als andere smartphones
- mijn geweten blijft er 'zuiverder' door
- iemand moet het goede voorbeeld geven en hopelijk door mijn geld aan hen te geven en niet aan een gemene grote MN gaat er hopelijk iets veranderen op de markt (wishful thinking (a))

De con's zijn ook wel duidelijk: ze stellen het wel allemaal zo mooi voor maar dat kan even goed marketing zijn :( , en de prijs is natuurlijk ook een stukje hoger als andere modellen op de markt

Daarbij weet ik ook niet of er iemand al ervaring mee heeft qua service enzo? Want ze zeggen wel da je da zelf kan herstellen mja ik als noob ga dan sowieso da aan iemand moeten vragen dusja :p

Anyway alvast bedankt voor uw constructieve medewerking!

Groetjesshttps://www.fairphone.com/ (sorry ik kan geen link plaatsen :( )

17/06/15 19:35
Hmm, ik ben geen specialist, maar die Fairphone 2 is qua specs behoorlijk vergelijkbaar met mijn Lumia 930, alleen kost die Fairphone € 525 en is de mijne nu nieuw 350-400. En de camera bij die fairphone is voor die prijs bvb al vrij waardeloos. Maar dat had ge natuurlijk zelf ook al door dat de prijs hoog is voor wat het is. En ja marketing... Om zo'n gsm met al de concurrentie te verkopen is sowieso marketing nodig denk ik.
Voor de rest is mijn comment vrij nutteloos aangezien ik van die service niks ken, maar ik kon m gewoon goed vergelijken met mijn gsm :p Ik zou het er nooit aan geven, maar het is wel een mooi initiatief.
17/06/15 19:57
Kan moeilijk even veel kosten en toch betere arbeidsomstandigheden garanderen hé... Dus ja, wil je meer betalen daarvoor, daar komt het op neer. Hoewel het bedrijf ook benadrukt dat de gsm duurzaam is en dit kosten zal besparen (reparatie etc).

Wat bedoel je trouwens met de marketing? Je hebt bedenkingen bij het 'fair' gehalte of bij de technische mogelijkheden/kwaliteit?

In deze artikelen (http://link.springer.com/article/10.1007/s11367-015-0909-4#page-1 en http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-12142-0_3) vind ik toch vooral positieve zaken die het fair imago zeker en vast bevestigen. Zelfs extra zaken waar ik niet eens bij stil stond zoals de CO2 emissies. Vooral moet je ook beseffen dat het uiteindelijke doel van het bedrijf niet zozeer ligt in het vervaardigen van een 100% faire telefoon, maar structurele veranderingen brengen in heel de sector...
17/06/15 20:04
cloud9
Cons:
- mislukte hype zoals de oneplusone
- Te duur voor de specs
- verouderde hardware (een quad core met 2GB ram voor 500+ euro? no thx. Dan nog liever een Huawei P8, hebt ge voor 500 euro een octacore met 3GB ram, beter scherm, betere camera, beter alles.)
- een Iphone kunt ge ook zelf herstellen, dus ik zie de meerwaarde niet van dit toestel, en ge geeft zelf al aan dat ge dat niet gaat kunnen.
- Door bedrijven zoals dit verhongeren de kindjes in China omdat ze minder werk hebben, wilt gij dode chineesjes op uw geweten hebben?

Pro:
- Fairphone, buy a phone, join a movement. Een slogan om te kotsen, maar als gij echt ergens bij wilt horen door iets te kopen, dan is dit misschien een pluspunt?

En dit topic is onzin, want als ge in het nabije jaar pas een smartphone gaat kopen, kunt ge u beter een dag op voorhand informeren, want tegen dan zijn de huidige smartphones alweer oud, en is er iets beters.

17/06/15 20:12
dagenVanGras
Ne bio gsm. Kunt ge dat dan kopen in de wereldwinkel ofzo? :D
17/06/15 20:12
Djeez als ge geld uitgeeft betaalt ge meer dan enkel het product dat ge in uw handen krijgt he. Niet iedereen moet altijd het beste en het nieuwste en het snelste hebben ten koste van alles...
"Every time you spend money, you're casting a vote for the kind of world you want."

Ik heb geen geld dus ik zou gaan voor ne tweedehands, wat ik zelf ook heb gedaan. Da's ook goed voor het milieu en de mens en zo want dan wordt er eigenlijk niks meer voor verspild (buiten energie als ge die oplaadt). Maar als ge graag wilt bijdragen aan zo'n bedrijf zodat dat idee verder verspreid wordt en zij meer kapitaal krijgen, klinkt dat wel als een goed alternatief.
Ge weet natuurlijk nooit wat erachter zit en wat de echte beweegredenen zijn he. Als ge er echt zeker van wilt zijn, kunt ge altijd eens vragen of ge op bezoek moogt gaan. Ze zitten volgens mij toch in Amsterdam en zien er heel bereikbaar uit, dus wie weet.
17/06/15 20:55
quote door


- Door bedrijven zoals dit verhongeren de kindjes in China omdat ze minder werk hebben, wilt gij dode chineesjes op uw geweten hebben?Dit ligt natuurlijk wat complexer. In sé heeft het inderdaad geen zin om Chinese producten te boycotten (of eender welke producten uit landen met abominabele arbeidsvoorwaarden), want dan verdwijnen de jobs tout court. Het enige wat kan helpen is meer betalen voor onze producten MET de garantie dat de meerprijs naar deze mensen gaat.

Het doel van dit bedrijf is echter een structurele verandering brengen. Als ieder merk een 'fairphone' model zou uitbrengen, zou dit noodzakelijk de verbetering van enkele regio's bieden (wanneer het goedkoper is daar de omstandigheden te verbeteren dan ergens te werken waar de omstandigheden al goed zijn).

Ik begrijp en respecteer volledig je mening om niet mee te doen aan dit soort producten of initiatieven. Er zo arrogant en neerbuigend tegenover staan, vind ik echter wat...irritant. Als mensen een aantal verwerpelijke zaken willen veranderen en zich daarvoor inzetten, wie ben jij dan om het zo af te breken :) ?
17/06/15 21:19
cloud9
quote door

Ik begrijp en respecteer volledig je mening om niet mee te doen aan dit soort producten of initiatieven. Er zo arrogant en neerbuigend tegenover staan, vind ik echter wat...irritant. Als mensen een aantal verwerpelijke zaken willen veranderen en zich daarvoor inzetten, wie ben jij dan om het zo af te breken :) ?


Als ge echt denkt daar verandering in te brengen door een gsm te kopen van een bepaald merk, dan heb ik medelijden met u. De enige realistische manier om die mensen te helpen is regelmatig een nieuwe dure gsm te kopen, zo blijven de bedrijven winst maken, en de mensen hun job behouden. Het is gewoon verwaarloosbaar hoe weinig mensen ge effectief gaat helpen met uwe fairphone. Vooraleer we problemen aan de andere kant van de wereld gaan oplossen, zouden we beter eerst de problemen binnen onze landsgrenzen oplossen, daar hebben we meer aan. Als ge succesvol wilt zijn in het leven, moet ge een beetje egoistisch zijn, en uw eigen op de eerste plaats zetten. Als gij een of andere neger in Afrika wilt steunen ten koste van uzelf, dan ga ik u niet tegenhouden, maar ik investeer liever in mijn eigen leven. Gevaarlijke uitspraak voor op Noxa waar veel wereldverbeteraars zitten, maar ik twijfel er niet aan het merendeel van de mensen liever een goedkopere gsm heeft, dan er meer voor te betalen voor het welzijn van een persoon die ge niet kent.
17/06/15 21:26
basilica
quote door

Als ge succesvol wilt zijn in het leven, moet ge een beetje egoistisch zijn, en uw eigen op de eerste plaats zetten. Als gij een of andere neger in Afrika wilt steunen ten koste van uzelf, dan ga ik u niet tegenhouden, maar ik investeer liever in mijn eigen leven. Gevaarlijke uitspraak voor op Noxa waar veel wereldverbeteraars zitten, maar ik twijfel er niet aan het merendeel van de mensen liever een goedkopere gsm heeft, dan er meer voor te betalen voor het welzijn van een persoon die ge niet kent.


dafuck did i just read
17/06/15 21:32
basilica
on topic: vorige week een ict-er tegengekomen met een fairphone. niet dat die persé veel van mobieltjes afkent, maar zijn conclusie was dat de software oké is (is gewoon google android) en qua hardware nie beter of slechter dan de gemiddelde smartphone

wat ge wel doet is een ethisch iets zuiverdere telefoon kopen, een bedrijf steunen dat enkele pijnpunten in het hele productieproces beetje bij beetje wil aanpakken, en het goede voorbeeld geven

en ja, ge zijt meer centjes kwijt, maar we betalen sowieso allemaal standaard veel te weinig voor de dingen die we kopen als ge rekening houdt met wat er allemaal bij dat hele vervaardigingsproces hoort

edit: of ja, een tweedehands gsm regelen
17/06/15 21:49
quote doorAls ge echt denkt daar verandering in te brengen door een gsm te kopen van een bepaald merk, dan heb ik medelijden met u........
maar ik twijfel er niet aan het merendeel van de mensen liever een goedkopere gsm heeft, dan er meer voor te betalen voor het welzijn van een persoon die ge niet kent.


Ondanks dat je jezelf tegenspreekt in dit bericht denk ik dat we uiteindelijk akkoord zijn: meer betalen voor het welzijn van anderen. Het leuke aan de fairphone is dat je zeker weet dat de meerprijs die je betaalt naar de juiste mensen gaat. Bij kledij zijn we bv nog niet zo ver: als je graag kledij koopt waarvan je zeker bent dat er geen mensenrecht zijn geschonden, zal je ontdekken dat dit bijzonder moeilijk te achterhalen informatie is en dat duurder zeker niet altijd beter is.

Deze telefoon biedt mensen de keuze. Hoe kan je in hemelsnaam een probleem hebben met het bieden van een keuze? Niemand dringt je iets op of wat dan ook. Labeling (waar dit een vb van is uiteindelijk) werkt.
17/06/15 23:34
Blinwar
Vlaams Blok militanten? Op noxa? Coool!
17/06/15 23:51
Elleuw
De mijne kost 225 euro minder en is qua specificaties beter. Das veel geld om u goed te voelen but hey, go crazy.
18/06/15 00:02
pijlbord
quote door

Als gij een of andere neger in Afrika wilt steunen ten koste van uzelf,


*mens

Fixed that for you.
18/06/15 01:17
hij heeft wel gelijk dat dit soort snufjes kopen de wereld (helaas) niet gaat veranderen.
allez, ik geloof gewoon niet in verandering door consumptie

dit gezegd zijnde vind ik het zeker een preferabel product tov minder eerlijke dingen.
alleen jammer dat ik het totaal nie kan betalen
18/06/15 02:10
pijlbord
Dat is toch hetzelfde als 'waarom eet gij nu geen vlees, alsof dat iets gaat veranderen'.
waarom koop jij fairtrade kleren alsof..
waarom neem je toch altijd de fiets, alsof..
zonnepanelen alsof..

Puur over vlees dan, er zijn nu veel meer mensen die geen vlees eten of minder vlees in hun dieet inbouwen. Ge kunt daar smalend over doen, zelfs beledigend, punt is dat het wel degelijk al een verschil heeft uitgemaakt.

Het is altijd makkelijk om de acties van één mens de grond in te boren. Eén mens gaat het verschil inderdaad niet maken. Maar moet ge uw persoonlijke keuzes dan laten leiden door die mentaliteit? Hoe wanhopig is dat dan. Alsof ge hebt opgegeven in het leven. Eén iemand maakt het verschil niet, maar genoeg 'iemanden' die iets anders doen, wel.

Eigenlijk is dat gewoon angst he, pure angst. We weten allemaal dat onze smarthphone rot is, en dat daar mensen voor hebben afgezien. Net zoals zoveel bij mij thuis. Als iemand dan ineens op de proppen komt met een alternatief, dan is dat beangstigend. Want dat alternatief houdt een oordeel in. Als niemand vragen stelt over de eerlijkheid van iets, dan moet ge er zelf ook geen vragen over stellen. Zielensrust.
18/06/15 08:53
cloud9
quote door

Puur over vlees dan, er zijn nu veel meer mensen die geen vlees eten of minder vlees in hun dieet inbouwen. Ge kunt daar smalend over doen, zelfs beledigend, punt is dat het wel degelijk al een verschil heeft uitgemaakt.


Serieus aant afwijken, maar dat is toch dikke bullshit? Als iemand geen vlees eet, ok, goed voor die persoon, maar geen vlees eten om dieren te redden? Dat is onzin.. Die beesten worden speciaal gekweekt om op te eten.
& wat voor verschil heeft dat dan al gemaakt? They are the 1%, en dat zal nooit iets veranderen aan het productieproces.

Net zoals met die gsms, een van de hoofdredenen waarom multinationals naar China/Afrika/... gaan is voor de lage loonskost, neem dat weg, en wat dan? Alle arbeiders vervangen door robots? Verhuizen naar een ander land? Bedrijven die moeten besparen, eventuele ontslagen in ons land? Bedrijven die failliet gaan omdat ze die kost niet incalculeren?

Het is een optimistisch idee, maar er is niet nagedacht over de negatieve gevolgen. Ge hebt de illusie dat ge iets goed doet, dat ge mensen helpt, maar eigenlijk brengt ge alles uit balans en maakt ge het systeem kapot.
18/06/15 09:28
onderhuids
Als ik de centjes er voor had zou ik dat ook overwegen. Dat heeft niet alleen met productie van dat in elkaar steken te maken toch, ook met de werkomstandigheden in die mijnen waar ze al die chemicalien (buh ik snap daar niet veel van, maar tiszoiets) halen om al die shit in die chips en die ijzerkes en zo in mijn gsm van te maken, dat die echt in barrotslechte omstandigheden dat gaan opgraven, en met dieje fairphone koopt ge ne gsm waarbij da ni is gebeurd?
Zelfs al "verandert" dat niets, mensen geraken daar dan wel over aan de praat, andere mensen gaan daar ook over nadenken etc. Het is gelijk pijlbord zegt he, ik betwijfel dat er nu veel veeboeren failliet gaan omdat er een donderdag veggiedag is op mijn werk of er plots veel meer vegetariers zijn, MAAR er zijn wel meer vegetariers en er is donderdag veggiedag op mijn werk; wat niet zou zijn gebeurd zelfs als er niet ooit een paar individuen waren geweest die zeiden "ik wil hier eigenlijk niet meer aan mee doen, ik ga dat niet meer kopen". Het is bespreekbaar nu. Stap 1. Mensen willen altijd de hele wereld "verandert" zien naar hun eigen wensen en dat moet allemaal in één klap gebeuren, en anders willen ze er niet eens over nadenken. Frustrerend.
18/06/15 09:56
quote doorSerieus aant afwijken, maar dat is toch dikke bullshit? Als iemand geen vlees eet, ok, goed voor die persoon, maar geen vlees eten om dieren te redden? Dat is onzin.. Die beesten worden speciaal gekweekt om op te eten.
& wat voor verschil heeft dat dan al gemaakt? They are the 1%, en dat zal nooit iets veranderen aan het productieproces.

Net zoals met die gsms, een van de hoofdredenen waarom multinationals naar China/Afrika/... gaan is voor de lage loonskost, neem dat weg, en wat dan? Alle arbeiders vervangen door robots? Verhuizen naar een ander land? Bedrijven die moeten besparen, eventuele ontslagen in ons land? Bedrijven die failliet gaan omdat ze die kost niet incalculeren?

Het is een optimistisch idee, maar er is niet nagedacht over de negatieve gevolgen. Ge hebt de illusie dat ge iets goed doet, dat ge mensen helpt, maar eigenlijk brengt ge alles uit balans en maakt ge het systeem kapot.


Weet ge HOEVEEL er al is veranderd de afgelopen twintig jaar? Mensen zijn niet alleen vegetariër voor de arme diertjes he, ook voor uw gezondheid bijvoorbeeld. Hebt ge niet gemerkt hoe ontzettend het aanbod al is veranderd? Hoeveel vegetarische/veganistische/rawfood/... restaurants er zijn? Dat de McD op bepaalde plekken vegetarische hamburgers aanbiedt? Dat hun muren tegenwoordig groen zijn in plaats van rood en geel? Hoeveel vegetarisch ge in de winkel kunt vinden? Hoeveel mensen tegenwoordig bezig zijn met sporten en challenges en gezond eten en biologisch eten? Dat de Ikea vegegatische balletjes heeft en frisdranken gaat schrappen? Dat Coca Cola een 'groene cola' op de markt brengt? Dat er in de automaten van mijn school biocola zit en oxfamchocolade? Dat een Belgische school vlees en vis van haar menu heeft geschrapt? Dat Jeroen Meus ook veel vegetarische gerecht kookt en Jamie Oliver vegetarisch eten promoot?
Kijk eens rond en zeg dan nog eens dat consumptie niks betekent.

Wij passen ons niet aan aan het aanbod he, het aanbod past zich aan aan ons.

Ge NEEMT helemaal niks plots weg, dat KAN helemaal niet. Ge geeft langzaam een steeds groter opvallender teken. De reden ook dat China bijvoorbeeld weinig investeert in haar arbeiders of het sociale welzijn omdat die nog niet zolang een vrije markt hebben he, daarvoor was die markt communistisch. Hoe lang heeft het hier geduurd eer dat de arbeiders rechten hadden, of een vakbond konden oprichten? Da's ook allemaal heel traag gegaan, hier is het ook allemaal heel kut geweest. En daar zal dat ook gebeuren, en dat gebeurt al langzaam. De slachtoffers van Raina Plaza hebben ook eindelijk een volledige schadevergoeding gekregen.
't Is niet dat ge het niet ziet gebeuren, dat er niks gebeurt.
Ge brengt helemaal niks uit balans, ge gaat net op zoek naar een nieuw marktevenwicht. Volg een fucking les economie.

En serieus, verder komen door een beetje egoïstisch te zijn en te investeren in uw eigen leven? Door een net iets betere gsm te kopen die net iets goedkoper is? Echt wth. Hoe fucking materialistisch zijn we geworden.
18/06/15 10:05
onderhuids
quote door


En serieus, verder komen door een beetje egoïstisch te zijn en te investeren in uw eigen leven? Door een net iets betere gsm te kopen die net iets goedkoper is? Echt wth. Hoe fucking materialistisch zijn we geworden.Hé, niet allemaal hoor. U niet laten verblinden door de mensen die zo denken en daar een grote luide mond over opzetten. We zijn met velen, die zo denken zoals gij en andere vegetariers en de mensen van de fairphone en oxfam en... We zijn gewoon wat rustiger en stiller, meestal. En minder een bullebak :p