Verjaardagen (en andere feestelijkheden) collega's

11/02/19 10:49
Wat gebeurt er bij jullie op het werk wanneer een collega jarig is?
Wordt dit gezien als een speciale gebeurtenis met felicitaties/zoenen enz.?
Zijn hier bepaalde afspraken of gewoontes rond?
Wordt er getrakteerd? Is de traktatie enkel voor het team of voor het hele bedrijf?
Krijgt de jarige collega een cadeautje of een kaartje? Wie bekostigt dit?
Vinden jullie dat dit goed aangepakt wordt of kan het anders?


Hoe het er bij ons aan toegaat:

Wij zijn met 12 en als er iemand jarig is, trakteert de jarige iedereen met taart of iets gelijkaardigs.
Vaak heeft niet iedereen door dat iemand jarig is, dus het is zeker niet zo dat je felicitaties krijgt bij het binnenkomen bijvoorbeeld.
Er worden hier ook door de collega's geen kaartjes of cadeautjes gegeven aan de jarige.
Kussen komen er al helemaal niet aan te pas.
Ik zou misschien wel graag er wat verandering in brengen door een kaartje voor de jarige te voorzien om het toch zo'n beetje speciaal te maken.


11/02/19 10:57
Hier is het de gewoonte om te trakteren voor het ganse bedrijf (AKA koeken, snoep of iets anders aan de koffietoren zetten met een briefje bij voor +- 150 man). Ikzelf vind dat nogal meh, aangezien ik liever voor mijn eigen afdeling zou trakteren (+- 16 man, maar wij zijn nooit allemaal gelijktijdig aanwezig). Zo hoef ik ook niet de ganse dag felicitaties te aanhoren van mensen die mij niet interesseren omdat iedereen dan weet dat je jarig bent (diegenen die weten wie ik ben, uiteraard). Kussen geef ik liever niet, maar bij collega's waar ik een goede band mee heb (van mijn afdeling) vind ik dat niet zo erg. Er wordt wel vaak gekust op onze afdeling.
Toen ik 26 werd, hadden ze mijn bureau versierd. Ik apprecieer het gebaar wel, maar ben erg blij dat ze dat niet meer doen. Dat legt nog meer de focus op 'kijk persoon X is jarig'. NEIN DANKE.

Voor mezelf: zo simpel mogelijk, geen gedoe, mogelijks wel een traktatie voor de naaste collega's.
Andere collega's zouden liever een feeststemming behouden en/of de jarige écht in de bloemetjes zetten. Dat iedereen maar doet wat hij/zij wil. Zolang er geen regels aan te pas komen. Ik vind dat iedereen het recht heeft om zoiets op zijn/haar manier te doen. Ik wil geen verplichte nummertjes zoals een verjaardagskaart ofzo.
11/02/19 11:11
Depulso
Wij zijn met 23, diensthoofd laat een kaart rondgaan waarop alle collega’s hun naam schrijven. Iedereen die wil trakteren brengt iets mee, er zijn ook mensen die nooit trakteren maar wel eten als er getrakteerd wordt. Er is geen regel of afspraak. Er worden felicitaties en kussen gegeven maar er zijn mensen die geen kussen willen dus dat wordt gerespecteerd. Wij doen geen cadeaus tenzij mensen apart voor elkaar omdat ze beter met iemand overeen komen bv. Sommige azijnpissers doen daar dan moeilijk over omdat die cadeau op het werk wordt afgegeven en ze niet op de hoogte waren (lees vooral jaloers zijn eigenlijk). Mij boeit het allemaal niet zo. Ieder moet doen wat ie zelf wil en minder bezig zijn met wat een ander doet of niet doet. In mijn ideale wereld :d

Ikzelf trakteer elk jaar terwijl ik zelf zelden mee kan eten van iets. Ik breng meestal paaseieren mee of dergelijke (die liggen dan in de winkel, de meerderheid lust het, en qua prijs aanvaardbaar, ik vind dure traktaties maar stom).
Er zijn er die koffiekoeken gaan halen voor het hele team, er zijn er die pralines trakteren, sommigen bakken zelf iets. 1 collega brengt elk jaar een “cadeautje” mee als in een theelichthouder, een plantje, ... voor iedereen als traktatie.


Elk jaar neem ik verlof op mijn verjaardag in de hoop dat men het dan vergeet als ik terug ga werken. En ik zet 2-3 keer per jaar wel een traktatie (op mijn “verjaardag” van wanneer ik begonnen ben met werken daar en eens gewoon random) en dan denken mensen dat ik random trakteer :d dus geen kussen en geen felicitaties.


Edit: andere feestelijkheden zoals pensioen, huwelijk, geboorte wordt er een kaart afgegeven en wordt er een bedrag afgesproken om bij te leggen. Alleen voor die dingen ben ik bereid een cadeau mee te sponsoren.

Alles wat communie, lentefeest, verloving, iemand die grootmoeder of grootvader wordt daar weiger ik voor bij te leggen en schrijf ik mij ook niet op de kaart bij. Er zijn ondertussen mensen die dat dat voor hun pluskinderen en pluskleinkinderen laten doen en binnenkort is t ook voor de bomma van de bakker van hun tante. Er zijn (voor mij) grenzen.

Als ik iemand om een van die redenen wel een cadeau wil geven omdat ik daar goed mee overeenkom dan doe ik dat privé.
11/02/19 11:48
Op mijn vorige job ging er een kaart rond en kon ge daar dan 5 euro insteken. De jarige trakteerde tijdens de pauze.

Op mijn huidige job trakteert de jarige maar ik denk niet dat die iets krijgt. :p
11/02/19 12:18
Wanheda
Wij trakteren enkel voor de mensen van onze zetel, +- 25 man. Het ganse bedrijf telt 1200 man dus da's niet doenbaar :p

Er hangt in de keuken een verjaardagskalender dus iedereen ziet die hangen en kan kijken wanneer iemand jarig is.

Er wordt wel gekust, maar ik heb de collega's flink opgeleerd dat ik daar niet aan mee doe, dus mij kussen ze niemeer :p

Traktatie verschilt. Soms doet iemand het alleen, soms leggen een aantal collega's die in dezelfde periode jarig zijn, samen en worden er bv frieten of pizza besteld voor iedereen.

De jarige krijgt verder niks.

Wanneer het gaat om een geboorte, huwelijk, pensioen, ontslag, wordt er wel geld uitgelegd of wanneer iemand min. 2 weken ziek is
Maar als ge dan zoals ik geen kinderen wilt, nie gaat trouwen en nog LANG niet met pensioen gaat, schiet ge altijd over en legt ge alleen uit voor andere mensen :D
11/02/19 13:10
evalach
Ik werk samen met nog één andere collega. Zij was onlangs jarig en toen had ik wel een verjaardagskaartje en fles cava mee. Zelf had zij geen traktatie meer, maar zij doet dit wel op andere momenten in het jaar. Worstenbroodjes en appelbollen na Driekoningen, koffiekoeken,...
11/02/19 13:40
Hier trakteert de jarige de vrijdag na zijn/haar verjaardag omdat dan de meeste vertegenwoordigers 's morgens langskomen op kantoor. Meestal 2 taarten. Als ge een rond getal jarig zijt (25, 30, 35, ...) gaan we met z'n allen 's morgens ergens ontbijten. Er wordt dan ook 5 euro p.p. bijgelegd voor een kadootje.
11/02/19 13:51
De dag zelf wordt er al eens met koffiekoeken getrakteerd. De jarigen groeperen zich ook zich dan ook nog eens per 4 maand om dan eens op restaurant te trakteren. Dit alles per team. Felicitaties altijd, zoenen soms hangt nogal van de persoon af.
11/02/19 13:52
Bij ons zet de jarige een kom of schaal met koeken/snoep/fruit/snacks op een centrale plaats, al dan niet met een cryptisch kaartje dat verklaart wie er jarig is. Zelf zet ik altijd wel een kom, maar zonder verdere context en liefst van al heb ik dat mensen mij gewoon met rust laten. In het beste geval wensen ze me vanop een afstand kort een gelukkige verjaardag en dan mompel en knik ik eens, maar helaas ontstaat er soms ook een processie waarbij mensen één voor één langskomen om mij een hand of een kus te geven.

Geen collectieve kaartjes of andere traktaties, gelukkig maar. Het zetten van zo'n kom is een gewoonte en niet echt een regel. Het kan zijn dat er mensen ieder jaar stiekem verjaren en dus zelf ook nooit iets van eten zetten. Maar gelukkig ligt niemand er hier ook van wakker, er is niemand die zoiets bijhoudt of lastig doet over wel of niet mogen profiteren van de verjaardagsnacks van een ander. Ik zet zelf mijn kom als het mijn dag is, er steekt altijd meer dan genoeg in zodat ook toevallige voorbijgangers er zonder schuldgevoel iets uit kunnen pakken, en verder boeit het me niet. Meestal weet ook niemand dat er uberhaupt iemand jarig is, tenzij er dus zo'n kom wordt gezet. Geen collectieve kalenders en zo.

De laatste keer kreeg ik wel een kaartje van een andere dienst, van mensen waar ik doorheen het jaar een aantal dingen voor had gemaakt of hen ergens mee had geholpen. Ze hadden me met een excuus naar daar gelokt, maar het bleek dus een valstrik om mij te overladen met aandacht en een kaartje en goeie wensen. (niet dat ik echt klaag, maar ik zoek gewoon nooit aandacht dus zoiets overvalt mij altijd). Ik snap zelfs nog altijd niet hoe en waar ze mijn verjaardag hebben ontdekt. Ik heb een aantal van hen op fb, maar daar staat normaal gezien mijn geboortedatum verborgen (alweer om er geen aandacht mee te trekken), dus volgens mij is er hier ergens een zwarte handel in geboortedata aan de gang.
11/02/19 14:05
Bij ons wordt er meestal voor het team (11 personen) getrakteerd. Sommige brengen dan koffiekoeken mee naar de teamvergadering, anders zetten gewoon wat koekjes etc neer in het kantoor,...
Nu hebben wij wel allemaal de gewoonte om vaak wat tussendoortjes voor elkaar mee te brengen dus soms moet ik wel echt op ons bord kijken waar alle verjaardagen opstaan om te checken.

Sommige personen geef ik wel drie kussen maar van anderen weet ik dat ze dat niet graag hebben dus dan doe ik dat ook niet.
12/02/19 00:34
Bij ons is het normaal de jarige die trakteert op het werk en erna een drink organiseert om samen te gaan afterworken maar ik heb geen van beide gedaan, no shame
12/02/19 09:17
Wij zijn in totaal maar met zeven, waarvan ik er drie bijna dagelijks zie in het kantoor waar ik het vaakst zit. Dus in dat kantoor gebeurt het dat we tegen de middag een apero houden en/of dan een hapje gaan eten op restaurant.
Mijn ma voorziet ook telkens een cadeauke of een bloemeke voor de jarige. 't is wel leuk en gezellig.
Apero doen we bijvoorbeeld ook telkens na nieuwjaar.
Voor mijn andere collega's trakteer ik dan eens met snoepjes, celebrations ofzo. We sturen dan een mailtje of bellen elkaar eens om gelukkige verjaardag te zeggen.

Op één van mijn vorige werkplekken waren we wel met wat meer (40-55 man ofzo), dan kocht ik gewoon wat snoep en zette ik het op tafel in de cafetaria, met een briefje bij. Ook getrakteerd toen ik ben vertrokken.

12/02/19 20:42
wij zijn met 11 in ons kinderdagverblijf en 1x per maand eten we samen voor de mensen die die maand verjaren. Meestal bestellen we dan iets en verdelen we de kostprijs van het eten van de jarige onder de rest zodat zij die keer niet moeten betalen. De jarigen van de maand kiezen dan wat er gegeten wordt en meestal trakteert diegene dan op een dessertje of op de drank ofzo. Altijd heel gezellig!
13/02/19 08:26
Hier wordt er altijd aan het begin van de maand rondgestuurd wie er in diezelfde maand jarig is. De jarige krijgt ook altijd bloemen (90% zijn vrouwen, geen idee wat de mannen krijgen). Ik vind dat vreeeeeeeeeeselijk dat er zoveel aandacht aan besteed wordt. Ik wil mijn verjaardag niet vieren met collega's oké dankuwel. Ik pak verlof op mijn verjaardag maar dan hebt ge het de dag nadien aan uw rekker joy.
14/02/19 15:37
atir
ik zit in 3 teams en ze "verwachten" ale het is geen verplichting, maar iedereen doe het wel. Om bijvoorbeeld naar de eerst volgende vergadering die in de buurt ligt van je verjaardag koekjes, pralines,... ofzo mee te pakken.. Van mijn diensthoofd krijgen we altijd een kaartje. Van mijne naaste collega's kussen en van die apprecieer ik dat wel :D Het moet niet groots zijn maar zo een kleine appreciatie vind ik wel tof.
19/02/19 22:59
In mijn werkteam zijn we met ongeveer 12 personen.

In 2018 had ik koeken meegebracht, maar doorheen het jaar bleek dat niet iedereen iets meebrengt voor zijn/haar/x verjaardag.

Gevolg: eind januari 2019 was het weer zover ... ik heb niets getrakteerd omdat niet iedereen dat zelf ook doet + absoluut geen melding van gemaakt omdat ik ook geen fake wensen moet hebben van personen die ik niet moet hebben/ niet interessant vind.

Niet iedereen kust, sommigen tongen .. dat eerste is niet waar20/02/19 06:48
Wij trakteren in de leraarskamer (taart, snoep, chocola...) en krijgen een kaartje van de werkgroep. Ik ben wel in de grote vakantie jarig, dus dan ligt de leraarskamer vaak al vol chocola en weet ik veel wat. Dus soms wacht ik tot de personeelsvergadering van augustus. Bij specialere verjaardagen wordt vaak grootser getrakteerd (vb. spaghetti).

In de klas offer ik mezelf op om de laatste te zijn van wie de verjaardag gevierd wordt, want de kleuters vinden dat dus niet leuk... Er wordt dan echt om de 2 dagen een verjaardag gevierd en dan hebt ge het ook wel gehad, dus die vinden dat dan 'grappig' en spannend dat de juf de laatste is.
20/02/19 08:18
Hier worden er wel kussen gegeven. Sommige trakteren apart voor hun verjaardag maar meestal "verzamelen" ze een aantal jarigen van een bepaalde maand of meerdere maanden die dan samen een grotere traktatie doen (warme broodjes, pizza, ..)
Ik vind dat wel leuk zo :)
21/02/19 16:06
Sstig
Wij zijn met 15 en hebben een beurtrol om cadeaus te kopen (zoals bij Kerstmis, wij trekken namen op het begin van't jaar) en dan kopen wij een cadeau voor €100 (!!) euro, wat soms wel te veel vind.
De jarigen trakteren met taart en ieeeeeeedereen geeft kussen!
15/04/19 15:11
Wij zijn met 7 op onze dienst. De verjaardagen staan normaal gezien in ieders agenda.

Op de dag zelf geven wij kussen, felicitaties en een cadeau (€10 van elk van onze collega's + evt. andere collega's) en gaan we samen lunchen. De jarige collega trakteert ook op iets lekkers normaal gezien.

Hoezee voor gezelligheid.