Volkswijsheden/Tante Kaat en mythbusters.

26/10/14 16:33
Ik vermoed dat iedereen wel eens gehoord heeft, van uw bomma ofzo, dat ge van blote voeten blaasontstekingen krijgt, ge tyfus krijgt van uw haar niet te drogen, ge sterft een lange en pijnlijke dood als ge zwemt na het eten....
Ik heb daar nooit veel aandacht aan besteed, vermits mijn ouders mij niet hebben opgevoed als randdebielen en ik ondertussen wel kan factchecken, maar toen gebeurde het onbedenkelijke en ging ik in Italië wonen. (Sorry dat ik dat weer herhaal, maar dat geeft veel problemen.)

Het stikt hier van de absurde volkswijsheden, en die zijn echt heel erg autoritair. Ten eerste omdat ge natuurlijk nooit u mama zou tegen spreken, ten tweede omdat, dunno, dokters dat ook gebruiken. Serieus, als ge ze liet doen zouden ze nog steeds een soort van flegmatisch systeem gebruiken. Toen ik naar een dokter ging voor een duidelijke blaasontsteking die aan het doorfloepen was naar mijn nieren, heb ik buscopan gekregen en moest ik een week 'in het wit eten'. Dat is blijkbaar de oplossing voor alles wat geen spierpijn is, en houdt in dat ge pasta en rijst zonder saus eet. Lees ook dit voor een amusant inzicht in de rare middeleeuwse ziektes ze hier krijgen.

Die onnozele medische tips kan ik min of meer busten: De meeste bestaan ook in het Nederlands, en kunnen dus makkelijk gegoogeld worden. Maar sommige bestaan gewoon niet in het Nederlands, en Italiaanse google is even betrouwbaar als de gemiddelde italiaan. Zoek of je mag frituren in olijfolie in het Engels of Nederlands en er wordt je uitgelegd dat dat geen goed idee is. Zoek hetzelfde in Italiaans en je krijgt een resem aan yahooanswers (de wikipedia der zotten) die beweren dat dat de beste olie ooit is.

Over het algemeen vraag ik mij dus af hoe jullie omgaan met dergelijke volkswijsheden. Is koffieresten in de lavabo gooien een goed idee? Ga ik kanker krijgen van tomatenconcentraat? Zou ik mijn vloer kuisen met bakpoeder?
HOE KAN IK DAT CONTROLEREN?
26/10/14 17:51
josfindus
gezond verstand gebruiken, logisch denken en dan gewoon testen. zo doe ik dat. sommige van die debiele dingskes zijn dikke vette onzin. Andere werken echt en zijn zalige tools voor het huishouden.

ik smijt koffiedrek door de lavabo,ge krijgt van alles kanker, en dat bakpoeder heb ik nog niet getest. Alles wat niet gekuist kan worden met allesreiniger,azijn of zout, kuis ik met Dasty. Mijne vloer doe ik gewoon met allesreiniger. Ik weet niet waarom ge dat met bakpoeder zou doen? dat is toch niet goedkoper...
26/10/14 18:46
Probeer van die dingen de werkzame stof te vinden en/of een wetenschappelijke uitleg. Voor bakpoeder of natriumbicarbonaat vindt ge dat vb. wel en dat werkt ook echt. (misschien niet als wondermiddel, maar toch..) de rest probeert ge gewoon uit he. Ge merkt meestal ook wel meteen wat echt onzin is. 3x keer op-en-neer springen en een paar onzevaders doen gaat u niet helpen met uw sinusitis ofzo.
26/10/14 19:21
Koffieresten in de lavabo(+ heet water) heeft er hier ooit al eens voor gezorgd dat een verstopping wegging.
26/10/14 22:39
KWEETNI ZE. volgens mij zit daar vet in en plakt da aan de wanden.
bestaat er zo geen site met duidelijke, juiste info?
26/10/14 22:47
Uw2ePersoonlijkheid
Ik heb geen goede raad maar ik moet zeggen dat uw mini-italië-avonturen wel relatief amusant zijn om te lezen. Sorry als dat hier ineens als leedvermaak klinkt, ik weet niet of het dat is, maar 't is eigenlijk als compliment bedoeld. Misschien nen blog (of wavoor equivalent de kinderen dezer dagen dan ook gebruiken) opstarten met uw frustraties, en op termijn er geld uit slaan?

En nen anderen dokter zoeken, wattefok, of zijn die daar allemaal zo?
26/10/14 23:26
quote door

Koffieresten in de lavabo(+ heet water) heeft er hier ooit al eens voor gezorgd dat een verstopping wegging.


Wij spoelden altijd de koffie van ons esprressomachien door de gootsteen tot dat alles verstopte maar dat is vooral omdat onze afvoerbuizen ergens quasi waterpas liggen. Ik heb dat toen verholpen door een paar liter kokend water door de gieten.

Also: italianen. /thread. Wij frituurden wel altijd in zonnebloemolie, zo slim was onzen Dario wel
26/10/14 23:31
quote door
Probeer van die dingen de werkzame stof te vinden en/of een wetenschappelijke uitleg ... de rest probeert ge gewoon uit he.

Ja, dit.

Blijkbaar krijgt ge ook heel veel proper met ketchup :') koper en toestanden.
27/10/14 00:27
josfindus
mijn ouders hebben een vergruizer, zoiets als in amerika. dus zo een gat in de pompbak om uw groenafval door te hakselen. En die mensen van die firma hebben gezegd dat het kei goe is als ge uw koffie daar door doet. Dat zou uw leidingen reinigen. In koffie zit toch geen vet? olie door uwe gootsteen doen is nefast ja.
Also kunt ge die koffie gebruiken als scrub voor uw huid :p of ipv zeep als ge echt kei vuile handen hebt van het werken. Of bij uw planten kappen is ook ideaal,zou goe zijn om ziektes en beestje weg te houden. Mijn bonen plant kreeg altijd nieuwe boontjes als ik die koffie gaf.

btw: ik had ooit ook een huisarts die mij buscopan gaf voor een nierontsteking, wat echt kei slecht is. twas wel een indiër misschien dermee ^^
27/10/14 16:21
Palindrome
Ik dacht enkele maanden geleden op een zondagavond dat ik een hartaanval had en ging sterven. Het bleek een zwaar geval van maagzuur te zijn (allee, dat dachten we toch). Ik had dat nog nooit van m'n leven gehad en wist bijgevolg ook niet wat mij overkwam, lag al uren wakker van de pijn en was me aan't inbeelden hoe mijn lief mij 's ochtends dood of bewusteloos in bed zou aantreffen, of hoe ik naar de spoed werd gevoerd wanneer het 's ochtends nog niet beter was.
Ik begon op internet naar middeltjes te zoeken tegen maagzuur en las dat een eetlepel witte suiker eten kon helpen. Toen meende ik me te herinneren dat een tante van mijn lief dat ooit eens had aangehaald als middeltje. Had ze ooit van haar grootmoeder gehoord. Normaal gezien ben ik erg sceptisch op dat vlak en toen die tante daarmee afkwam moest ik lachen, maar ik was zo doodmoe en had zoveel zeer dat ik dat gewoon heb gedaan. 's Nachts om vier uur zat ik jankend aan de keukentafel met een lepel witte suiker en een ongelovige moeder voor mijn neus, en een halfuur later was het beter. Echt, what the fuck.

Als ik nu nog zo'n dingen tegenkom (erg zelden) zoek ik ook altijd heel het internet af. Maar zelfs dan nog weet je't vaak niet... Tot je't probeert, like I did. :')
27/10/14 17:32
quote door

mijn ouders hebben een vergruizer, zoiets als in amerika. dus zo een gat in de pompbak om uw groenafval door te hakselen. En die mensen van die firma hebben gezegd dat het kei goe is als ge uw koffie daar door doet.


ah, als de mensen van 'smijt alles maar gewoon in de pombak' het zeggen.... Ik vind u ouders ni tof: :(
haha. kmoest vandaag aan nog iets denken, maar ben het vergeten.
27/10/14 18:57
josfindus
niet alles eh. enkel organisch afval. en hele grote hoeveelheden en slecht composterende dingen gaan nog steeds op de composthoop. Maar die wonen op ne boven dus das gemakkelijk. Achja ik zou dat zelf ook niet moeten hebben ze.
maar het zou geen kwaad kunnen voor het milieu (al heb ik dat nog niet zwart op wit gelezen).

een van mijn favo tips van het internet was: zout om uw pannen te kuisen. Als ge zo gietijzeren pannen hebt is dat zalig! ge kapt die gewoon vol zout, ge schud er is mee dat dat schoon verdeelt en dan gaat ge daar door met een papiertje en tis proper. Is vooral handig voor als er iemand zo tof is geweest om vettige worsten in uw pan te bakken,of spek. Dat zout slorpt die vetresten op. Volgens mij is dat trouwens ook ideaal voor ne goeie gietijzeren wok te reinigen
28/10/14 11:41
Uw2ePersoonlijkheid
quote door

niet alles eh. enkel organisch afval. en hele grote hoeveelheden en slecht composterende dingen gaan nog steeds op de composthoop. Maar die wonen op ne boven dus das gemakkelijk. Achja ik zou dat zelf ook niet moeten hebben ze.
maar het zou geen kwaad kunnen voor het milieu (al heb ik dat nog niet zwart op wit gelezen).Als iemand die een klein beetje weet hoe da werkt: Bwa nee, echt slecht is da ni, wij zijn daar hier redelijk goed op voorzien. 't Is gewoon wa jammer omdat ge da in principe kon gebruiken om compost ofzo van te maken, i.p.v. moeite te moeten doen om dat weer uit het water te halen. Isecticiden, chemische schoonmaakbrol en pis van mensen die medicatie nemen, da's pas echt lastig.
21/11/14 12:47
Bakpoeder is Gods gift to housewives. Daar kunt ge alles mee! Bakken, u tanden witten, uwe wc kuisen, uw vuur afkuisen, maagpijn/het zuur met temperen, etc Echt zalig.

Voorts moest ge ooit zwanger zijn. Het oude wijvenverhaal van "geel kolen eten tijdens de borstvoeding/afkolving" klopt. Babys krijgen er krampen van.

Iemand moet mij nog altijd eens uitleggen waarom cola drinken als je je misselijk voelt helpt. Mijn meme liet mij dat altijd doen.
21/11/14 13:04
quote door

Iemand moet mij nog altijd eens uitleggen waarom cola drinken als je je misselijk voelt helpt. Mijn meme liet mij dat altijd doen.


Het gaat om het koolzuur (die bubbeltjes) die uw maag zouden helpen geloof ik. Dus dat kan ook met gewoon spuitwater of iets in die aard.
08/12/14 10:22
echt? Ik meen mij te herinneren dat we die bubbels eruit moesten schudden en platte cola moesten drinken. Nuja, niet wij, een briendje dat kwam spelen.
08/12/14 10:25
quote door

echt? Ik meen mij te herinneren dat we die bubbels eruit moesten schudden en platte cola moesten drinken. Nuja, niet wij, een briendje dat kwam spelen.


Ik ben helemaaaaaal niet zeker :D Verder is cola toch vooral een hele hoop suiker en wat kruiding? Het lijkt me vreemd dat uw maag zich kalmeert van een lading suiker, maar wie weet. Mysteries, mysteries!
01/07/16 09:19
Nog zo een: door een pet of hoed te dragen, verliest ge uw haar. Wat natuurlijk oorzaak en gevolg omdraaien is.
01/07/16 09:55
Adolfo
Mijn mama zei altijd dat als ik mijn piemel aanraakte tijdens het plassen dat ik snel kanker ging krijgen.
01/07/16 10:00
quote door

echt? Ik meen mij te herinneren dat we die bubbels eruit moesten schudden en platte cola moesten drinken. Nuja, niet wij, een briendje dat kwam spelen.


Als ik het aan mijn maag had vroeger kreeg ik cola zonder prik. En een napoleonsnoepje. Hmmmmm.