Schimmenspel en toneel op school

05/06/18 14:26
Voor de laatste weken gaat mijn zesde leerjaar met een eigen project beginnen, waarin ik hen wel ondersteun en ze zelf een voorstelling moeten geven dat om en bij de 5 minuten mag duren. Ze krijgen hiervoor twee lesuren de tijd om dit in elkaar te steken.
Er zijn verschillende groepjes en duo's (die al of niet in een andere groep wilde zitten of zelf geen idee hadden)

Een groter groepje zou een schimmenspel geven, daarvoor enkele vraagjes moest iemand hier ervaring mee hebben:
#1 Iemand al ervaring mee in het algemeen?
#2 Hoe maak je een zo groot mogelijk scherm om met 'schimmen' te werken?
#3 Is het makkelijker om rond een bepaald thema te werken?

Groepje nr2 zou een komisch toneeltje brengen, waarin een bepaalde vraag wordt gesteld en deze opgelost wordt in de les.
#4 Welke attributen kunnen lln. het best helpen of welke thema's zijn het makkelijkst te behandelen? Zowel om zich in te verkleden of rond onderwerpen om aan bod te laten komen.

# 5 Iemand e leuk ideetje ipv e goochelshow of grappig duo? Het mag ook richting drama gaan of mimme spel. Ik wil genoeg ideeën hebben dat ik hen kan voorstellen waaruit zijn dan eentje kunnen kiezen.
Het is in het zesde leerjaar en soms is het respect voor de ander ver te zoeken, dus liefst niets richting stereotypen zodat iedereen nog met elkaar door een deur kan gaan. (Na mijn laatste les vertrekken ze ook samen op zeeklassen)

Heb één bedeesd koppel vriendinnen. Meisjes die al in de vorige lessen muzische vorming geen of weinig enthousiasme konden opbrengen of veel moeite hadden met enkele opdrachten uit te voeren voor de klas.
#6 Iemand een opdracht adh van blinddoeken of waarbij de lln. zich niet geheel "bloot" geven en zich achter een figuurlijke muur kunnen zetten zodat hun schaamte of verlegenheid wat minder op de proef wordt gesteld? Ze mogen brengen wat ze willen, maar alles verliep telkens wat stroef en de lln. konden het moeilijk

Ik zou de llr. zelf nog vragen hulpstukken mee te brengen of om hen te verkleden.
Alle tips & trics zijn welkom!
(*Of moest je een ideetje hebben dat ikzelf kan opvoeren om hun zelf wat losser te maken)
05/06/18 18:41
Voor uw schimmenspel: gewoon een dun wit doek heel hard aanspannen op een kader en vooral zien dat uw lamp sterk genoeg is
01/08/18 23:58
Ik heb exact gedaan wat gij moet doen, voor mijn examen project kunstvakken (keuzevak opleiding leerkracht secundair, maar project kunstvakken is een workshopvak en dus werkte ik met alle leeftijden daarvoor).

Ik heb een workshop drama ingevuld met een schimmenspel (deelnemers: klasje van het eerste leerjaar)

Nodig: 1. een zo groot mogelijk doek (hoe groter hoe makkelijker)
--> ik heb gewoon twee witte lakens aan elkaar genaaid, waarbij ge rekening moet houden met de omgeplooide naad aan de randen: knip de rand eerst van het laken en stik dat laken dan zonder een omgeplooide rand aan elkaar, dan hebt ge amper een 'lijn' (schaduw) en dan moet alleen stevig genoeg zijn om te hangen dus kan perfect
2. Schilderslamp (kunt ge wel van iemand lenen! best een tweede, en als het kan een derde, want zo'n lamp kan ineens stukgaan en ik had dat ook effectief voor, maar had een reserve. Onthoudt gewoon dat de lampen en het doek de basisdingen zijn en dat ge daarvan best zoveel mogelijk hebt.
3. Materiaal om het doek op te hangen, opdat het enigszins strak kan hangen (genoeg touw en klemmetjes etc)
4. Attributen voor de kindjes die vooral groot zijn (kleinere dingen zijn te gedetailleerd voor onervaren toneelspelertjes, dat effect gaat dan verloren). Tips: een bal, carnavalsdingen die uitvergroot zijn zoals bvb een grote plastieken bloem, een hoelahoep,... Ook heel handig: een hoge hoed en een tutu-rok etc, in elk geval kledingstukken die maken dat een kindje achter het doek een man of een vrouw kan spelen zonder moeite


Extra: teken een streep waar de kinderen niet over mogen komen, want als ze te dicht (of te ver) van het doek staan is het 'om zeep'. En zo kan het doek ook niet sneuvelen. Vooral: hou het allemaal kei simpel, gebruik alleen heel duidelijke attirbuten en laat ze de simpelste dingen spelen. Een huwelijksaanzoek, een balletdanseresje, een badmintonwedstrijdje,.... allemaal dingen die kei mooi kunnen zijn, terwijl een situatie proberen na te spelen sowieso mislukt, want kindjes kunnen niet voldoende rekening houden met het feit dat het publiek hun gezichtsuitdrukking niet ziet.


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.