collega maandelijks ziek

01/10/19 10:18
Hallo iedereen,

ik heb een team van 3 mensen onder mijn vleugels waarvan 1 elke maand standaard minstens 1 keer ziek is en telkens voor een volledige week. Nu is ze 2 weken geleden weer een week afwezig geweest voor darmklachten en heeft ze nu opnieuw gebeld dat ze een week zal thuisblijven door hoofdpijn. Dit zorgt voor enorm veel frustratie in ons team omdat haar werk dan weer moet gedragen worden door de 2 anderen. Ik heb haar hierover al eens casual aangesproken en gevraagd of er wat scheelde, of alles ok was. Ze zei dat alles prima ging. Nu mijn baas kan er alles behalve om lachen ( ik eigenlijk ook niet meer) en ik moet binnenkort een evaluatie gesprek met haar doen. Maar hoe pak ik dit best aan? Ze werkt hier nu 8 maanden en is hier al 7 keer afwezig geweest. Kan ik haar zeggen dat als ze de volgende keer ziek is dat we een arbeidsgeneesheer zullen inschakelen? Kunnen er sancties worden gelegd? Hoe ga je er als bedrijf mee om, mogen wij gewoon iemand nieuw zoeken en haar vervangen als de situatie niet gaat beteren? Mijn baas is een beetje een watje, want aan de telefoon is hij altijd heel vriendelijk maar hij zal zelf nooit iemand met het probleem confronteren.

Het lijkt ons dat ze echt voor elk kwaaltje gewoon thuisblijft en vinden dit absoluut niet collegiaal, we verwachten ook niet dat ze hier met koorts komt werken maar zelfs voor keelpijn is ze eens een hele week thuis gebleven. Hoe pak ik dit tactvol doch streng aan?
01/10/19 10:46
"Kan ik haar zeggen dat als ze de volgende keer ziek is dat we een arbeidsgeneesheer zullen inschakelen?" Dat is op de meeste plaatsen standaard dus ja dat mag. Ik krijg altijd een arbeidsgeneesheer over de vloer als ik op maandag of vrijdag ziek ben of langer dan 3 dagen. Al moet ge wel beseffen dat niet elke arbeidsgeneesheer uw kant gaat kiezen en zeggen 'foei ge moet gaan werken want ge zijt niet ziek genoeg' en dan hebt ge er eigenlijk niets aan van die te sturen.

Toen ik zwaar depressief was zei ik ook altijd dat ik fine was toen mijn baas vroeg of er iets was, zulke dingen deel je niet casual vrees ik.

Als zij zo vaak ziek is dat het bedrijf zijn taken niet kan inlossen, moogt gij zeker iemand anders in dienst nemen. Ge moogt haar enkel niet ontslaan omdat ze te vaak ziek is, wel omdat ze de rest in problemen brengt in essentie, maar dat gaat ge dan liever moeten verwoorden.

Ik heb bij mij op het werk op mijn evaluatie wel te horen gekregen dat ik vaak ziek was & dat ze voor de rest tevreden van mij waren, maar dat werk wel bleef staan door dat ik niet kon werken. Ik was in totaal 10 dagen ziek geweest op 8 maand, maar doe dan ook een job waarbij alles stil ligt als ik niet kan komen. Ik zou daar dus zeker iets van zeggen tijdens haar evaluatie.
01/10/19 11:01
Ge kunt inderdaad gewoon een controlegeneesheer sturen. Enfin, dat moet via uw personeelsdienst verlopen, maar die gaan daar normaal niet moeilijk over doen. Ik kan wel zeggen dat wij nog nooit een controlegeneesheer hebben gehad die "onze" kant kiest. Alle controles liepen hier al uit op "de afwezigheid is gegrond". Nuja, wij sturen dat wel bijna nooit, denk op 5 jaar dat ik hier werk, dat we 6 controles hebben laten uitvoeren ofzo.

Regelmatig ziek zijn is wel degelijk een gegronde reden tot ontslag, maar dan moet ge zorgen dat het genoeg gedocumenteerd wordt. Schriftelijk. Casual vragen of alles ok is, of mondeling even aanhalen is niet voldoende. Ge moet een schriftelijk dossier beginnen opstellen. Ge kunt het natuurlijk eerst mondeling bespreken, en dan nog mailke achterna sturen van "zoals mondeling besproken hierbij de conclusies van ons gesprek" bvb.

Het is ook niet voldoende om enkel het verleden vast te stellen en dan over te gaan tot ontslag, ge moet het probleem gedocumenteerd aankaarten (schriftelijk), en dan moet het probleem zich nog 2-3x stellen. Best na elke keer dat het zich opnieuw stelt, opnieuw een schriftelijke "aanmaning" versturen. Na de 3de keer kunt ge die medewerker "veilig" ontslaan (zonder grote kans op sancties). Maar ge moet ze wel de kans geven om er iets aan te doen natuurlijk. En haar dus de ernst van de situatie duidelijk genoeg maken. Kernwoorden waar de officiële instanties naar zullen kijken: "Uw heel regelmatige afwezigheid verstoort het werk enorm, niet enkel voor u maar ook voor de collega's, de dienst en het bedrijf."
01/10/19 11:52
Bij ons opt werk sturen ze standaard ne geneesheer om te controleren, enfin, dat er altijd kans is dat er eentje gaat komen tussen dit en dat uur en dat we dan thuisblijven anders worden wij niet betaalt ofzoiet. Kben gelukkig nog nt ziek geweest want tis streng op mn werk haha. Maar zkr niet verkeerd ofzo als ze ons vr de rest goed behandelen.

Mss heeft uw werknemer hypochondrie ofzo. Thuisblijven voor keelpijn is echt stoem.
01/10/19 12:43
ma een week door hoofdpijn? Hoe kunt ge voorspellen dat uw hoofdpijn een week gaat duren?
01/10/19 14:46
Toen ik nog in een fabriek werkte, kregen wij eigenlijk standaard een arbeidsgeneesheer over de vloer als wij ziek waren. Dus dat mag in ieder geval al zeker, ge moet dat zelfs niet melden? Maar misschien wel beter als ge dat toch doet (mogelijks is het probleem dan al verholpen)...
01/10/19 14:54
quote door

ma een week door hoofdpijn? Hoe kunt ge voorspellen dat uw hoofdpijn een week gaat duren?


Misschien als het samenvalt met uw regels. Ik ken vrouwen die dan vanaf dag 1 hoofdpijn hebben tot het weer over is.
01/10/19 15:09
ik zal inderdaad dan maar eens beginnen aan een dossier, ik zal tijdens het gesprek een jaar kalender maken met daarop aangeduid welke dagen ze afwezig was. De uren optellen die haar collega's moesten overnemen en de kosten die zijn gemaakt voor de overuren. Of is dat te cru? wil gewoon dat ze gaat inzien over hoeveel geld/uren het gaat op 8maand tijd.

Een arbeidsarts lijkt me dan inderdaad ook niet echt de moeite.

qua depressie enzo weet ik inderdaad niet, maar als je in een depressie zit ga je ook geen fb foto's posten dat je op een terrasje zit of gaat eten met uw man imho. Het feit dat we ook op voorhand weten dat ze standaard een week pakt als ze zich ook maar een beetje ziek voelt is ook geen goed teken. ze is ook elke keer ziek op een maandag...
01/10/19 15:30
Elke maand ziek zijn is inderdaad wel erg maar er zijn mensen die een zwak immuunsysteem hebben of waarbij er onderliggend iets ergers aan de hand is maar dat zich gewoon 'manifesteert' in allerlei andere klachten/symptomen (keelpijn/hoofdpijn/vermoeidheid etc.). Nu weet ik niet hoe dat zit met confidentialiteit enzo en kdenk ni da ge als werkgever u zo moogt bemoeien met iemand zijn privéleven maar ik zou wel proberen toch ook ni te snel te oordelen over haar?

Hetzelfde met uw opmerking over foto's, jawel als ge depressief zijt of een burnout hebt, zit ge niet 24/7 thuis in uw bed te janken eh (aleja voor zover ik da begrijp, heb het zelf (gelukkig) nooit meegemaakt). Die mensen hebben ook een gewoon leven maar die hun 'aandoening' is meer LT en altijd 'latent' aanwezig, en ge weet niet hoelang die man/vriendinnen hebben moeten zagen of overtuigen om ervoor te zorgen dat ze toch meeging.. Sociale media geven echt maar een glimps van iemand zijn leven dus haar daarop beoordelen vind ik best laag eigenlijk..

Dat van die week is natuurlijk wel iets anders en vind ik wa raar, bij de meeste werkgevers moet ge toch gewoon een doktersbriefje geven en is het de dokter die beslist hoelang? Als ze wel effectief een doktersbriefje heeft voor een week, kan het natuurlijk ook zijn dat er meer aan de hand is en dat ze inderdaad een aandoening heeft waarvoor ze maandelijks een behandeling moet krijgen ofzo?

Aleja, ik zou vooral niet te aanvallend doen en ge moogt haar zeker wijzen op de problemen die haar afwezigheid teweeg brengt maar laat dan ook vallen dat er ombudsmensen zijn ofzo in uw organisatie en dat, als er meer aan de hand is, daar oplossingen voor gezocht kunnen worden?

Allez ik weet niet, ge moet (vind ik) niet direct van het slechtste uitgaan, voor hetzelfde geld heeft die kanker of een nieraandoening ofzo en wilt die da gewoon ni aan de buitenwereld laten weten.. Langs de andere kant kan ze natuurlijk ook gewoon een seut zijn die ni beseft wa voor invloed haar acties hebben op haar collega's. De waarheid gaat ge nooit weten maar mij lijkt het het nuttigst om te focussen op het zoeken naar oplossingen (zeker omda ge als werkgever toch veel dingen ni moogt doen) en dat is dan:
1) te weten komen of die afwezigheid recurrent gaat zijn of niet
2) de werklast voor de collega's op een of andere manier verminderen.
01/10/19 15:36
Ik zou toch consequent een controlearts sturen. Ook al gaat die misschien niets vaststellen (en evengoed gaat die wel iets vaststellen), het geeft wel een signaal dat de werkgever het vertrouwen een beetje kwijt is.
01/10/19 16:49
quote door

ik zal inderdaad dan maar eens beginnen aan een dossier, ik zal tijdens het gesprek een jaar kalender maken met daarop aangeduid welke dagen ze afwezig was. De uren optellen die haar collega's moesten overnemen en de kosten die zijn gemaakt voor de overuren. Of is dat te cru? wil gewoon dat ze gaat inzien over hoeveel geld/uren het gaat op 8maand tijd.

Een arbeidsarts lijkt me dan inderdaad ook niet echt de moeite.

qua depressie enzo weet ik inderdaad niet, maar als je in een depressie zit ga je ook geen fb foto's posten dat je op een terrasje zit of gaat eten met uw man imho. Het feit dat we ook op voorhand weten dat ze standaard een week pakt als ze zich ook maar een beetje ziek voelt is ook geen goed teken. ze is ook elke keer ziek op een maandag...


Hoezo zou ge geen foto's posten of gaan uit eten met uw man als ge depressief zijt tho? ik hoop trouwens voor u dat niemand dit topic aan u linkt & aan een eventueel ontslag, volgens mij overtreed ge wel enkele regels die ge zou moeten volgen door dit publiek te delen op een forum. Iemand beoordelen adhv social media foto's tov zijn werk is idd gewoon niet lief, alsook gewoon niet legaal.
01/10/19 17:08
er spelen te veel zaken mee die veel te frequent voorkomen om toevallig te zijn, maar ik zal geen voorbeelden meer geven. ik beoordeel haar niet enkel op een nu moment op social media, maar over de hele periode van 8 maand. Ik zal haar erop aanspreken en zal cijfers naar voor brengen op een tactvolle manier en we zullen dan wel zien. Is het laag dat ik het zo bekijk en al een conclusie trek misschien wel, maar we gaan nu niet allemaal op een witte paard kruipen en alsof doen dat jullie nog nooit conclusies hebben getrokken of iemand beoordeeld hebben. Ik bekijk dit geheel vanuit een zakelijk punt dat is alles.
01/10/19 17:59
quote door

er spelen te veel zaken mee die veel te frequent voorkomen om toevallig te zijn, maar ik zal geen voorbeelden meer geven. ik beoordeel haar niet enkel op een nu moment op social media, maar over de hele periode van 8 maand. Ik zal haar erop aanspreken en zal cijfers naar voor brengen op een tactvolle manier en we zullen dan wel zien. Is het laag dat ik het zo bekijk en al een conclusie trek misschien wel, maar we gaan nu niet allemaal op een witte paard kruipen en alsof doen dat jullie nog nooit conclusies hebben getrokken of iemand beoordeeld hebben. Ik bekijk dit geheel vanuit een zakelijk punt dat is alles.


Denk dat het schoentje wringt (en ook bij mij) dat mensen die zich op bepaalde manier emotioneel niet goed voelen wel nog kunnen lachen (maken soms zelfs de meeste mopjes net voor afleiding onderbewust...) en weggaan etc, en dat ge op fb niet alles ziet. Denk maar aan huwelijken die perfect lijken en zoveel meer.
Maar verder nog veel succes hopelijk komen jullie tot een oplossing.
01/10/19 18:00
maliek
Gewoon nekeer deftig aan tafel zitten en babbelen en inderdaad een dossier opstellen.
01/10/19 18:22
quote door

ik zal inderdaad dan maar eens beginnen aan een dossier, ik zal tijdens het gesprek een jaar kalender maken met daarop aangeduid welke dagen ze afwezig was. De uren optellen die haar collega's moesten overnemen en de kosten die zijn gemaakt voor de overuren. Of is dat te cru? wil gewoon dat ze gaat inzien over hoeveel geld/uren het gaat op 8maand tijd.


Dat is te cru. Ik zou toch eerder gaan voor de menselijke aanpak alvorens zo zakelijk te beginnen. Ge werkt nog altijd met mensen, geen nummers. Zeker als ge niet weet waar de oorzaak ligt. Als die echt iets serieus aan de hand heeft gaat ge die nog veel dieper duwen met die boodschap. Áls ge haar daar nog nooit echt officieel over aangesproken hebt zou ik dat toch eerst op een meer open en behulpzame manier doen ipv meteen zo beschuldigend. Dat gaat averechts werken.
Als het uiteindelijk niets heeft veranderd of geen oplossingen biedt kunt ge nog altijd voor een andere aanpak gaan.
01/10/19 20:55
fuck gij zijt kortzichtig.
01/10/19 21:40
atir
Ik ben dit jaar heel veel ziek geweest. Ik voel me er ook enorm schuldig over.
1,5 maand fulltime uitgeweest. Halftime terug begonnen en zo tot en met mei opgebouwd terug nr full time.

Ik heb verlofuren mogen opsparen zodat ik in de zomer minder moest werken (eig 85% ipv 100%) zodat als ik mij niet goed voelde naar huis kon. Ik ben nu ook sinds mei standaard al 1 x per maand ziek denk'k.
Aan mij ziet ge niets als ge mij bekijkt. Alleen dat ik er moe uit zie.
Maar dat ik verga van de zenuwpijn en buikpijn ziet niemand.
ik post veel op sociale media, zeker in verband mijn sporten. Maar mijn specialisten hebben een verslag geschreven voor mijn werk wat de richtlijnen zijn. Dus mijn diensthoofd en directie zijn van alles op de hoogte en die zien ook wanneer het niet gaat.

Ik zelf heb altijd een gesprek aangevraagd om te polsen hoe en wat, want ik had daar ook schrik voor dat ze mij op basis van teveel ziek te zijn zouden ontslagen.

Ik heb zelfs samen een etentje buiten mijn werk gehad met mijn collegas (dus ook diensthoofd) waar ik zei van 'ik voel me schuldig dat ik hier nu zit' en dat mijn diensthoofd zelf zei 'waarom da? ge zijt toch ziek'
en dat ik zei dat ik inderdaad ziek ben maar dat ge niets aan mij ziet.

Bij mij is er in al die tijd NOOIT een arbeidsgeneesheer geweest. Moet aangevraagd worden door diensthoofd en die gelooft mij nog steeds en ik hoop dat ze dat blijft doen want daar heb ik soms schrik voor.

Conclusie van deze tekst: Een goed gesprek met de werknemer kan wonderen doen. Maar dan ook écht een goed gesprek. En misschien aanhalen van arbeidsgeneesheer.

01/10/19 22:32
Ge gaat er nu eigenlijk al van uit dat ze niet zo ziek is als ze beweert te zijn?
Gebaseerd op signalen, vermoedens en Facebook?
02/10/19 08:03
Als de huisarts haar een week thuis zet zal dat vermoedelijk wel een reden hebben. Er zullen altijd wel artsen zijn die vlotter ziekteverlof voorschrijven dan de andere, maar ze gaan dit niet doen als diegene die tegenover hen zit blaakt van gezondheid.

Misschien moeten jullie eens de omgekeerde denkbeweging maken? Wat maakt dat een collega frequenter ziek is? Heeft de werkomgeving iets te maken met dat frequenter uitvallen?

Ik ben vorig jaar na een lange ziekteperiode opnieuw aan het werk gegaan. Meteen wat teveel ballen tegelijk in de lucht aan het proberen houden, wat moeilijk was. Hierdoor ben ik ook op regelmatige basis eens uitgevallen. Dat kwam door mijn eigen gezondheid, maar ook deels door mijn werksituatie. Die was allesbehalve optimaal. Maar ik was pas gestart in een nieuwe job (2 zelfs) die ik graag deed. Dus ik ging niet zelf aan de alarmbel trekken (zag ook zelf de alarmsignalen niet) en niemand heeft dat ook voor mij gedaan.
Uiteindelijk ben ik opnieuw een half jaar out geweest. En opnieuw aan het werk, maar met duidelijke afspraken en een open communicatie met mijn directe diensthoofd.

Wat ik dus eigenlijk wou zeggen is: het is niet omdat iemand zegt dat alles oké is, dat dat ook zo is. Misschien vind die persoon het moeilijk om bepaalde zaken aan te kaarten? Misschien is de werkdruk/whatever te groot voor haar. Misschien misschien... misschien moeten jullie eens een deftig gesprek hebben ipv meteen te oordelen en na te denken over een ontslag?
02/10/19 08:05
Overigens: als werknemer heb je zelfs geen verplichting om tegenover je werkgever te benoemen om welke reden dat je afwezig bent.