Feedback geven aan/over baas

25/07/16 22:47
Hallo Noxa!

Ik heb morgen mijn jaarlijks functioneringsgesprek. Da's een gesprek tussen mij en mijn rechtstreekse baas. Ik heb met haar nogal een lastig jaar achter de rug. We hebben veel conflicten gehad. Basically vind ik dat er veel mis is met haar competenties, negatieve attitude en management skills en dat heb ik nogal laten merken... Zij vindt daardoor dat ik niet collegiaal ben, een negatieve instelling heb die ik overbreng op mijn collega's en problemen met conflicthantering heb.

Nu ben ik dat gesprek schriftelijk aan't voorbereiden. Da's verplicht en ik moet daarvoor een vooropgestelde leidraad volgen.

Ik vraag mij af hoe jullie dat zouden aanpakken. Die voorbereiding (zowel de mijne als de hare) wordt achteraf doorgestuurd naar ons alletwee, een vertrouwenspersoon op HR, de baas van mijn baas, de directeur van mijn afdeling en de CEO van het bedrijf. (Ja er is nogal een hiërarchie op mijn werk... :p )

Hoeveel zouden jullie op papier zetten?
Hoe pakken jullie zulke gesprekken face to face aan?
Hoe geef je negatieve feedback aan je rechtstreekse baas in een gesprek onder vier ogen?
25/07/16 22:53
pijlbord
Uh, tenzij ge op héél goeie termen staat met uw baas geeft ge gewoon geen negatieve commentaar, denk ik.
Ik zie niet in wat ge daarmee wint.
Als ik zie hoe ge het hier schrijft 'mis met haar competenties,..', lieg dan maar gewoon dat ge het daar prima naar uw zin hebt. Tis uw functioneringsgesprek he, niet het hare. Door op haar te focussen als oorzaak van uw 'falen' brengt ge gewoon haar woede op uw hals.

Nope, gewoon staalhard liegen en lullen, waarschijnlijk 90% van de dingen die ge daar elke dag doet.
25/07/16 22:55
Het probleem is dat ik heel het conflict wel uitgebreid heb aangekaart bij die vertrouwenspersoon van HR en de baas van die baas. Omdat het op een bepaald punt écht ondraaglijk was geworden. Dus die gaan dat nogal vreemd vinden als er niks van vermeld wordt in mijn functioneringsgesprek :p

Ohja en ik heb mij kandidaat gesteld voor een functie in het team van de baas van de baas. Dus ik wil ook wel oprecht overkomen bij die persoon.
25/07/16 23:10
Als je zegt dat er iets mis is met haar competenties,onderbouw dit dan voldoende. Haal situaties aan, gebruik voorbeelden. Van alle feedback die je geeft aan haar zal je zo het sterkst staan.

Kun je ook doen op je eigen competenties in de verf te zetten, situaties aanhalen waar deze naar voren kwamen.

Probeer gewoon een open dialoog aan te gaan. Geef aan dat je gefrustreerd bent en wat er anders zou kunnen om dit te verminderen. Vraag wat jullie beide kunnen doen om te zorgen dat je vlotter kan samenwerken.
En de clichés: gebruik ik-boodschappen, parafraseer of vat af en toe samen. Vraag door als ze dingen aanhaalt waar je niet akkoord mee bent.
25/07/16 23:11
AdrianHealey
Ge zegt niet: 'gij hebt geen management skills' maar 'Uw managementstijl ligt mij moeilijker'.
Ge zegt niet: 'gij kunt er niets van' maar 'uw skillset is niet complementair met die van mij'
Ge zegt niet: 'er is iets mis met uw attide' maar 'onze basisvisie ligt uit elkaar'

Ge probeert niet de schuld bij haar te leggen maar dat het probleem lgit bij het *verschil* tussen jullie.

Enfin, 't is uw functioneringsgesprek, dus ge zegt van, 'ik weet dat het tussen ons wat minder ging' en dan vertel je een verhaal over de moeilijkheden door de verschillen enzo. Dat komt in't algemeen ook professioneel over, en dan gaan mensen ook sneller u nog altijd een andere job willen geven, denk ik.
25/07/16 23:14
AdrianHealey
Wat ge zeker niét doet, is het advies van de eerste paragraaf vallende sterren volgen: wat ge niét gaat doen, is: 'dit is wat er mis is met u en hier zijn de voorbeelden waarom'. Dat kunde doen bij de vertrouwenspersoon, dat doede nooit, jamais, jamais in een functioneringsgesprek en zeker niet als het functioneringsgesprek gaat over *u*.

Zeg alleen wat er zou kunnen veranderen om dat te verminderen als er om gevraagd wordt. En zelfs dan zou ik oppassen. (Alweer: het gaat over u, niet over haar.)

25/07/16 23:26
Maar één van de punten in de voorbereiding is dus. "Samenwerking met je team en leidinggevende: ervaar je voldoende bereikbaarheid, communicatie en ondersteuning van je leidinggevende?"
Allez 't is wel heel moeilijk om vanuit mijn positie daar gewoon braafjes ja te knikken en te zwijgen.

Maar idd, ik heb me voorbereid in ik-boodschappen en al de andere tips die hier al zijn vermeld. 'k Heb er toch wa stress voor! Ik weet dat ze meteen de bal gaat terugkaatsen naar mij en naar de fouten die ik maak in haar ogen.
25/07/16 23:28
O god, ik durf 1 keer in jàren me moeien in een topic en tis weer fout

Dus als ik een functioneringsgesprek hou met een van mijn teamleiders of een van mijn werknemers (als baas dan he) aanvaard ik dit veel beter als ze me voorbeelden kunnen geven, omdat ik nu eenmaal niet alles onthou wat er gebeurd. Als ze me de situatie kunnen schetsen dan helpt dit me.
25/07/16 23:33
Ja ik vermoed dat ze wel zelf om voorbeelden zal vragen hoor... Dus ik heb de voorbeelden genoteerd voor moest ze er naar vragen. En nee, ik heb die niet genoteerd in de versie die wordt doorgestuurd naar iedereen. :p
We zien wel of die ter sprake komen...
25/07/16 23:34
AdrianHealey
Vallendesterren: heb jij continue conflict met die werknemers die schetsen waarom jij incompetent bent?

indien ja, dan geloof ik er geen snars van dat jij dat zou aanvaarden.

Indien nee, dan zit je in een totaal andere situatie als Lauww.
25/07/16 23:38
Gelukkig niet nee, mijn werknemers vinden me gelukkig meestal competent. Maar feedback durven vragen en aanvaarden hoort erbij als je een goeie leidinggevende wilt zijn en vooruit wilt met je team...

En he, ik probeerde maar te helpen he. Calm down
25/07/16 23:46
pijlbord
quote door

Maar één van de punten in de voorbereiding is dus. "Samenwerking met je team en leidinggevende: ervaar je voldoende bereikbaarheid, communicatie en ondersteuning van je leidinggevende?"
Allez 't is wel heel moeilijk om vanuit mijn positie daar gewoon braafjes ja te knikken en te zwijgen.

Maar idd, ik heb me voorbereid in ik-boodschappen en al de andere tips die hier al zijn vermeld. 'k Heb er toch wa stress voor! Ik weet dat ze meteen de bal gaat terugkaatsen naar mij en naar de fouten die ik maak in haar ogen.


Waarom pakt ge dat zo serieus? Ge doet alsof ge een gelijke zijt, ofzo. Ofdat ge ook maar een sikkepit macht hebt daar. Terwijl ge gewoon kantoorfodder zijt gelijk een ander.

Ik hou doodveel van mijn werk, voel me super gewaardeerd, heb een heel open relatie met mijn bazen maar fuck dat ik ooit zoiets zou brengen naar een superieur. Want ge kunt er enkel uzelf mee in de nesten brengen vind ik. Toch als het meer is dan een eenmalig incident waar ge het over wilt hebben.

Niemand doet graag functioneringsgesprekken, da's uitgevonden door hetzelfde soort mensen die graag marketing gebruiken en non-woorden zoals pro-actief en synergie in de mond nemen. Dus zet er u over en lult gewoon wat, kunt ge weer een jaar verder.
25/07/16 23:59
Ik vind eerlijkheid toch belangrijker. En als ze u dan buiten zet, dan is dat maar zo. Ik zit zelf in soortgelijke situatie en ik ben op't punt gekomen dat het mij nog weinig boeit. Ik blijf trouw aan mijn eigen team, mijn gasten en aan mezelf en als het hen ni aanstaat, zoeken ze maar nen andere zot die mijn job wil doen.

Echt waar, gatkruiperij, is niks voor mij.

Edit: Waarom zou je geen feedback mogen geven btw? Mijn team geeft mij ook feedback, das toch ni meer als logisch ?!
26/07/16 00:49
Er zit wel iets serieus mis met de cultuur op uw werk als zoveel mensen de inhoud en voorbereiding van dat gesprek mogen lezen. De basis van zo'n gesprek is toch net vertrouwen? Het is geen evaluatiegesprek, maar een gesprek om het wederzijds functioneren te bespreken en te verbeteren.

Los daarvan, wat velen hier al zeiden: Werk aan uw formulering. Als er echt iets mis is met die vrouw haar competenties etc, zullen wel meer mensen dat hopelijk aanhalen. Dan is het aan al die anderen die dat gesprek mogen lezen to connect the dots. Als blijkt dat gij echt de enige zijt die zo'n feedback geeft, moet ge u misschien wel de vraag stellen of het toch niet aan u ligt :p En als gij de enige zijt die zo'n dingen zegt omdat de rest schrik heeft om zo'n feedback te geven, zou ik eens in vraag stellen of ge wel in zo'n bedrijf wilt werken.
26/07/16 07:04
Cloudnein
quote door

Niemand doet graag functioneringsgesprekken, da's uitgevonden door hetzelfde soort mensen die graag marketing gebruiken en non-woorden zoals pro-actief en synergie in de mond nemen. Dus zet er u over en lult gewoon wat, kunt ge weer een jaar verder.


Dit.
Op een functioneringsgesprek lult ge uit uw nek, en zegt ge dingen die goed overkomen. Die van HR interesseren zich echt niet voor u hoor, die stellen die vragen niet omdat ze om u geven, nee, die stellen die vragen omdat dat in een of ander handboek staat dat da zo moet.
26/07/16 08:08
quote doorWaarom pakt ge dat zo serieus? Ge doet alsof ge een gelijke zijt, ofzo. Ofdat ge ook maar een sikkepit macht hebt daar. Terwijl ge gewoon kantoorfodder zijt gelijk een ander.Daar ben ik mij zeer bewust van. Maar 't is niet omdat ik "maar" op een kantoor werk, dat ik alles moet pikken wat mijn directe baas doet. Of denk jij daar anders over misschien? Ik doe mijn job helemaal niet slecht. Anders was ik al lang ontslagen. Zij heeft altijd nood aan een zwart schaap in ons team waarop zij haar frustraties kan uitwerken en ik weiger die persoon te zijn zolang ze geen gegronde reden heeft.
26/07/16 08:10
Ik vind het grappig wel wat er hier allemaal gezegd wordt. Alle mannen zeggen: lullen en liegen. Alle vrouwen zeggen: geef uwe feedback maar meiske. :p
En in de praktijk denk ik ook dat het effectief zo gebeurd, want de functioneringsgesprekken van de mannen in mijn team zijn altijd veel korter dan die van de vrouwen. :p
26/07/16 08:33
Cloudnein
quote door

Ik vind het grappig wel wat er hier allemaal gezegd wordt. Alle mannen zeggen: lullen en liegen. Alle vrouwen zeggen: geef uwe feedback maar meiske. :p
En in de praktijk denk ik ook dat het effectief zo gebeurd, want de functioneringsgesprekken van de mannen in mijn team zijn altijd veel korter dan die van de vrouwen. :p


En dan vragen vrouwen zich af waarom ze minder verdienen dan mannen :D Wie gaat ge opslag geven, een vrouw die zaagt, of een man die niet klaagt en zn job doet haha.
26/07/16 08:37
AdrianHealey
For the record: ik zeg niet perse volledig 'lullen en liegen' (maar wel een beetje). Ik zeg: 'ik zou enorm voorzichtig zijn als ge feedback geeft tegenover iemand waarmee ge in de clinch ligt'. Waarbij de kern is: focus u op 'wij zijn anders, maar ik respecteer u nog altijd wel, dus mss is er een goed idee dat we op een of andere manier zorgen dat we minder oeten samenwerken, dus als je mss mijn verandering van functie steunt, dan komt het ons beide ten goede', zoiets.
26/07/16 08:56
Och cloudnein komt ook nog eens advies geven vanuit zijn ivoren IT toren.