Solliciterend noxa

18/12/16 20:51
Blergh solliciteren, ik hoop echt dat ik daar nu voor de rest van mijn leven van af ben.
18/12/16 21:01
All7aken
Werkgevers kijken te veel naar dat vel papier dat een cv noemt. Wat voor retards dat er al zijn aangenomen in mijn plaats..;
18/12/16 21:44
quote door

Werkgevers kijken te veel naar dat vel papier dat een cv noemt. Wat voor retards dat er al zijn aangenomen in mijn plaats..;


Tja ze kunnen moeilijk direct 100 man laten afkomen om die gedurende enkele maanden aan het werk te zetten om te zien of die 'echt' goed in het bedrijf passen he.

Ik begrijp dat ze uiteindelijk weinig keuze hebben om vooral op die cv af te gaan als er twijfels tussen kandidaten zijn.

Ik benijd HR mensen ook niet hoor.
18/12/16 23:38
All7aken
Adhv een gesprek zoude toch moeten snappen dat meer als een helft liegt op zijne cv..
18/12/16 23:48
.. Man, ik ben eigenlijk blij dat, voor een branche waarin ge verplicht zijt om de zoveel maanden van werk te veranderen, ik niet echt meer moet solliciteren maar mijzelf gewoon aanbieden en voor de rest vaardigheden en een lichte dosis vriendjespolitiek zijn werk kan laten doen.
Pfrt, uzelf elke vijf maanden zitten verkopen en opboksen tegen medekandidaten zou mij fokking gedeprimeeord maken denk ik.

Liegen op uw cv heb ik by the way nooit echt gesnapt. Overdrijven, okay. Er staat op mijn cv dat ik met Indesign kan werken (huhu, ehhhh), en mijn frans beschrijven als basis is zelfs nog generous. Maar outright liegen? Dan valt ge toch snel door de mand?
19/12/16 02:00
All7aken
Blijkbaar niet. Maar overdrijven is in mijn ogen toch ook een vorm van liegen. Als ik basis Frans op mijne cv zou zetten.. je suis, tu es? There it ends.
Ik zet niets op mijne cv dat niet waar is of overdreven is. Misschien ben ik daar dan te eerlijk in?
19/12/16 07:25
Dat liegen valt te omzeilen.
Als ge nie wilt "liegen" dat ge frans kunt, werk dan met zo'n kolommetje he:
-lezen: heel goed
-begrijpen: heel goed
-praten: matig
-schrijven: noties

Ofzo he.
19/12/16 09:52
quote door

Blijkbaar niet. Maar overdrijven is in mijn ogen toch ook een vorm van liegen. Als ik basis Frans op mijne cv zou zetten.. je suis, tu es? There it ends.
Ik zet niets op mijne cv dat niet waar is of overdreven is. Misschien ben ik daar dan te eerlijk in?


Liegen op uw cv is dom. Ge wordt daar zo gemakkelijk op gepakt tijdens het gesprek. Die mensen worden echt niet aangenomen hoor. Daarmee verpest ge uw imago beyond recognition.
19/12/16 10:02
Amai, solliciteren...

't is voor mij reeds drie jaar achter de rug (ik werk reeds 3 jaar bij mijn ouders, samen met 4 andere collega's als verzekeringsagente - ik ben afgestudeerd als bachelor i/d Toegepaste Psychologie (arbeids- en organisatiepsychologie), had i/h middelbaar Secretariaat-Talen gedaan).

Met mijn Bachelor vaak meegemaakt dat'k ofwel te overgekwalificeerd ben (want na een tijd wou ik gewoon werk - maakt niet uit waar), ofwel te weinig ervaring had en enkel aan de slag kon in een interimkantoor (NIET MIJN DING).
Met mijn middelbaar diploma was het immers véél makkelijker om een job te krijgen dan met mijn bachelor..

'k heb wel gemerkt dat mijn vriend met een leuker uitziend CV (Lay-out, mijn CV was boring as hell opgemaakt) en een beetje meer lef in de sollicitatiebrieven toch wat verder raakte dan mij :)
19/12/16 10:03
quote door

Adhv een gesprek zoude toch moeten snappen dat meer als een helft liegt op zijne cv..


ze zullen dat zelfs vaak al op voorhand door hebben. Die mensen zien honderden cv's, ze hebben ook wel een idee van wat een normale situatie is van het aantal diplomas en kennis dat je op een bepaalde tijd kan verzamelen.
19/12/16 10:29
CatchingAndReleasing
quote door

Als er iemand is die mijn job wilt overnemen, laat iets horen. ik mag een jaar sociaal werker gaan spelen na zwangerschap van collega.


Ik zou uw job wel willen maar niet voor een jaar, wel voor altijd
19/12/16 12:05
Sinds vanmorgen ben ik ook weer op zoek naar werk, hoera!
Het is elke sollicitatie hetzelfde, ofwel ben ik overgekwalificeerd (ah een masterdiploma, nee sorry wij zoeken een bachelor), ofwel eisen ze meer ervaring.
Ik haat solliciteren en ik kijk er echt niet naar uit, zeker deze periode niet.

Maar kijk, ik ben blijkbaar niet de enige met slechte ervaringen!
19/12/16 12:53
snuggerecowboy
Ik had het er in een recente nieuwspost nog over:

Na een aantal falende sollicitaties in mijn naschoolse periode heb ik lang met het idee gezeten dat ik mezelf niet kon aanprijzen of niet over de kenmerken beschikte die een werkgever zoekt. Op een keer kreeg ik het dan toch te kwaad op mijn vorige job, waar een heel negatieve sfeer was, en heb ik het toch weer geprobeerd.
Bij een sollicitatie waarbij ik me had voorgenomen het als een 'oefening in sollicitatieskills' te zien, ben ik er dan blijkbaar toch in geslaagd.

Als je weinig of geen relevante ervaring hebt met de job waarvoor je solliciteert is het volgens mij heel moeilijk om geloofwaardig over te komen. Je hebt namelijk eerst een realistisch beeld nodig van het werk om jezelf er voor te kunnen aanprijzen.
Ik solliciteerde voor een job in een productieomgeving (ik had wel een aantal jaar ervaring in een labo kwaliteitscontrole maar dat is heel anders qua werkinhoud). Ik had eerst eens bestudeerd hoe mensen in de productieomgeving van mijn vorig bedrijf zoal waren om dan te extrapoleren wat een baas van zo'n dienst zoal wil horen van een sollicitant. En misschien is het dat dat gewerkt heeft want de indruk was positief (of misschien maak ik mezelf dat maar wijs). In ieder geval viel de manier van doen van de bazen bij mijn laatste sollicitatie ook al beter mee dan bij voorgaande.

Maar ik moest ook voorafgaand aan een computer testen doen, met meerkeuzevragen die naar attitude peilen, maar ook met figuurtjes en cijfers zoals bij een iq-test eigenlijk. In het verleden liep het daar soms al mis.
Dus begon ik in die periode nog voor ik mijn sollicitatiebrieven stuurde ook al met het oplossen van sudoku-puzzels, en hoofdrekenen, omdat ik dacht dat ik daarmee 'oefende' voor dat soort testen. Of dat het verschil maakte: I can only guess.

19/12/16 16:22
Carolily
Aha! Net weer op automatische piloot alle sites (indeed, vdab, cultuurnet,...) afgegaan, toevallig op dit topic gebotst!

Ik ben sinds 24 september terug werkzoekende. Ervoor was ik een tijdelijke copywriter, ik wist al op voorhand dat dat tijdelijk was uiteraard en dat dat ook niet verlengd wordt. Vanaf juli ben ik alle sites in de gaten beginnen houden zodat ik - wishful thinking - direct van de ene naar de andere job zou kunnen hoppen.

Intussen heb ik 2 gesprekken gehad voor jobs die totaal niets met mijn bachelor Journalistiek te maken hebben, maar die me wel aanspraken. Casting Assistent voor een castingbureau (leek me super want mijn middelbaar diploma is er eentje in woordkunst-drama dus dat boeit me allemaal wel) en front desk medewerker bij Hair by Van Loenhout (topkapper dus why not). Gesprek 1 was ver-schrik-ke-lijk. Totaal geen klik met de werkgever, integendeel ik denk dat die me van in het begin al niet moest en het tweede gesprek ging super goed en vlot, mocht de week erop een proefdag doen maar heb sindsdien niks meer gehoord.

Na maanden niks doen (oké ik heb ook zo in Bobbejaanland tijdelijk gewerkt tijdens de halloweenperiode) twijfel ik elke dag meer en meer over wat ik eigenlijk echt wil doen. Ik schrijf eigenlijk echt niet meer graag en journalistiek bestaat toch niet meer. Als je journalistieke vacatures vindt, zijn die vaak vooral marketinggericht, iets waar ik niks over ken, iets wat nooit in mijn opleiding aan bod kwam. Wil ik uit mijn comfortzone stappen, ben ik meestal toch niet gekwalificeerd genoeg. Ik zit echt effe in een identiteitscrisis. Geen geld hebben is 1 ding, maar niet bezig zijn met wat je graag doet vind ik het ergste.

Plus ik haat het om mezelf te moeten verkopen. Ik ben altijd te eerlijk...19/12/16 16:43
Ik heb hier nu al 2 mensen zien overpeinzen dat ze mogelijk "te eerlijk" zijn om aan een job te geraken... wat betekent dat in godsnaam? Want daarmee wekt ge de indruk dat ge eigenlijk gewoon een brutale puber bent die niet professioneel en diplomatisch kan comkuniceren...
19/12/16 16:46
pijlbord
Ik denk dat ze eerder bedoelen dat ze geen zin hebben om de typische sollicitatiepraat te doen. "ik ben open in communicatie en werk pro-actief blablabla", terwijl ge eigenlijk wilt zeggen "ik ben niet de beste, zeker niet de slechtste, ik ben gewoon een mens die zijn best doet, geef mij een kans". Ofzoiets.
19/12/16 16:47
AdrianHealey
Wat Pijlbord zei.

Vorige job heb ik 'mijn kans verloren' omdat ik zei dat ik als vrijwilliger bepaalde vormen van werk 'ook wel graag deed'. Dat was niet voldoende qua motivatie. (En dan dacht ik: alsof er iemand eerlijk zegt: 'facturen verwerken? JAAAAAAAAAAAAA';)
19/12/16 16:51
Ik heb voor deze job letterlijk gezegd "iemand die zegt dat hij gepassioneerd is door credit management liegt of is gek. Maar ik doe het graag, ik doe het goed en ik heb veel ervaring die ik graag zou delen met mensen die er nieuw in zijn"

Das niet liegen en toch uw eigen kwaliteiten in de verf zetten.

19/12/16 16:52
AdrianHealey
Wel risky strategie, tenzij ge echt goede adelbrieven kunt voorleggen.

Dat kon ik niet (maar degene die aangenomen is, had ook nul ervaring).
19/12/16 16:53
Carolily
quote door

Ik heb hier nu al 2 mensen zien overpeinzen dat ze mogelijk "te eerlijk" zijn om aan een job te geraken... wat betekent dat in godsnaam? Want daarmee wekt ge de indruk dat ge eigenlijk gewoon een brutale puber bent die niet professioneel en diplomatisch kan comkuniceren...


Te eerlijk als in: ik kan mezelf niet ophemelen of stoefen over mijn portfolio of slijmen, etc. T'is idd wat Pijlbord zegt. En er is niks brutaal en onprofessioneel aan eerlijk zijn? Ik ben allergisch aan zeveraars en rond de pot gedraai. Ik zou het een pak 'diplomatischer' vinden als werknemers ook eerlijk kunnen zeggen waarom ze uiteindelijk niet voor u kiezen, of verder reiken dan de 'uw profiel past niet bij de vacature'-nonsens als dat wel het geval is. Of feedback geven als je 5 artikels hebt moeten schrijven voor op gesprek te komen en dan toch afgewezen wordt.