Tips bij solliciteren

21/01/16 20:35
de passieve kant van solliciteren is hier nog niet genoeg besproken. De huidige website en infrastructuur van de VDAB is best wel indrukwekkend en wordt ook intens door werkgevers gebruikt. Het is een kwestie van je profiel daar zo uitgebreid mogelijk in te vullen en te zorgen dat je daar goed gevonden kan worden door werkgevers die iemand nodig hebben met jouw kwaliteiten. Er zijn daar allerlei checklijstjes van kennis en ervaring waarop je kan aanduiden wat je allemaal kan. Ja, daar zitten soms idiote en onbenullige dingen bij, en soms is het niet gespecialiseerd genoeg voor bepaalde sectoren of juist wel te vergezocht. Maar vul het allemaal toch maar in, zolang je maar eerlijk bent kan je daar beter te veel info geven dan te weinig. Idem met alles van hobbys en vrijwilligerswerk en vakantiejobkes, alle opvulsel dat op een gewone cv mogelijk is, kan (en moet) je daar ook doen.

Denk daar ook goed na over hoe een werkgever in staat zou zijn om jou te kunnen vinden, hoe zou dat in zijn gang gaan, welke zoekwoorden zou hij invullen om iemand zoals jou te kunnen vinden ? Maak een lijstje van allerlei termen die veel voorkomen in jouw sector en verwerk die in de tekstvakjes waar je jezelf kan voorstellen. Gebruik ook de nodige synoniemen om geen kansen te missen. Schrijf afkortingen voluit in de ene zin, en kort in de andere zin zodat één van de twee sowieso goed zit bij de zoekwoorden die de werkgever gebruikt. Hanteert je sector bepaalde bijnamen of speciale beroepstermen ? gebruik die ook, en zet in een volgende zin de officiele benamingen, om ook weer op beide te kunnen scoren. Stel jezelf gewoon in de huid van iemand die een geschikte job voor je heeft, en vraag jezelf af of die persoon op basis van jouw profiel in staat is om uit te maken of jij inderdaad wel of niet geschikt bent. Als het antwoord 'nee' is, dan moet je verder blijven sleutelen.

Ik ben op die manier al 2 keer aan een degelijke job geraakt, in een periode waarin ik ook actief aan het sollicteren was en daar nooit een antwoord op kreeg (ook al vond ik dat ik geschikt was voor die vacatures). Maar als die werkgever de eerste stap zet, en jou contacteert om te vragen of je nog werkzoekend bent en interesse hebt in een bepaalde vacature bij hem, dan heb je sowieso al de eerste shifting overleefd zonder iets te moeten doen. Uiteraard is dat geen garantie voor een effectief tewerkstelling, want zo'n werkgever gaat dan allicht wel een half dozijn mensen tegelijk contacteren. En je gaat natuurlijk jezelf ook moeten bewijzen op een sollicitatie gesprek. Maar gewoon al het feit dat zij jou contacteerden omdat je geschikt lijkt, en dat je niet jezelf naar binnen moest wringen met een slijmerige motivatiebrief, maakt al veel verschil uit qua enthousiasme.

Het nadeel is dat VDAB/RVA geen liefhebber zijn van enkel maar deze taktiek, en van je verwachten dat je ook actief zoekt als je een uitkering hebt. Dus dat soort bezigheidstherapie moet je dan wel blijven uitvoeren.
21/01/16 20:43
josfindus
Nee die zijn geen fan van enkel die tactiek maar ge moet dat van hen ook gebruiken
Ik krijg altijd onder mijn voeten als ik mij onzichtbaar zet.
Dat werkt inderdaad wel echt want ik word altijd opgebelt van de moment dat ik als werkzoekend sta ingeschreven.en die zeggen dan oon dat ze zo mijn gegevens gekregen hebben.
Ik gebruik dat daarom bewust niet want dat is voor jobs die ik niet wil.
Maar als ge al lang thuis zit is dat dus idd wel iets handig.vooral die competznties die ge kunt aanduiden vond ik nog wel een goeie optie.
24/01/16 17:32

Kan iemand mij nu vertellen welk diploma BXP heeft? #Cliffhanger
24/01/16 18:57
Het is waar wat Yps zegt.

Ze hebben mij ook al 2x gevonden via mijn profiel op de vdabsite.. Wat zeg ik 3x!
Begin september voor een job bij de stad Leuven en mijn huidige werkgever (onderwijs in westerlo) en mijn vorige (onderwijs in heverlee) ook :)

Altijd je loopbaanprofiel up-to-date hebben en zo uitgebreid mogelijk!
26/01/16 13:00
quote door

Jama buh zachte sector versus de zakelijke sector. Andere regels.

Iedereen die aan HR doet moet een nekschot lrijgen als het van mij afhangt, samen met iedereen die management doet. Maar bon dat ben ik maar.


Ik ben niet altijd akkoord met wat je zegt, maar ik weet wel dat je een intelligente kijk op de wereld hebt. Maar soms kan je echt van die idiote en ongefundeerde uitspraken doen, dat is zo jammer.
26/01/16 14:38
dagenVanGras
Het is hier maar noxa he. Niet alles wat gezegd wordt is gemeend. Ik denk niet dat pijlbord op zijn werk of op café gaat verkondingen dat HR mensen een nekschot verdienen...

Internet, serious business.
26/01/16 14:42
Velour
quote door


Kan iemand mij nu vertellen welk diploma BXP heeft? #Cliffhanger


Dat is ook wel relevant he. Als ge feministische danstherapie hebt gekozen, moet ge niet verschieten dat ge niet aan de bak komt.
26/01/16 16:01
Ge vindt hier in belgie veel sneller jobs als danstherapeute dan bijv in nederland
26/01/16 16:08
Velour
Niet gedacht dat iemand dat voorbeeld serieus ging nemen...
26/01/16 16:35
AdrianHealey
Feministische danstherapeut is sowieso een niche, wel eentje waar het aanbod groter is dan de vraag
26/01/16 16:54
quote door

Niet gedacht dat iemand dat voorbeeld serieus ging nemen...

Ik wou vermijden dat iemand zijn droom niet zou najagen door dat te lezen.
26/01/16 18:08
Blinwar
quote door


Ik wou vermijden dat iemand zijn droom niet zou najagen door dat te lezen.

Gij zijt een slecht mens.
27/01/16 17:44
IK HEB WERK! :)
Bedankt allemaal!
En ik denk dat mijn diploma er niet toe doet!
27/01/16 18:01
Woehoew! Congrats!
28/01/16 00:02
quote door

IK HEB WERK! :)
Bedankt allemaal!
En ik denk dat mijn diploma er niet toe doet!MAAR SERIEUS GAAT GIJ NU NOG ZEGGEN WELKE SECTOR?!?
28/01/16 00:18
pijlbord
Feministische danstherapie is.. iets echt? Verwarring. Hoe danst ge feministisch? Draait ge hand in had rondjes rond een cirkel met brandende penissen of hoe werkt zoiets?
28/01/16 08:55
quote door


MAAR SERIEUS GAAT GIJ NU NOG ZEGGEN WELKE SECTOR?!?


sowieso feministische danstherapie en nu durft die het nie meer zeggen
28/01/16 13:00
Jep, dat is het. ;)
29/01/16 22:57
wa een trut
29/01/16 23:44
Blinwar
Victoria Juwelen sowieso.


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.