Tips bij solliciteren

20/01/16 21:11
pijlbord
Ge gaat toch altijd mensen hebben die moeilijk een job vinden. Sommige mensen maken ook geen geweldige eerste indruk en die hebben een dik probleem. Zo van die mensen waarvan ge niet goed weet wat, maar ge zou ze graag op hun neus slaan, zomaar.

Dat heeft meer te maken met het feit dat sommige mensen zich niet goed presenteren en minder met maatregelen van de unief uit, denk ik.

maar bon, serieus, ge zou toch denken dat de meeste richtingen een goeie band hebben met hun respectievelijk werkveld, al is het maar door het organiseren van stages en daarna hun studenten die in dienst gaan van relevante bedrijven.

Ik ben in ieder geval blij dat ik na mijn afstuderen grotendeels gerust ben gelaten door iedereen, school en vdab (minus één belachelijk vroege en belachelijk irritante powerpoint bij de vdab, vol met dingen die ik online in tien minuten had kunnen vinden)

Hulp van buitenaf is altijd afgestemd op het gemiddelde. En het gemiddelde is bedroevend laag dus laten we onszelf gewoon allemaal die marteling besparen.
20/01/16 21:22
Nu ga je enkel van je eigen ervaring uit. Jij hebt een gerichte opleiding gevolgd in een vermoedelijk knelpuntberoep sector.
Ik spreek uit mijn ervaring wanneer ik zeg dat alle toegevoegde waarde welkom is. En de basis (zoals een goede CV kunnen opstellen) is cruciaal.

Ik zit in een arbeidsmarkt waar elitaire universiteiten, nepotisme en een lange formalistische rekruteringsprocedure troef zijn. Voor elke vacature zijn er gemiddeld 1500 sollicitanten en de minimum academische voorwaarden worden strikt toegepast en de deadline voor je online aanmeldingsformulier is minimum 2 jaar voor de vacature startdatum. Dat is maar een proefje van hoe zwaar het kan worden. Dus ik vind het maar logisch dat je universiteit je een handje helpt met kennis van de sector en de waardevolle connecties die je nodig zal hebben.
20/01/16 21:26
pijlbord
Ik ga nergens van uit, ik vraag mij dat af. Dat van die band met het werkveld en stages en blablabla.
20/01/16 22:56
Frvno
quote door

^akkoord, maar t mag ook nie te arrogant overkomen :D


Ge kunt nooit arrogant genoeg zijn. Als het terecht is tenminste.
21/01/16 05:08
Niet
quote doorLolnope.
Eens het papiertje in uw handen zijt ge aan uw lot overgelaten.


Ik weet ni of gij onder een steen leeft ofzo maar voor zover ik weet organiseren alle grote universiteiten (UGent, KUL, VUB) minstens 1 jobbeurs achtig iets (meestal rond maart april) waar dan allerlei bedrijven die op zoek zijn naar schoolverlaters komen en dan kunde uwe cv afgeven en eens een babbelke slaan enzo.

Verder zijn er (toch zeker voor economie) ook duizend activiteiten van studentenverenigingen en bedrijven zelf om u kennis te laten maken met bedrijven en zo te netwerken eh.

Op de VUB hebben ze dan ook nog een private-public-partnership met randstad (ik denk in Leuven ook) waar da ge tijdens uw studies al dezelfde workshops als op de VDAB kunt volgen (sollicitatietraining, opstellen van cv blabla) en die u ook voorbereiden op de arbeidsmarkt enzo. Nadien kunt ge daar ook een begeleidingstraject volgen aangezien die wel wat gespecialiseerder zijn in universitaire jobs enzo dan het gemiddeld interimkantoor...

Voor hogescholen denk ik dat dat minder gebeurt omda ge daar sowieso via uw stages enzo wel al in contact komt met de arbeidsmarkt en daar dan, logischerwijs wat minder nood aan is?
21/01/16 08:21
cloud9
quote doorGe kunt nooit arrogant genoeg zijn. Als het terecht is tenminste.


Zelfzeker zijn en uw eigen proberen te verkopen he. Dan hebben ze zoiets van "amai ja, die weet wel wat hij wil". Als daar dan 10 twijfelaars zitten en ene arrogante kerel, dan krijgt de arrogante kerel de job. Een twijfelaar of verlegen persoon heeft zoveel nadelen (wil die persoon deze job wel, is die daar zeker van? Gaat die het werk wel kunnen? Kan die wel zelfstandig werken/eigen keuzes maken? .....)
21/01/16 08:22
Miss ist ook een goed idee (afhankelijk van de sector) om uw profielfoto op fb/linkedin/... eraan aan te passen? Bv als ge iets met kindjes wilt doen: ne foto met uw babysitkindjes of van de jeugdbeweging. En zo precies de juiste dingen op zichtbaar of onzichtbaar zetten. Ge weet nooit he :d
21/01/16 08:26
quote doorZelfzeker zijn en uw eigen proberen te verkopen he. Dan hebben ze zoiets van "amai ja, die weet wel wat hij wil". Als daar dan 10 twijfelaars zitten en ene arrogante kerel, dan krijgt de arrogante kerel de job. Een twijfelaar of verlegen persoon heeft zoveel nadelen (wil die persoon deze job wel, is die daar zeker van? Gaat die het werk wel kunnen? Kan die wel zelfstandig werken/eigen keuzes maken? .....)


Da's ook weer zo afhankelijk van de sector he. Ik werk veel liever samen met iemand die kritisch kan denken en doe wat zelfkennis heeft dan met iemand die denkt alles te weten en dat zijn manier sowieso de beste is.
21/01/16 08:33
cloud9
quote door


Da's ook weer zo afhankelijk van de sector he. Ik werk veel liever samen met iemand die kritisch kan denken en doe wat zelfkennis heeft dan met iemand die denkt alles te weten en dat zijn manier sowieso de beste is.


Die recruiter van HR moet niet met u samenwerken he, die moet iemand vinden die de job aankan.
& gij snapt het niet, uw laatste zin heeft niks met solliciteren te maken. Zelfzeker en arrogant zijn =/ een betweter zijn
21/01/16 08:39
pijlbord
Jama buh zachte sector versus de zakelijke sector. Andere regels.

Iedereen die aan HR doet moet een nekschot lrijgen als het van mij afhangt, samen met iedereen die management doet. Maar bon dat ben ik maar.
21/01/16 09:13
ik wil geen nekschot krijgen :(
21/01/16 09:45
smepples
quote doorIk weet ni of gij onder een steen leeft ofzo maar voor zover ik weet organiseren alle grote universiteiten (UGent, KUL, VUB) minstens 1 jobbeurs achtig iets (meestal rond maart april) waar dan allerlei bedrijven die op zoek zijn naar schoolverlaters komen en dan kunde uwe cv afgeven en eens een babbelke slaan enzo.


Niet in de kunsthogescholen, enfin, toch niet in ons departement. We zijn uitgenodigd geweest op de jobbeurs van de toenmalige KHLim (door een studentenvereniging georganiseerd als ik me niet vergis) maar daar was niets of niemand in onze sector aanwezig. Een grafisch ontwerper of webdeveloper kan toch niets te zoeken hebben bij een bedrijf dat op zoek is naar een industrieel ingenieur of sportcoach?
Daarnaast komt het feit dat veel van de kunstopleidingen in een fantasiewereld leven. Ze leiden je op om een creatief kunstenaar/researcher te worden "want in een wereld gericht op design als deze zijn zo een mensen nodig".
Stillaan hebben we dat zelf ook opgemerkt, we zaten dan wel in een cultureel zwart gat van een stad maar we zijn niet dom. Niemand heeft nood aan een ontwerper die een halfjaar bezig is om een nieuw soort klem te bedenken die printbaar is op een 3D printer (nochtans het moment van trots van één van de docenten).
Soit, we werden opgeleid tot kunstenaars, en dat is net waar de wereld er nu teveel van heeft. En om daar praktisch werk in te vinden, good luck.
21/01/16 09:58
pijlbord
Jamaja, kunst. Ge hebt toch hoop ik nooit in de illusie geleefd dat ge iets anders zou doen dan koffie uitschenken, met een kunstdiploma
21/01/16 10:03
smepples
quote door

Jamaja, kunst. Ge hebt toch hoop ik nooit in de illusie geleefd dat ge iets anders zou doen dan koffie uitschenken, met een kunstdiploma


Maar wel extreem goeie koffie.
21/01/16 10:46
Warum
quote doorZelfzeker zijn en uw eigen proberen te verkopen he. Dan hebben ze zoiets van "amai ja, die weet wel wat hij wil". Als daar dan 10 twijfelaars zitten en ene arrogante kerel, dan krijgt de arrogante kerel de job. Een twijfelaar of verlegen persoon heeft zoveel nadelen (wil die persoon deze job wel, is die daar zeker van? Gaat die het werk wel kunnen? Kan die wel zelfstandig werken/eigen keuzes maken? .....)Perfect om aan te halen bij uw "zwakkere punten" he. Ik ben iemand die volgens u dan zogezegd niet de job zou krijgen maar ik zei "Op het eerste zicht lijk ik voor de meeste mensen stil en verlegen, maar binnen mijn job in die rol ben ik eigenlijk iemand die enorm zelfstandig is en ik kan snel belangrijke keuzes maken in stressvolle situaties, omdat ik een kei groot verantwoordelijkheidsgevoel heb, bvb: ...."
Ik heb daar al drie keer een job mee binnen gerijfd, terwil ik echt zit te blozen en te draaien en soms zelfs ook niet tegoei uit mijn woorden kom.
Niet alle verlegen mensen zijn dutskes eh, seg. Ik ga dat allemaal misschien wel anders verwoorden als u maar dat wil daarom niet zeggen dat ik minder gemakkelijk aan een job geraak. Naast mijn grootste "zwakte" is dat binnen mijn job tegelijk ook mijn grote sterkte volgens mijn teamcoach en mijne stagementor van een paar jaar terug. Bvb; Er werkt nu zo'ne flippo die praat gelijk u bij ons (stagiair), en die zou nooit een contract krijgen denk ik... Die zijn instelling is ook "ik kan dat hier allemaal al, nu mag ik gaan uitleggen hoe we het hier gaan doen" en die is vergeten dat die ook nog moet leren + dat ge zo niet omgaat met uw collega's :' ) Die is misschien heel zelfzeker, maar die heeft geen enkele maturiteit.
Alleeja, ik vind dat zo jammer en vervelend dat gij voortudrend zit te zeggen (samen met anderen) dat ge arrogant "moet" zijn modat ze u anders passeren. Da's niet waar. Ik weet dat anekdotisch bewijs waardeloos is maar bon ja ik aanschouw mijzelf als het bewijs dat dat niet zo is. Anders was ik nooit na die sollicitaties gevraagd geweest om daar te komen werken.
Wat ze zoeken in welke mensen is toch echt afhankelijk van sector en binnen die sectors ook bij jobs he. En ik ben er ook van overtuigd dat teams goed werken als ge een beetje een mix hebt van verschillende soorten persoonlijkheid, dus als er daar al 5 arrogante zelfzekere flippo's zetten is een meer timide verlegen persoon een goei aanwinst. Tenzij ge zo ene bureaujob hebt waarbij iedereen naar muziek zit te luisteren achter zijn eigen pc en niet moet samenwerken is uw groep als geheel gewoon ook belangrijk eh.
21/01/16 10:47
Warum
quote doorMaar wel extreem goeie koffie.


Mmmmmmmmmmmm
21/01/16 11:00
Warum gij geeft mij altijd terug hoop voor de wereld!
21/01/16 20:05
Warum
Graag gedaan jong, dat geeft wat balans voor alle miserie he
21/01/16 20:13
Ik zie niet in wat er mis is met (goeie) koffie uitschenken. Barista's ftw. Voor de rest ben ik het wel eens met Warum
21/01/16 20:27
quote doorDie recruiter van HR moet niet met u samenwerken he, die moet iemand vinden die de job aankan.
& gij snapt het niet, uw laatste zin heeft niks met solliciteren te maken. Zelfzeker en arrogant zijn =/ een betweter zijnArrogant = hoge dunk van zichzelf = volgens mij wel denken dat ge het beter weet.

En arrogant zijn =/= uw job aankunnen.

Ik twijfel enòrm veel maar dat heeft als voordeel dat ik mezelf ontzettend goed ken en goed kan inschatten en dat ik heel kritisch kan zijn, dat ik gemakkelijk pijnpunten vind in organisaties en hier oplossingen voor kan zoeken. Aka mijn stagebegeleidster en stagementor.
Misschien is het in een bepaalde sector niet goed om kritisch te zijn maar wel goed om snel en juist de voorgeschreven procedures te kunnen volgen. Dan zijt ge miss beter af met iemand die wat arrogantie heeft. Maar zoals ik al zei: afhankelijk van de sector.

En verder wat warum zegt want die kan alles veel beter uitleggen.