Hoe vier jij Kerstmis (en hoe zou je Kerstmis willen vieren)?

18/11/18 19:27
Mikasa
November loopt op zijn laatste benen en na Sinterklaas wordt het voor de meesten weer hollen om op tijd alle cadeaus in huis te hebben.

Ik ben zelf een grote fan van Kerstmis, maar ik ben niet zo dol op tradities die meer aanvoelen als verplichtingen dan als gezellig samen-zijn.

De laatste jaren hebben wij niet echt meer van die familie-tradities (wat sterfgevallen, dus een beetje een scattered familie). Wel voel ik nog de verplichting om Kerstavond of Kerstmis met mijn ouders door te brengen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar ik vind het niet nodig om dat jaarlijks te doen.


Ik denk dat ik meer fan ben van pyjama hangen, volvreten en films kijken zonder al te veel te moeten socializen. Vooral omdat ik niet zo verzot ben op small talk en een hele avond doen wat er 'verwacht' wordt ofzo.


Mijn vraagjes voor jullie:

Hoe vier je Kerstavond/Kerstmis dit jaar? Is dat hetzelfde als ieder jaar?

Hoe zou jouw ideale Kerstavond/Kerstmis eruitzien? Of ben je tevreden met hoe het is?
18/11/18 20:02
Ik vier met familie
Maar ik zou liever alleen zijn
18/11/18 20:14
Wij zijn gewoon samen met de familie op kerstavond. Geen kerstboom, geen cadeaus, gewoon eten en spelletjes spelen. Kerstmis zelf is bij mijn man zijn opa, zonder cadeaus maar wel inclusief alle andere zaken zoals een kerstboom en kerststal.

Oke voor mij op die manier. Ik had het liefst iets minder uitgebreid bij mijn schoonfamilie, maar bon, het valt nog mee als ik andere mensen hoor.
18/11/18 20:23
Ik vier het niet en dat is exact wat ik wil doen.
18/11/18 20:26
'k Heb niet zo veel interesse in feestdagen algemeen, vooral omdat het vaak te geforceerd verloopt.
De dag in m'n eentje doorbrengen, zou me niet storen, maar zo lang m'n grootmoeder nog leeft, zal het waarschijnlijk nog wel even in familiale kring doorgaan. :)
Er wordt na een diner buitenshuis nog samengekomen voor (vooral) cadeau's, maar zelf hoef ik niets.
Kerstavond breng ik, sinds ik alleenstaande ben, vaak bij m'n ouders door. Dat komt iets meer gemeend over. :)

Ik ben benieuwd naar hoe het - in het geval dàt ik terug iemand vind - verlopen zou.
18/11/18 20:42
Bij ons thuis is het altijd zo een geregel want iedereen MOET samen zijn op 1 van die 2 dagen, en in elk gezin is dat anders dus vaak komt da nie uit.

Dus hoe ik kerstmis wil vieren? Rustig en zonder drama
Me e lekker fondue'ke erbij
18/11/18 20:43
Ik heb een hekel aan de feestdagen, het “iedereen moet vrolijk zijn”-gedoe. Ik ben wel graag bij familie maar met zowel ik als mijn man gescheiden ouders, is het heel moeilijk. 4 verschillende plaatsen + vaak grootouders nog eens apart.. dus wij gaan kerstavond schoonmoeder waarschijnlijk zoals elk jaar. Zij die tradities haar maar wel elk jaar eist dat we daar eten. Kerstdag is thuis met ons twee. Oudejaarsavond onder ons twee, nieuwjaarsdag is vaak 2-3 verschillende locaties langsgaan om familie te zien want iedereen geeft dan feestjes. Hatelijk. Dat is een stresserende dag met constant moeten vertrekken en aankomen. Plus familie verdeeld zich van Olen, Haaltert, Destelbergen, sint Niklaas. Dus het zijn wat afstanden die te doen zijn op 1 dag. Plus ik mag sowieso geen alcohol drinken al een paar jaar dus telkens moeten herhalen dat ik nog altijd niet mag drinken steekt tegen. Idem met eten, 9/10 is er voor mij niks om te eten van snack, voorgerecht, hoofdgerecht tot dessert. Dus ik zit er altijd bij voor spek en bonen als mensen zitten te eten. Wij eten dus thuis rap tussen de bezoeken door iets a la sandwich of boterham. Yay.

En iedereen zegt altijd “geen cadeaus” om er dan zelf toch te geven en dan staat ge er met lege handen zoals afgesproken.
18/11/18 20:58
Ik hou wel van 't leven vieren en tradities in ere houden maar dan wel met likeminded mensen. En Kerstmis is nu eenmaal iets dat we met familie vieren, en mijn vriend en ik verschillen nogal hard van onze families. Ik ben meestal ook leeggezogen na de feestdagen door al die sociale verplichtingen en alle sociale prikkels, dus ik probeer ook voldoende tijd uit te rekken om alleen te zijn en batterijen op te laden.

Hoe ik het vier? Normaal gezien is kerstavond bij mijn schoonouders en dan kerstdag bij mijn grootouders, maar dit jaar doen mijn schoonouders het kerstfeest ergens tussen kerst en nieuwjaar, en mijn grootmoeder is beginnen dementeren dus het feest gaat daar dit jaar ook niet meer door en mijn ouders hebben net laten weten dat ze met kerst in Londen zijn dus uhm ... Nog geen exacte plannen.

Hoe ik het wil vieren? Zoals ik al zei hou ik echt van 't leven vieren, en ik zou dus graag samenkomen met mensen die daar ook zo over denken. Waarschijnlijk gaan we met vrienden al wel midwinter vieren op 21 december, het terugkeren van 't licht, en dan een soort lichtceremonie houden waarbij we intenties zetten voor 't komende jaar enzo. We vieren ook elk jaar samen midzomer, dus kleine traditie van ons. Met kerstmis zelf was ik aan 't denken om te gaan vrijwilligen bij mensen die arm en/of alleen zijn, naar de middernachtmis gaan, mijn grootouders eten voorzien als ze dat graag zouden willen of gewoon wat mensen thuis uitnodigen die ook geen kerstavondfeest hebben en dan samen te eten en gezellig samen te zijn. Dus nog een beetje uitdenken.
18/11/18 21:51
Kerstmis boeit me eigenlijk geen enkele hol meer. Als kind was dat leuk en magisch, maar dat is het al lang niet meer. We gaan waarschijnlijk toch weer onze kop tonen op het familiefeest aan mijn kant, maar eigenlijk zouden we liefst op ons gemak thuiszitten. Bij onze kat. Thuis word ik tenminste niet geconfronteerd met de vele rechtse en bekrompen geesten in mijn familie.
18/11/18 22:07
Dit jaar zijn er twee opties:
- hoogzwanger
- met een pasgeboren baby

Maar normaal gezien niks fancy, kerstavond bij Yoni zijn mama en Kerstmis bij mijn ouders, moet niet echt meer zijn :)
18/11/18 22:47
Kerstavond vieren we bij mijn broer en schoonzus, met heel haar gezin (mama, papa, stiefmama en 5 broers/zussen met hier en daar nog een liefke). Vorig jaar hebben we dit ook gedaan maar dan met een kleiner deel van haar gezin en dat was al heel vermoeiend tbh. Dat zijn heel gezellige mensen maar praten dat die doen jong, niet normaal. Also die mama en papa komen niet zo suuuper overeen dus ik zie dat daar nog serieus mislopen. Ik vind het wel wat jammer want vroeger was kerstavond gewoon met ons gezin en dan eventuele lieven en wij namen altijd zo heel uitgebreid de tijd om onze cadeautjes te geven (een paar tijdens de hapjes, een paar tussen het voorgerecht en hoofdgerecht,... ge kent het), terwijl we dat nu zo snel snel moeten doen omdat die anderen niet echt cadeautjes geven aan elkaar dusja. Maja we go with the flow he.

Kerstdag is altijd bij de familie langs mama's kant, met naampjes trekken en lekker eten. Altijd heel gezellig en het echte kerstgevoel voor mij. We zijn dit jaar ook bijna de bompa verloren dus ik ga er extra van proberen te genieten.
19/11/18 02:06
kerstavond dit jaar zal bij een vriendin haar ouders thuis zijn. ik vind dat familie(gezin) gevoel wel tof, omdat dat bij mij thuis altijd zo geweest is.
kerstdag is op het strand met mensen, barbecue, pintjes en muziek

tis goed hoe het is, ik lig er niet echt van wakker
19/11/18 07:55
Kerstavond zal bij mijn schoonouders zijn dit jaar, Kerstdag bij mijn familie. Vorig jaar andersom. Geen drama's of vervelende mensen gelukkig dus ik kan daar wel van genieten, maar achteraf toch wel weer blij als de rust wedergekeerd is. Met oudejaarsavond wordt het samen eten met vrienden en feesten bij iemand thuis, ideaal. Met een opgeblazen mega-event kunt ge mij op zo'n avond echt niet blij maken.
19/11/18 08:06
hier kerstavond bij mijn mama haar familie.. da's met 23 man ondertussen We passen nog nipt in de living :)
Met een hele menu en dat duurt tot 3u snachts door overdreven veel cadeautjes.
Persoonlijk vind ik dat teveel cadeaus en zouden we echt een nieuw systeem moeten vinden en daarbij zijn dat vaak dure cadeaus en dat vind ik ook niet nodig.

Kerstdag was de laatste jaren bij mijn vriend zijn ouders maar sinds de gebeurtenissen zal dat naar mijn ouders verschuiven :) en joepie daarvoor.
19/11/18 08:40
Mijn perfecte kerst zou zijn: niet te veel show, gewoon iets met het gezin thuis eten op een leuke manier.
De werkelijkheid is: de 24e eten bij mijn kant van de familie, waarschijnlijk weer emo praat over de mensen die er niet meer zijn. De 25e eten bij de schoonouders met 5 kleinkinderen tussen de 2 en 5 jaar. Heel de dag gejank en geroep.
Oh en dan nog dat cadeau gedoe..

Ik hou van 11 november. Geen cadeau's, etentjes, bijeenkomsten. Gewoon thuis iets leuks doen omdat we toch niet hoeven te werken.


19/11/18 09:21
OH OKE IK BEN ER EH

Kerstavond : is altijd bij mijn schoonouders met mn schoonbroer en zijn lief , dat is heel rustig en fijn, met lekker eten en pakjes voor iedereen. Met gezellige achtergrond muziek en iedereen is mooi.
Indien het past, probeer ik dan nog naar de middernachtmis te gaan om de geboorte van Jezus te vieren.

Kerstdag : dit vieren we elk jaar met oma langs mama's kant. Dus oma, opa, mama, papa , mijn zus en aanhangsels en dan mijn tante, nonkel, neef , nicht en aanhangsels. Dat is afwisselend bij mijn tante thuis of bij mijn ouders thuis, vroeger deed oma mee in de beurtrol maar die kunnen dat niet meer. We trekken hier een naam en kopen een pakje van €15. Ook altijd gezellig, lekker eten, lange aperitief mmm .

Dan mijn beste kerst is nooit een vaste datum, dat is de kerstmis met mijn gezin. Dat is dus mama , papa, mijn zussen ( want ik heb een halfzus ook) mijn broer ( half ) aanhangsels en alle kindjes.
Dat is ook een beurtrol bij wie het is, iedereen is volwassen, dus de kosten zijn elk jaar voor iemand anders. Dit jaar is het aan ons, maar wij wonen als enige op een appartement dus wij betalen alles, maar we doen het in mijn zus haar huis omdat die ook hoogzwanger is en dat makkelijker is voor haar.
Hier trekken we ook een naam ( de volwassenen) en kopen we een pakje van €50 en voor de kinderen koopt iedereen.

Mijn menu dit jaar is Ierse warm gerookte zalm met wat garnituren, bisque van kreeft, gevulde kalkoen en ijsstronk.
Met aangepaste wijnen en lange aperitief uiteraard.

Aangezien mijn lief en ik dit jaar organiseren zal het über kerst zijn, zo zal iedereen een uitnodiging ontvangen per post, er zal heerlijke croonermuziek afgespeelt worden, iedereen moet er op zijn "paas-best" ( haha ) uitzien en ik maak een punch <3

Voor mij, maar dat weten de meesten wel, is kerstmis de mooiste tijd van het jaar, ik heb een geweldige familie met wie ik graag veel tijd spendeer. ik hou van de periode voor kerst, ik hou van de drukte in de straten, van de lichtjes in de huizen, van de appelsienkruidnagel geur die je overal terug kan vinden en van de kerstwens, die mij persoonlijk heel erg gelukkig maakt.

Ziezo ! :)
19/11/18 11:08
Wij weten nog niets voor de feestdagen. Wij verhuizen volgende week naar mijn schoonouders en kunnen dus zelf niets doen en niemand nodigt ons uit :(

Kerstdag werk ik sowieso van 9-20u dus dan doen we niets.
27/12 gaan we met gans de familie bij mijn broer eten en die sprak van Secret Santa. We zien wel :D
19/11/18 11:48
Op kerstavond vieren we altijd met de familie langs mijn moeders kant. Dit jaar zou het bij mijn tante en nonkel zijn. Andere jaren is het vaak bij mijn mama of oma. Al ziet mijn oma gezien haar leeftijd da minder en minder zitten.

Kerstdag zelf hebben we niks gepland.

Normaal is't op nieuwjaarsdag familiefeest langs de kant van mijn vader. Maar ik heb een grote familie langs die kant en al mijn neven en nichten (24) hebben bijna allemaal (jonge) kinderen en da's bijgevolg een erg drukke, lawaaierige bedoening ... Gezellig, maar lawaaierig.

Dit jaar gaan we eens oud en nieuw in't buitenland vieren, namelijk IJsland. Ik kijk er al enorm naar uit.

Langs de kant van mijn man leeft het wat minder dan langs mijn kant, maar 't gebeurt wel eens dat we ook gaan eten, gezellig samen zijn.

Gelukkig staat het bij mij niet gelijk aan smoelen trekken en tegen mijn goesting samenkomen met mensen die ik niet graag heb. Het valt allemaal zeer goed mee. En ik kijk al uit om mijn boom te zetten.
19/11/18 13:23
Kerstavond met vrienden
Kerstmis zelf bij de ouders
2e kerstdag naar de Efteling
19/11/18 15:35
Ik vier kerst altijd hetzelfde.
Op kerstavond kom ik met mijn hele familie samen bij mijn oma. Daar verloopt de avond ook altijd exact hetzelfde! Eerst krijgen we hapjes en toastjes en cava. Dan doen we samen de pakjes open, waarbij we een systeem hebben met namen-trekken op voorhand. Iedereen heeft dus een pakje en de jongste van de familie mag om de beurt een pakje van onder boom halen.
Na de pakjes gaan we samen buiten rond het kampvuur kerstliedjes zingen, met kerstmutsen en songteksten die oma verplicht in onze handen duwt. Opa neemt de lead in het enthousiast meezingen!
Erna eten we kreeft en sluiten we af met kerststronken, taart en koekjes.

Op kerstdag is het aan de familiekant van mijn mama. Daar wisselt het elk jaar onder de zussen waar het feestje zal plaatsvinden. Daar verschilt de indeling van de avond dus elk jaar wel! Het is ook met een namen-trek systeem dus iedereen heeft een pakje voor en van iemand.

Daarnaast doe ik met 3 vriendengroepen ook een secret-santa avond. Da's nie echt op kerstmis zelf maar wel hetzelfde idee, gewoon de weken ervoor of erna.

Ik ben een heel grote Kerstfan in elk geval! Net omdat de familie dan nog eens helemaal samen is. Ik heb een vrije grote familie, waarbij een deeltje in het buitenland woont ook, dus ik kijk er stiekem elk jaar naar uit!