Aankoopadvies eerste auto (tweedehands)

15/03/17 20:19
Hallo auto experten van Noxa

Ik wil deze maand mijn eerste auto kopen, tweedehands, na vorige maand mijn rijbewijs te hebben behaald. Ge voelt de bui al hangen, maar ik ken daar dus geen kloten van. Is er iemand die mij kan zeggen hoe ik alle gegevens moet inschatten qua kilometers, leeftijd, merk? Is het verstandiger om eentje bij een garage te kopen of toch eerder particulier?
Slechte en goede merken opsommen mag ook altijd! Kortom, ik zoek een beetje aankoopadvies. Op andere internetfora spreekt iedereen mekaar tegen en dan beginnen ze mekander uit te schijten dus daar vind ik ook niet veel nuttigs tussen.

Dank u wel!
Dikke zoenen en al
15/03/17 20:26
UnicornJosi
Hebben al ene particulier gekocht en eens ene in een erkende garage en beide kerel vrij gejost geweest. Verder geen tips. Ik koop liefst geen tweedehands meer. Maar ja. Succes alvast
15/03/17 20:28
pijlbord
Ik ga mij onthouden van specifiek advies maar er zijn veel sites waar auto eigenaars gegevens bijhouden over hun auto. Zo kunt ge bijvoorbeeld zien wat het meeste faalt in het model van auto die ge op het oog hebt.

ik zeg maar iets, ge wilt een fiat panda (ofzo, bestaat dat?), ge zoekt die op op die sites: Ah, die hebben vaak last van roest en de versnellingsbak. Dan weet ge al extra waar ge op moet letten als ge gaat kijken naar een auto.

Let op de onderhoudsgeschiedenis. ik heb een diesel van 150.000 km die om de 5000 km op onderhoud ging, heel dat boekske staat vol. Dat zegt veel over hoe die auto behandeld werd door de vorige eigenaar.

Ik zou via garage gaan omdat ge uw jaar wettelijke garantie hebt als er dingen zouden voorvallen. Die hebt ge particulier niet. Uiteraard is de kost dan ook wel iets hoger.

Let op de cilinderinhoud van de auto die ge koopt. de mijne is redelijk zwaar van motor: 350 euro aan verkeersbelasting elk jaar.

Verder moet ge wat geluk hebben denk ik, neem eventueel iemand mee die echt iets van auto's kent en de motor kan bekijken met wat beter ogen maar vergeet niet dat rijden met iets oud en tweedehands en goedkoop best een bevrijding is. Ge moogt is tegen een paalke rijden, als ge total loss botst zijt ge 'maar' 3 a 5000 euro kwijt ipv 20.000.
15/03/17 20:34
Het meest eenvoudige: bij een garage heb je garantie, bij een particulier niet. Wat niet wil zeggen dat je geen rommel kunt kopen bij een garage.
15/03/17 20:45
UnicornJosi
quote door

Het meest eenvoudige: bij een garage heb je garantie, bij een particulier niet. Wat niet wil zeggen dat je geen rommel kunt kopen bij een garage.


Dit en uwe garantie telt niet op wat er dan nog vaak aan scheelt.
15/03/17 21:14
Ha oké totaal ni bij stilgestaan dat ge bij een garage ook rommel kunt kopen! Wel ambetant want daar betaalt ge dan meer voor.
Oké da van de onderhoudsgeschiedenis nagaan is ook een goei idee!

Ja mijn budget is iets van een 5000 euro. Nieuw is waarschijnlijk wel idealer, maar dat kan ik niet betalen + als eerste auto zie ik dat ni zitten omdat ik sowieso nog ergens parkeerschade ga oplopen (zoals Pijlbord ook al zegt).
Alvast al merci allemaal, hier heb ik al veel aan!

Als iemand nog weet hoe ge die kilometer stand / ouderdom moet interpreteren, ook altijd welkom!
15/03/17 21:23
Mijn lief koopt alleen maar auto's van onder de 800 euro. Uit principe ofzo. Anyway, ik sta er elke keer opnieuw van versteld hoe chill da is om zo nen auto te hebben: daar is al zoveel brak en kapot aan dat ge u alleen maar moet zorgen maken om basis dingen zoals uwe motor en uw batterij en uw stuur of ne stoel da wa los staat.

Anyway: tweedehands auto's zijn altijd standaard wat brak, hoeveel ge er ook voor betaalt. Wij waren dat beu, en kopen alleen nog maar mega cheape auto's want dan hebt ge echt 'what you see is what you get' en geen verborgen gebreken en dit en dat, gewoon zichtbare gebreken haha
15/03/17 21:34
pijlbord
quote door


Als iemand nog weet hoe ge die kilometer stand / ouderdom moet interpreteren, ook altijd welkom!


Uhm, ze zeggen altijd diesel 250.000 km voor alles echt wel brak begin te worden en benzine.. 150.000? Dat weet ik eigenlijk niet meer maar google is uw vriend.

Maar ik zeg het, veel hangt af van hoe ermee gereden is en hoe hij onderhouden is. Zoals ik zei ,er zijn sites, het handige van statistiek enzo. Daar kunt ge dan perfect aflezen dat model X na zoveel kilometer meestal toe is aan vervanging van pakweg de versnellingsbak. Koop dat misschien niet dat model als het tegen die kilometerstand zit en de versnellingsbak nog nooit vervangen is.

Allez, mijn auto: oud (13 jaar) maar keigoed onderhouden, en na 1 jaar probleem met de stuurinrichting, 1000 euro kosten. Dat was niet te voorzien, ook niet in 't zak gezet door de garagist ofzo, gewoon pech. Voor de rest draait die al vier jaar perfect mee. Zelfs als ge veel van auto's weet kunt ge niet alles zien, dus ja, ge speelt wat roulette maar daar is weinig aan te doen.
15/03/17 21:37
Mijne eerste zelf gekochte auto was (is) een tweedehandsauto (volkswagen) waar een ongeval mee was gebeurd. Onze pa kende iemand die zo'n auto's opkoopt en die dan terug in orde maakt. Die had rond de 90.000 km, 4 jaar oud, diesel (omdat ik lange afstanden moest rijden) en kostte 7700 euro. In ieder geval, zonder de raad van onze pa had ik ook nooit geweten wa da'k moest kopen.
15/03/17 21:38
pijlbord
Ahja, en denk goed na over wat voor soort motor ge koopt: diesel mag op veel plaatsen niet meer binnen indien 't een redelijk oude auto is. In Antwerpen al, en veel steden denken er ook over na (mechelen en leuven denk ik ook).
uit een diesel haalt ge meer kilometers maar financieel is het minder en minder interessant.
15/03/17 22:06
Zjoske
Benzine van voor 1994 ook niet meer. Ik zit er echt kei nipt boven dankzij de inschrijfformulier.
Goe ik heb ook een oud wrak.dat had maar 10.000 km. Tja dingen versleten van stilstaan en ook al kei belachelijk mijn voor en achterruit moeten vervangen. Dat kan bij een nieuwe ook gebeuren,was gewoon stom.dat zijn veel kosten voor een auto van 600 euro.Maar in totaal ben ik nog altijd goedkoper af.132 € wegentaks HA! Dus ergens snap ik KG haar lief.Ik heb ook gewoon mijn spiegels geduckyaped Enzo. Langs de andere kant,ik rijd altijd alleen en ken niks van auto's en ik wil echt niet heel de tijd schrik hebben voor panne.
Dus zo een echt wrak zou ik niet meer durven kopen.Mijn lief doet dat ook wel,van die Renaults van't kerkhof,maar die kan dat zelf fixen als hij brokken heeft.
15/03/17 23:12
quote doorDit en uwe garantie telt niet op wat er dan nog vaak aan scheelt.


Dat klopt niet, de garantie is wettelijk vastgelegd. Als de garagist op de factuur schijft "enkel garantie op A, B en C", heeft die clausule geen waarde. Ook voor mankement D hebt gij recht op garantie.
15/03/17 23:24
pijlbord
quote doorDat klopt niet, de garantie is wettelijk vastgelegd. Als de garagist op de factuur schijft "enkel garantie op A, B en C", heeft die clausule geen waarde. Ook voor mankement D hebt gij recht op garantie.


Om het even helemaal duidelijk te maken kopieer ik het even van een site die het heel duidelijk zegt:

"Als er tijdens de eerste 6 maanden iets mis is met de auto, moet de verkoper bewijzen dat het gebrek nog niet bij de verkoop aanwezig was en dat het gebrek dus niet onder de garantie valt. Na de eerste 6 maanden moet de koper bewijzen dat het gebrek er al was bij de aankoop."

ge ziet dus, nog niet zo simpel soms he. Zeker na die zes maanden, hoe bewijst ge zoiets. Het is niet van: Er is iets kapot, dus sowieso moet gij, de garagist, opdraaien voor de kosten. Ik vermoed, stel dat er iets is met uw remmen en op het papier van de tweedehandskeuring staat dat de remmen oké waren, dat ge weinig poot hebt om op te staan? Maar ik heb daar weinig ervaring mee. In ieder geval, na zes maanden is 't eigenlijk al moeilijk denk ik. Maar als iemand daar ervaring mee heeft: shoot, vind ik wel interessant om te weten.

Indien er in uw koopovereenkomst niks staat hebt ge twee jaar garantie trouwens. 1 jaar is wettelijk maar dan moet het ergens opgeschreven staan.
16/03/17 00:33
All7aken
Vooral onder de 100k kms blijven tenzij ge chance hebt zoals pijlbordje.
16/03/17 00:36
Zjoske
misschien is het handig als ge efkes zegt wat uw budget is en wat voor iets ge zoekt. Hoeveel wilt ge die gebruiken en waarvoor en wat vindt gij belangrijk qua comfort. Dat kan je toch redelijk goed weten zonder iets van auto's te kennen. Dan kunnen mensen die er iets van kennen beter advies geven (niet ik zelf obivious).
Maar bijvoorbeeld, veel goedkopere eerste auto's zijn 3 deurs ipv 5 deurs. wat perfect aanvaardbaar is als ge nog geen kinderen hebt en toch wel scheelt in de prijs. Maar als gij van plan zijt om kei vaak aan co-voiturage te doen is dat wel weer iets om misschien rekening met te houden...
16/03/17 00:58
Mijn auto is ook tweedehands, maar da's echt ne crème van nen otto (Opel Corsa uit 2005). Neen echt waar, ik ben keiblij dat ik op dat zoekertje via autoscout ben gekomen. Particulier dus in mijn geval, en dat was een doodeerlijke gast. Ik had hem als eerste gecontacteerd, maar drie andere mensen konden eerder komen kijken dan ik. Toch gaf hij mij voorrang, which is nice.
Anyway, drie jaar geleden gekocht met 92.000 km op de teller, en nog geen enkele keer problemen gehad. Hij was perfect onderhouden, proper,... Drives like a charm! Ge moet daar ook wel wat chance mee hebben. En zelfs dan nog: mankementen kunnen altijd voorvallen.

Ik heb toen ook wel het geluk gehad dat een bevriende garagist met mij is meegegaan. Die heeft echt alles gecheckt, waarna hij concludeerde dat hij tip top in orde was (en dat hij gemakkelijk 500 euro meer waard was in die staat). Als ge zo iemand kent... Of via via iemand. Kende daar zelf ook geen hol van.

Voor de rest: indeed, wat zoekt ge net? Gaat ge veel rijden? Budget?

16/03/17 07:39
pijlbord
quote door

Vooral onder de 100k kms blijven tenzij ge chance hebt zoals pijlbordje.


Ik doe wel maar 5000 km per jaar of minder dus zelfs als hij brak was ga ik het niet rap merken.
16/03/17 08:30
quote door

Hallo auto experten van Noxa

Ik wil deze maand mijn eerste auto kopen, tweedehands, na vorige maand mijn rijbewijs te hebben behaald. Ge voelt de bui al hangen, maar ik ken daar dus geen kloten van. Is er iemand die mij kan zeggen hoe ik alle gegevens moet inschatten qua kilometers, leeftijd, merk? Is het verstandiger om eentje bij een garage te kopen of toch eerder particulier?
Slechte en goede merken opsommen mag ook altijd! Kortom, ik zoek een beetje aankoopadvies. Op andere internetfora spreekt iedereen mekaar tegen en dan beginnen ze mekander uit te schijten dus daar vind ik ook niet veel nuttigs tussen.

Dank u wel!
Dikke zoenen en al


Welk budget hebt ge? Hoeveel km schat ge te rijden per jaar?

Moest ge bijvoorbeeld niet te picky zijn, ge kunt tegenwoordig al vrij goedkoop nieuwe wagens leasen. Dat is een maandelijkse prijs van rond de 200 euro en daar zit ook quasi alles in (verzekering, onderhoud, reparaties, pechverhelping,..) en als ge niet veel meer rijdt dan 10.000km per jaar is dat een goede oplossing.
16/03/17 09:32
quote doorOm het even helemaal duidelijk te maken kopieer ik het even van een site die het heel duidelijk zegt:

"Als er tijdens de eerste 6 maanden iets mis is met de auto, moet de verkoper bewijzen dat het gebrek nog niet bij de verkoop aanwezig was en dat het gebrek dus niet onder de garantie valt. Na de eerste 6 maanden moet de koper bewijzen dat het gebrek er al was bij de aankoop."

ge ziet dus, nog niet zo simpel soms he. Zeker na die zes maanden, hoe bewijst ge zoiets. Het is niet van: Er is iets kapot, dus sowieso moet gij, de garagist, opdraaien voor de kosten. Ik vermoed, stel dat er iets is met uw remmen en op het papier van de tweedehandskeuring staat dat de remmen oké waren, dat ge weinig poot hebt om op te staan? Maar ik heb daar weinig ervaring mee. In ieder geval, na zes maanden is 't eigenlijk al moeilijk denk ik. Maar als iemand daar ervaring mee heeft: shoot, vind ik wel interessant om te weten.

Indien er in uw koopovereenkomst niks staat hebt ge twee jaar garantie trouwens. 1 jaar is wettelijk maar dan moet het ergens opgeschreven staan.Daarom moet ge uw garantie inroepen binnen de 6 maanden vanaf dat er iets rammelt. Als het na vier maanden rammelt en ge gaat ermee langs, garantie. Als het na acht maanden afbreekt, geen garantie. Ik dacht dat CD&V ook een wetsvoorstel wou indienen om dit langer te maken, maar ik vind er niet meteen iets van terug.

Aanvulling op uw laatste paragraaf: Stel dat er iets op de factuur staat van 3 maanden garantie, is dit onwettig en kan de koper zelfs de twee jaar garantie eisen.

En akkoord dat garantiewetgeving een van de dingen is die iedere volwassene als op zijn minst eens gelezen moet hebben. Of toch weten dat het bestaat.
16/03/17 10:47
Om effkes te antwoorden op wat ik net zoek:
Mijn budget is 5000 euro (minder is altijd leuker). Ik zou graag een benzine hebben omdat ik Antwerpen veel binnen moet waarschijnlijk en ik ga geen echt lange afstanden doen. Autostrade enzo zal beperkt worden tot de weekends. Mijn werk gaat een 25km zijn van mij maar deze zomer ga ik maar een 7km op en af moeten doen waar ik waarschijnlijk veel de fiets voor ga nemen. Echt autovakanties ben ik ni direct van plan!
5 deurs is wel een must (regelmatig passagiers meenemen + ik heb heel mijn leven thuis een 3 deurs gehad en ik verfoei het).
Ik moet echt geen fancy opties hebben. Het enige da ik wil Is een AUX aansluiting en centraal vergrendeling :D