Praktisch rijexamen te Leuven (Haasrode)

08/06/15 18:42
- vlak nadat ge van het centrum wegrijdt, komen er plots ook 2 rijvakken (waarop ge automatisch links rijdt) - direct rechts rijden ook! (da's vlak na dat grote rondpunt).
- voldoende aan de rechterkant rijden
- zoals al gezegd, voorrang van rechts overdreven doen
- juist uitstappen na het parkeren
- als ge van de mariatheresia aan't station uitkomt en rechts de ring oprijdt: het is daar nog zone 30 tot ge een bord ziet! (da's blijkbaar een veelgemaakte fout, zei mijn rijinstructeur toen)
- gene stress, ik had mijn ruitenwissers aanstaan toen 't was gestopt met regenen en per ongeluk mijn fares opgezet (hahaha, zo zenuwachtig! dat was wel nog in't examencentrum) en 't was dik oké ;)
08/06/15 19:56
Ik ben op mijn examen een straat ingereden waar ik niet in mocht... na 20m ofzo had ik da door en ben ik er achteruit weer uitgereden.
Ik ben tijdens het parkeren ook bijna tegen een auto gereden die achter mij reed, kijk dus goed in uw achteruitkijkspiegel voor ge wilt gaan parkeren. Ze zeggen wel achter die auto parkeren enz...

Ik was wel geslaagd, ondanks mijn stommiteiten, puur door de zenuwen.
08/06/15 20:03
Enkele tips:
- Gebruik uw ruimte die ge krijgt voor te parkeren! Ik wou te kort parkeren achter de auto voor mij (terwijl ge eigenlijk zeker voldoende ruimte hebt) en ben de borduur een beetje opgereden omdat ik mijn bewegingen te kort achter elkaar moest doen :$
- Neem uw voorrang als ge voorrang van rechts hebt (uiteraard wel altijd ff links kijken). Want als het druk is en ge geeft bv. iemand voorrang, dan profiteren de bestuurders daar achter soms ook en nemen die ook voorrang. Een beetje assertief zijn mag dan zeker.
- Let erop dat je altijd voorrang geeft aan iemand die zich op/aan een zebrapad bevindt
- Let ook zeker op fietsers die van links of rechts kunnen komen als je een baan wilt oprijden. Ikzelf was te druk bezig met te kijken wanneer ik de baan kon oprijden dat ik een fietser komende van rechts zelfs helemaal niet gezien had. Al een geluk dat hier geen gewonden gevallen zijn, want de fietser was nog niet vlakbij, maar in principe had ik hem wel voorrang moeten geven
- Voor de rest: niet te veel proberen te stressen moest je iets fout doen. Ik reed links toen ik eigenlijk rechts moest toen mn examen nog maar juist begonnen was, maar dan heeft hij gewoon de route een beetje aangepast zodat we terug uitkwamen waar we eigenlijk moesten zijn.
09/06/15 12:39
Mokeponn
En? Geslaagd?
10/06/15 15:23
dagenVanGras
Nee het was rampzalig. Ik wil er niet over praten. Ik ga gewoon een fiets kopen. :(
10/06/15 15:46
Palindrome
quote door

Nee het was rampzalig. Ik wil er niet over praten. Ik ga gewoon een fiets kopen. :(


Kop op, matey! Nu lijkt dat efkes het eind van de wereld, maar de volgende keer beter. Je weet dan tenminste wat te verwachten, dus dat is al een beetje minder stress. Een vriendin van mij reed tijdens haar eerste examen barslecht en reed bijna een fietser aan. Na de tweede poging is ze geslaagd, zonder al teveel opmerkingen. Ieder zijn tempo! Of je nu 3, 4, 5 keer moet teruggaan. ;)
10/06/15 18:10
Mokeponn
Ja idd. Volgende keer gewoon beter! :)
12/06/15 10:44
Niets van aantrekken! Ik ben zelf 4x mogen gaan in Haasrode, terwijl ik écht wel een degelijke chauffeur ben. Dat heeft destijds serieus aan mijn zelfvertrouwen geknaagd, maar ondertussen zijn we al +4 jaar en tienduizenden kilometers verder en ik rij nog altijd rustig rond zonder ongevallen of andere problemen...
13/06/15 14:58
Syndroom
Joeng ik heb dat examen 3 keer moeten doen en nu ben ik de enige deftige chauffeur in de ganse wereld.

Trek het u niet aan. U kennende hebt ge uzelf gesaboteerd met nervositeit. Zoek de verschillende routes op. Rij die minstens één keet per week, profit.
13/06/15 14:59
pijlbord
Ja echt, gewoon die loop een paar keer maken, dan kent ge al 80% van uw route ofzo.
13/06/15 16:12
dagenVanGras
Ik heb dat btw met de rijschool gedaan. En ik zag er eigenlijk gezegd de meerwaarde niet van in. Behalve dat de auto moderner was, en een diesel, wat iets makkelijk rijdt. -> ook al ben ik ondertussen benzine gewoon en was het dus eig niet echt makkelijker.

Zou ik de volgende poging gewoon met mijn eigen wagen proberen, alleen? Of is het echt wel beter met de rijschool?
13/06/15 18:16
Mokeponn
Ik heb drie keer mijn examen moeten doen eer ik erdoor was. Twee keer zonder rijschool en één keer met rijschool. Ge kunt wel raden met welke van de twee ik erdoor was zeker? T is misschien niet zo, maar ik heb toch al gehoord dat het helpt als ge met de rijschool gaat. Kost ook een shitload aan geld.

K had mijn 20uur gedaan en dan omdat mijn voorlopig bijna vervallen was met mijn lief twee keer examen gaan doen. Extra info en shit. Rijschool vond mij goed rijden. Ik vind van mezelf dat ik niet kan rijden. Ik heb tieten, ik hou het stereotiep staande enzo. Maar niet heus hoor.
14/06/15 10:55
Elektronized
Ik heb ook een paar keer mijn praktisch rijexamen moeten doen. 5 keer om precies te zijn. Niet dat ik slecht rijd, maar ik had in die periode enorm last van zenuwen. Maar dan echt ook overdreven. Nu is dat al een pak geminderd.

- Poging 1: Geen rijschool, geen rijlessen
De examinatrice deed haar uitleg en zei -en hamerde erop- dat ik GEEN plaatselijk verkeer was. Dat gezegdzijnde vertrokken we dus en op een gegeven moment zei ze dat ik de volgende straat links moest afslaan. Daar waren wegenwerken bezig en stond een verkeerdsbord "uitzonderlijk plaatselijk verkeer". Aangezien ik dat niet was ben ik dus gewoon rechtdoor gereden. Dan vroeg ze waarom ik een richtlijn heb genegeerd, en een heel discussie gehad en blabla. Ze werkte op mijn systeem en kon ni meer zwijgen en begon lastig te doen en buh. Fuck it. Ik wist toch al dak gebuisd was dus heb ik mij van niks nog iets aangetrokken.

- Poging 2: Nog steeds geen rijschool en geen rijlessen, 3 dagen later.
Ik reed goed, ik reed volgens mij perfect. Geen enkele fout, goed gekeerd en geparkeerd, niks op aan te merken. Maar dezelfde examinatrice als voorheen. Gebuisd.

- Poging 3: 6 uur verplichte rijles, geen rijschool.
Ik zag het helemaal niet meer zitten. Had enorm veel zenuwen, wat als ik weer dat achterlijk wijf als examinatrice ging krijgen ? Ik zat er tegen mijn goesting. Gelukkig was het iemand anders, maar ik zag het nog steeds niet zitten. Ik reed van de parking af, maar mocht meteen omkeren. Richtingsaanwijzer niet aangezet bij het verlaten van de parking. Serieus ? Toen ik zei dat niemand in het dagelijks verkeer dat gebruikt kon hij er ook niet mee lachen. Zuurpruim.

- Poging 4: eerste keer met de rijschool
Ongeveer hetzelfde als voorheen. Wegenwerken. Uitzonderlijk plaatselijk verkeer. De examinator zei dat ik gewoon moest blijven volgen, en het verhaal van de eerste keer leerde mij dat ik er toch in mocht. Zo gezegd zo gedaan. Meteen gebuisd. Ik was geen plaatselijk verkeer. Fuck off gast. Consequentie kennen ze ginder niet denk ik.

- Poging 5: voor de 2de keer 6 uur verplichte rijles, deze keer met rijschool.
De examinator vond dat ik ook enorme zenuwen had, en hij had me aangeraden om iets te nemen om te kalmeren. Dat advies heb ik opgevolgd. Ik ging naar de apotheek en kreeg "Sedinal Plus" mee. Ik kon de zenuwen ermee onder controle houden. Yay!. Enfin. Terug rijexamen, alles verliep goed. Ik kwam een andere mens tegen die zijn rijexamen aan het doen was. Toen zei de instructeur dat ik gewoon die wagen moest volgen. Makkie. Geslaagd.


Is een rijschool noodzakelijk ? Na mijn 5 pogingen heb ik toch echt wel gemerkt dat ze met een rijschool meer fouten tolereren en dat ze vriendelijker zijn. Ik zou het dus toch aanraden.
14/06/15 11:22
dagenVanGras
quote door

Ik heb ook een paar keer mijn praktisch rijexamen moeten doen. 5 keer om precies te zijn. Niet dat ik slecht rijd, maar ik had in die periode enorm last van zenuwen. Maar dan echt ook overdreven. Nu is dat al een pak geminderd.

- Poging 1: Geen rijschool, geen rijlessen
De examinatrice deed haar uitleg en zei -en hamerde erop- dat ik GEEN plaatselijk verkeer was. Dat gezegdzijnde vertrokken we dus en op een gegeven moment zei ze dat ik de volgende straat links moest afslaan. Daar waren wegenwerken bezig en stond een verkeerdsbord "uitzonderlijk plaatselijk verkeer". Aangezien ik dat niet was ben ik dus gewoon rechtdoor gereden. Dan vroeg ze waarom ik een richtlijn heb genegeerd, en een heel discussie gehad en blabla. Ze werkte op mijn systeem en kon ni meer zwijgen en begon lastig te doen en buh. Fuck it. Ik wist toch al dak gebuisd was dus heb ik mij van niks nog iets aangetrokken.Ma wtf. Als ge geen plaatselijk verkeer zijt hebt ge toch het juiste gedaan? Wat was haar uitleg dan?
14/06/15 15:20
pijlbord
Ik heb in 't begin een paar verschillende opleiders gehad en die waren wel oké maar pffff, allemaal oude venten en maar zagen en dit en dat. En dan vanaf les 4 een vrouw gehad, toen we naar buiten liepen zei één van de andere types dat ze me mocht bezien als 'gevorderd' en ik mocht vanaf dan ook veel meer ingewikkelde routes en situaties doen. Maar vooral, die vrouw was heel streng, het moest goed zijn en vooral veilig. En ik stond heel erg open voor die haar advies, omdat ja, ge zijt er om te leren..

Enfin, dat was een goeie wisselwerking. Die was vriendelijk maar veeleisend, da's een goeie combo voor mij. Ik wil hoge verwachtingen om aan te voldoen. Als ge zo iemand hebt waar het zo mee aansluit, om les van te krijgen, ik denk dat dat ideaal is.

Voor mij waren rijlessen in ieder geval noodzakelijk, want alles alleen leren zag ik toch ook niet zitten. Ik had ook geen begeleider dus dan is 't sowieso rijschool he.

Zeg en ge kunt uw examen met uw eigen auto doen, maar dan moet ge wel zien dat hij in orde is he. Ik weet dat ik dat toen zo'n gedoe vond dat ik maar gewoon met de rijschool geweest ben. Spiegelkes en dit en dat en vooral, ge moet een begeleider mee hebben he. Ik ken gewoon niemand die daaraan voldoet én die ik daarmee wou lastig vallen.
14/06/15 16:09
Elektronized
@dagenVanGras: Ze was aan't strijden da er zo geen bord stond. Ik ben mij gewoon omgekeerd en heb haar da bord getoond. Dan nog steeds strijden dat ze geen foutieve instructies geven en dat ik gewoon haar richtlijnen moest volgen. "Fuck off", dacht ik bij mezelf. Wees dan duidelijk. Wees eerlijk en erken dat ge fout zijt geweest. :p
27/07/15 17:07
dagenVanGras
Voor wie geïnteresseerd is: vandaag was mijn 2de poging.


Geslaagd! :D
01/08/15 20:01
hooray \o/ congrats
05/08/15 00:07
Goed gedaan, proficiat!


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.