Gedomicilieerd op apart adres en toch studentenwerk, kan dat?

28/11/18 23:26
Hallo noxanen!

Long time no see!

Aangezien ik (nog) geen lid ben van een forum waar juridisch advies gevonden kan worden en ik mij noxa herinner als een interessant platform om informatie in te winnen als ik echt niet weet waar ik deze info moet gaan zoeken, (Heb al wel wat gegoogled) here I am!

Ok. Situatie NU: Ik heb een paar jaar geleden mijn ontslag genomen bij mijn voltijdse job om terug te gaan studeren. Nu, 5j verder, ben ik bijna afgestudeerd, maar zullen er tijdens het volgende academiejaar toch nog een masterproef + enkele vakken afgerond moeten worden.

Ik heb 5j een werkloosheidsuitkering gekregen met een vrijstelling naar beschikbaarheid op de arbeidsmarkt toe. Nu kan deze vrijstelling niet meer verlengd worden omdat ik geen 27 nieuwe studiepunten kan opnemen. Logischerwijs is de beste optie dan om terug het studentenstatuut aan te nemen aangezien men mij anders gaat aanmanen om zo snel mogelijk werk te zoeken. Een vaste job dan, en dat terwijl ik ook nog studeer... Dus dat dacht ik te doen... TOT ik terugvond dat je je als student niet op een ander adres kan domicilieren, wat wel mijn plan is dus als ik het goed begrijp is mijn enige optie dan om toch dit "werkloze" statuut te behouden en een job te gaan zoeken die ik kan combineren met mijn studies. (Verbeter me gerust als je denkt dat dit niet klopt)

Nu.... Wat als ik mijn domicilie (dus mijn officieel adres) wijzig, alleen ga wonen, en eens ik daar gevestigd ben, toch terug een studentenjob wil uitvoeren? Kan dat? Of is het gewoon totaal onmogelijk om - eens je je hoofdadres veranderd hebt - nog studentenarbeid te verrichten? Moet je hiervoor met andere woorden sowieso bij je ouders gedomicilieerd staan?

Ik weet momenteel niet goed aan wie ik die vraag eigenlijk moet stellen en op het internet heb ik het antwoord ook nog niet gevonden. Ik zou gokken dat ik, eens apart gedomicilieerd, geen studentenarbeid meer kan verrichten maar kom, ik zoek best alles grondig op.

Alvast bedankt voor uw tijd! :)


29/11/18 06:19
Er wordt nergens vermelding gemaakt van domicilie eigenlijk, op de websites die ik altijd check voor t werk:
- belgische overheid
- student @ work

Studeren moet gewoon uw hoofdactiviteit zijn, en ge moogt geen andere inkomsten ontvangen.
Over leeftijd staat er specifiek dat die niet uitmaakt.
Over domicilie vind ik niet meteen iets terug... Kwil wel sebiet eens opt werk in ons boek sociale wetgeving kijken.
29/11/18 09:58
Als gij student zijt, denk ik dat gij sowieso een studentenjob moogt uitoefenen, ongeacht waar uw domicilie staat. Genoeg mensen die niet meer officieel bij hun ouders wonen terwijl ze studeren. Ge zijt dan een 'zelfstandige student', wat wilt zeggen dat ge bijvoorbeeld zelf uw kindergeld krijgt (maar dat is voor u niet meer van toepassing) en dat ze uw eventuele studiebeurs berekenen op uw loon denk ik. Maar dan moogt ge wel gewoon als student werken. Misschien is dat de laatste 5 jaar verandert, maar vrienden van mij hebben dat toch gewoon zo gedaan.
29/11/18 10:18
Het probleem is dat studentensteden als Gent en Leuven consequent domiciliering van studenten proberen te weigeren, tenzij ge kunt aantonen dat de band met uw ouders verbroken is. Maar die problematiek staat los van uw studentenjob denk ik.
29/11/18 10:46
Hoe? Moogt ge niet verhuizen als ge studeert? Oo wa slaagt da.
29/11/18 12:52
Dan zullen ze meer leegstandsbelasting kunnen vorderen zeker?

Nee ik heb het ook altijd raar gevonden, ok dat kotstudenten bij hun ouders gedomicilieerd moeten blijven, maar er zijn ook mensen die permanent in hun studentenstad verblijven. Die moeten dan al gaan aantonen da ze financieel onafhankelijk zijn, maar bv. Antwerpen doet daar niet moeilijk over, Gent wel.
29/11/18 12:58
Wel, aangezien ik tot hiertoe een werkloosheidsuitkering ontvangen heb mag ik geen studentenarbeid verrichten want ik heb dus officieel geen studentenstatuut. Maar ik had wel een vrijstelling voor beschikbaarheid op de arbeidsmarkt dus ik moest niet actief naar werk zoeken, solliciteren, inschrijven bij interimkantoren, ... enz.
De uitkering heb ik nog steeds, de vrijstelling niet meer, dus ik vermoed dat men mij binnenkort wel zal uitnodigen om te vragen hoe het zit met mijn sollicitaties/zoektocht naar werk. Mocht ik gewoon op kot blijven wonen (zoals nu) dan zou ik zeggen van "ok, geen probleem, ik zal wel studentenwerk gaan doen dan 1 a 2 nachten per week".

Maar het plan is om een appartementje te gaan huren met m'n vriendin. Dus na wat opzoekwerk kwam ik op een juridisch forum iets tegen in de zin van "een student mag zijn domicilie niet wijzigen, tenzij de banden met zijn ouders volledig verbroken zijn en de student volledig op zijn eigen benen staat..." ofzoiets. Op mijn eigen benen staan en alles zelf bekostigen : JA. Geen contact meer met famillie: Nee.

Wat ik eerst al opgezocht had (en wat gemakkelijker zou zijn) is of je met 2 op een studentenkot mag wonen zonder daar gedomicilieerd te zijn en terwijl 1 van de 2 ook werkt als in: een vaste job. Maar dat mag blijkbaar niet in theorie.

Dus appartement met domicilie is het enige alternatief.

Dat ivm het feit dat Gent en Leuven domiciliering van studenten proberen te weigeren had ik idd al gelezen. Vandaar dat ik waarschijnlijk meer kans maak om een appartementje te vinden als ik nog geen studentenstatuut heb maar dus nog "werkloos" ben. Dit tot ik een appartementje heb, en mijn adres er gevestigd heb. Maar stel nu: ik heb m'n appartementje: check. Ik heb m'n adres gewijzigd naar Gent: check. En daarna schrijf ik me uit bij de VDAB en ga ik als als student aan de slag. Dat is zo'n specifieke situatie waarbij ik me afvraag of daar een probleem van kan komen. ..

Ik ben alleszins al wel actief bezig geweest met het zoeken naar werk maar het is wel mijn bedoeling om mijn studies te kunnen afwerken ook en een job vinden in de vorm van een gewoon arbeidscontract, die combineerbaar is met studies, is niet alles... Eventueel een vaste nachtploeg of een volcontinu ploegensysteem is volgens mij nog het meest overweegbare omdat er dan vrije dagen zijn tijdens de week, zodat ik geen verlof moet opnemen op die specifieke lesdagen. Maar verlof is nog zoiets. Dat heb je niet als starter....

Dus, aangezien ik mijn studies prioritair wil houden denk ik dat ik 2 mogelijkheden heb. Een studentenjob is het interessantst. Of werk blijven zoeken met de bestaande kans dat de VDAB vind dat ik niet genoeg moeite doe om werk te vinden en een sanctie krijg die inhoud dat ik geen uitkering meer kan ontvangen.

Maar bon, ik zal sowieso nog wel wat meer opzoekwerk verrichten. Al zou het gemakkelijker zijn mocht ik gewoon iemand kunnen bellen die hier alles van weet (en minder tijd in beslag nemen), maar geen idee wie ik hiervoor moet bellen. De bevolkingsdienst van de gemeente waar ik woon? de RVA? vdab? vakbond? misschien iemand anders?

Het hoeft alleszins niet IN Gent te zijn dat ik ga wonen... Mag gerust in een naburige gemeente zijn...
06/12/18 22:30
quote door

Het probleem is dat studentensteden als Gent en Leuven consequent domiciliering van studenten proberen te weigeren, tenzij ge kunt aantonen dat de band met uw ouders verbroken is. Maar die problematiek staat los van uw studentenjob denk ik.


Dat is omdar studenten meestal niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien of niet voldoende en dat het ocmw dan moet bijspringen
07/12/18 10:02
quote doorDat is omdar studenten meestal niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien of niet voldoende en dat het ocmw dan moet bijspringen


Maar dat lijkt mij zo raar? Het zijn toch eerder de studenten die nog contact hebben met de ouders die minder snel in de problemen gaan geraken?
08/12/18 12:09
quote doorDat is omdar studenten meestal niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien of niet voldoende en dat het ocmw dan moet bijspringen


Ja inderdaad of ouders die zeggen "zet uw domicilie daar dan kunt ge een uitkering krijgen".


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.