zelfontwikkeling

27/11/17 23:29
Yoooo noxanen :)

ik vroeg me af of hier veel mensen bewust bezig zijn met 'zelfontwikkeling' en onder welke vorm ge dat dan doet.

27/11/17 23:31
Mokeponnn
Elke dag, maar het lukt niet zo goed.

Ahja en in welke vorm: door niet kut te doen tegen andere mensen, altijd blijven opstaan s morgens en afleiding zoeken s avonds.
27/11/17 23:38
AdrianHealey
Euhm.

Ik ben recent naar een psycholoog beginnen gaan. Had ik jaren eerder moeten doen. Maar echt... jaren.

Ik denk dat het helpt om heel publiek te zijn over waar je aan probeert te werken. Als een soort van accountability systeem.

Het helpt ook om er feedback over te krijgen. Mensen die u aanspreken over 'told yo so' is confronterend maar nodig.

Ook inzien dat ge in uw verbeteringsproces fouten gaat maken. Rome wordt niet op 1 dag gemaakt. Maar dat ook niet gebruiken om fouten te blikven maken.

Kijken welke dingen ge kunt veranderen en met welke dingen ge moet leren omgaan. Ik ga wrslk altijd angerissues hebben, maar die kanaliseren in niet destructieve dingen is beter. Andere dingen - zoals bepaalde opmerkingen - kan ik wrslk wel afleren. Weten wat ge met wat moet doen, is nuttig.

Nogwel dingen die ik vergeet.
27/11/17 23:41
Een nieuwe taal leren of een instrument leren bespelen zie ik als de voornaamste vormen van zelfontplooiing. Zo ben ik gaan drummen en ben ik Pools gaan studeren, wat wel leuke hobby's blijken te zijn.
28/11/17 00:26
* TED Talks bekijken
* Mediteren
* Regelmatig blogs lezen zoals lifehack.org, markmanson.net, waitbutwhy.com, ...
28/11/17 00:28
SardaukarLevenbrech
Ik probeer heel hard aan mezelf te werken, altijd. Ik reflecteer ook graag over hoe ik met bepaalde situaties omga of had kunnen omgaan. Ik heb wat meer van mezelf moeten leren houden, da's niet altijd makkelijk met depressie. Ik probeer heel 'this too shall pass' te denken op moeilijke momenten.

Ik denk dat op vlak van zelfontwikkeling, zelfontplooiing of whatever it's called voor mij reflectie en acceptatie het belangrijkste zijn. Accepteren dat verandering niet op 1, 2, 3 gebeurd is en dat ge soms hervalt in oude denkpatronen (bv als je last hebt van anxiety) en dat dat niet altijd even hard opvalt voor uzelf want 't is soms een gewoonte hoe ge handelt. Reflectie, omdat ge dan trots kunt zijn op hoe ge dingen anders aanpakt als het eindelijk lukt.

Fijn onderwerp, onlangs nog een hele blogpost over geschreven :)
28/11/17 01:49
Ja, ik probeer m'n talenkennis up-to-date te houden (Frans, Engels en Duits) door het lezen van boeken in de respectievelijke talen en films op die talen in te schakelen. Vooral het Frans is toch ferm lastig als het zo snel gaat. Verder probeer ik nu als werkzoekende testen te doen in de breedste zin van het woord: nauwkeurigheid, reactievermogen etc omdat ik gewoonweg fail op die testen.

Momenteel is de stap moeilijk om naar een psycholoog te gaan met als doel assertiever worden. Ik wil niet dat m'n ouders ervoor gaan betalen omdat ik zelf weinig cash meer heb. Het moment dat ik een job heb, dan ga ik dit direct doen.

Valt sport ook onder zelfontplooiing, in de zin van het fysiek verbeteren van uw lichaam en het uiten van energie? Zoja dit ook.

Ik wil ook wel leren koken maar opnieuw moet ik naar een psycholoog gaan omdat ik vaak pieker en uitga van mislukkingen.

28/11/17 08:11
quote door

Ik probeer heel hard aan mezelf te werken, altijd. Ik reflecteer ook graag over hoe ik met bepaalde situaties omga of had kunnen omgaan. Ik heb wat meer van mezelf moeten leren houden, da's niet altijd makkelijk met depressie. Ik probeer heel 'this too shall pass' te denken op moeilijke momenten.

Ik denk dat op vlak van zelfontwikkeling, zelfontplooiing of whatever it's called voor mij reflectie en acceptatie het belangrijkste zijn. Accepteren dat verandering niet op 1, 2, 3 gebeurd is en dat ge soms hervalt in oude denkpatronen (bv als je last hebt van anxiety) en dat dat niet altijd even hard opvalt voor uzelf want 't is soms een gewoonte hoe ge handelt. Reflectie, omdat ge dan trots kunt zijn op hoe ge dingen anders aanpakt als het eindelijk lukt.

Fijn onderwerp, onlangs nog een hele blogpost over geschreven :)


Dit eigenlijk.
28/11/17 08:53
Sporten, zo wat elke dag. (Lopen en kracht)
Wat zelfreflectie en een eindeloze zoektocht naar nieuw werk.

Ook wel al geleerd dat die verandering met rasse schreden vooruit gaat, maar zo lang je verder geraakt is al wat helpt goed.
28/11/17 09:27
Ohja, ik doe sinds vorig jaar ook een cursus godsdienstwetenschappen en AMAI dat is echt wel één en al zelfontwikkeling geweest. Ik ben mijzelf echt al duizend keer tegengekomen in die cursus, ik heb ook mijn Godsbeeld kunnen ontwikkelen, ik heb heel veel geleerd over 'spreken vanuit uw hart' en 'verbindende communicatie', ik heb geleerd dichter bij mijzelf te staan en ook de kern van anderen beter te kunnen bereiken, ik heb een beter beeld over wie ik ben en wat ik wil bereiken in mijn leven, ik ben een betere godsdienstjuf en ik heb terug leren studeren. Ik heb ontzettend veel geleerd over het christendom, maar ook over andere religies en in mijn vrije tijd zoek ik ook graag nog heel wat op over mystiek en spiritualiteit om dat allemaal aan elkaar te verbinden. Nee serieus, die opleiding is echt een godsgeschenk geweest haha
28/11/17 10:36
Ik doe yoga en heb het jaarvoorname om 1 nonfictie boek te lezen per maand, nu kom ik aan 1 om de 2 a 3 maanden mss.

28/11/17 11:05
Wat is zelfontwikkeling precies?
28/11/17 11:12
Euh niet echt veel denk ik. Ofja, ik sta inderdaad elke dag op terwijl ik liefst 24/24 in de zetel wil blijven liggen, en ik doe 'sociale' dingen ookal is dat vaak tegen mijn zin. Maar meer dan dat niet.
28/11/17 12:12
ik ben vorige week tot het besef gekomen dat ik de meeste van mijn energie de voorbije jaren in zelfontwikkeling en emotionele groei gestoken heb. ik ben echt heel veel bezig met begrijpen waarom ik doe wat ik doe, de impact daarvan op mijn sociale relaties en hoe dat mij op haar beurt weer beinvloedt.
en dat is iets dat ik echt iedereen kan aanraden. het geeft niet alleen een grotere zelfkennis en groter sociaal inzicht, het brengt emotionele stabiliteit en de wetenschap dat ik capabel ben om om te gaan met gelijk wat voor tegenslag of verlies mijn pad kruist. sure, da gaat nogalt sucken hé, maar ik weet dat ik veerkracht heb en me weer goed zal gaan voelen. en die zekerheid is enorm geruststellend.

ik denk dat we een mooiere wereld zouden hebben als mensen zichzelf wat liever zouden zien, actief op zoek gaan naar het aanvoelen van hun eigen grenzen en die proactief te bewaken. veel frustratie en verdriet zijn het gevoel van mensen die over hun eigen grenzen gaan of anderen over hun grenzen laten gaan uit angst voor sociale afvalling of god weet wat. voelt ge dat ge geen ruimte heb om bloemekes te gaan verkopen voor de scouts? wel, doe het dan niet. en wees er eerlijk over. dan gaan mensen beter weten wat ze aan u hebben en kunt ge eerlijker met elkaar verder. zij die u niet nemen zoals ge zijt, zijt ge wrs toch beter kwijt dan rijk.

het probleem is dat we in een systeem leven dat (mede) draait op onze angst en onzekerheid: zonder onzekerheid is er minder noodzaak om status en/of schoonheid te kopen. onze angst voor sociale afvalling is een grondstof die 'het kapitalisme' met veel plezier ontgint. we worden aangeleerd dat individualisme zich best beperkt tot kopen wat ge leuk vindt. echte individualisten, die goed nadenken over wie ze zijn en wat ze willen doen met hun leven, zijn een groter economisch risico dan onzekere angsthazen die kleren/auto's/schmink/... koperen als enige weg zien naar individualiteit .
dus ik denk dat zelfliefde best moeilijk is in een wereld waar een christelijke erfenis ons leert dat we onszelf moeten veroordelen, waar de markt die veroordeling gretig aangrijpt om ons shit te verkopen en waar onze sociale omgeving ons zelfvertrouwen al snel als arrogantie afdoet.
maar toch denk ik dat het de moeite is om werk te steken in uzelf graag zien. ge hebt maar één leven en daar kunt ge maar best van genieten, right? ik ga alleszins schaamteloos van mezelf houden!
28/11/17 12:16
Sport, ook zowat elke dag omdat het een noodzakelijkheid voor mijn gemoedsrust geworden is. Zowel intense cardio als krachttraining. Yoga, om meer te ontspannen en mijn geest rust te geven, aangezien ik constant in mijn hoofd zit en nadenk over de kleinste dingen.

Verder, kunst ontdekken, meer lezen, meer schrijven, meer koken, meer reizen, meer muziek ontdekken, meer dromen maar ook meteen meer durven, meer van mezelf houden. Minder onzeker zijn, minder nadenken, minder struikelen (letterlijk en figuurlijk), minder negatief zijn en minder vasthouden aan bepaalde zaken.

Mezelf soms ook in een positie brengen waar ik van weet dat het niet mijn comfort zone is, maar het mij wel vooruit helpt. Gelukkig worden van heel kleine dingen (en dat klinkt misschien stom), veel lachen, warmte delen.
28/11/17 12:27
Muziek maken is mijn zelfontwikkeling atm
28/11/17 13:01
Wat mij betreft ook vooral muziek spelen en veel muziek luisteren. Ook sporten en daardoor conditionele vorderingen maken.
28/11/17 13:05
Maar ja, hoe zien jullie zelfontwikkeling? Als dingen doen die je écht interesseren en die je wil kunnen, of als enkel en alleen jezelf zijn? Of dat allemaal samen? Of of of...? Ik kan alleszins zeggen dat ik moeite heb met dat eerste.
28/11/17 13:08
SMRC
- Kaizen mindset: helpt me bij alles, maar voornamelijk bij muziek hehe
- Cognitieve gedragstherapie (alleen) in combinatie met mindfulness/bodyscan. Het effect van mindfulness is insaaaneeeeeeeeeeeeeeeeee
- Morita therapy (google `the demons of inaction`), oostere opvattingen over the psyche resoneren veel harder bij mij goddamnnn. Relatief verse `addon` to mind
- the law of reversed effort
- nofap
- microdosing acid (is alweer even geleden tho)
-de 12delige disc serie `out of your mind` - alan watts, heeft me denk ik hard veranderd. Alles van alan eigenlijk, ook `the joker`.
Volgende 2links:
- http://www.wisdomination.com/screw-motivation-what-you-need-is-discipline/
- http://www.wisdomination.com/the-most-important-piece-of-advice/
(Eigenlijk gewoon alles op die blog <3)

Ma echt check die blog <3

- fitness
- gitaar/bass/produce blablablaaa
- proberen mensen te helpen, al lukt me dat beter irl dan online heb ik zo het gevoel.
...

Ik denk dat ik best actief bezig ben met `puzzels` op te lossen/tryna suck less., Alles hierboven zijn gewoon dingetjes waarmee ik een beetje ben gemerged/aan het mergen ben.


`k ben te ziek atm om een verhaaltje neer te pennen, perhaps later.

Coole thread! Coole username!
28/11/17 13:11
Geen tijd voor.