Nieuws
ben liever Remi
het verlengstuk van jouw verlangen
droesem
Een echte toerist te zijn

"de sfeer van kuuroorden vind ik echt fantastisch"


Santé
En schol
Op de
werkpunten

En gemiste Chimays

en
misbegrepen intenties of bedoelingen

Iedereen verliest wel eens een bolleke kak.
©Tdb

Info
Leeftijd 29
Geboortedatum 10/10/1989
Geslacht v
Status verliefd
Registratie 10/06/16 08:13
Forumposts recent 1
Profielposts recent 14
 
26/05/19 10:13
Das kleurvererving waardoor ge kunt uitrekenen of een kleur mogelijk in uw nestje zit of niet. Net zoals dat ge bij mensen zou kunnen uitrekenen hoe groot de kans is dat uw kleine blond haar heeft of bruine ogen bv. Maar bij mensen is dat ietske moeilijker (tenzij ge dna test laat uitvoeren) omdat de meeste mensen hun stamboom niet volledig vanbuiten kennen terwijl dat bij honden wel het geval is. :p

bij shelties zijn er 5 kleuren met allemaal een bepaalde kleurcode. De hoofkleuren zijn sable, tricolor, en bi black. Blue merle is eigenlijk een verdunning van tricolor, en bi blue is een verdunning van bi black.

Bij overerving hebt ge altijd dat een nakomeling (pup of mens of paard) een gen krijgt van de mama, en een gen van de papa voor eender welk loci/eigenschap.

sable (wat odi is) is de dominante kleur, wat dus wilt zeggen dat als een pup de sb kleurcode (gen) krijgt van ofwel mama of papa, die sowieso sable gaat zijn. dat is dus ook de kleur die het meest voorkomt. Dus SbSb (sable van zowel mama als papa gekregen), SbTri (sable van 1 van de ouders en tricolor van de andere) of SbBB (sable van 1 van de ouders en bi black van de andere) geeft allemaal een sable hondje.

Tricolor is de kleur die het meest voorkomt buiten sable, maar deze is recessief. Dus dat wilt zeggen dat een hondje zowel Tri gen van mama als van papa gehad moet hebben om tricolor te zijn. Kleurcode is dus altijd TriTri, want een TriSb zou sable zijn omdat sable kleur dominant is over de tricolor kleur.

Blue merle is "gewoon" een verdunning van tricolor. Dus de kleurcode is TriTri met daarbovenop dan nog de verdunning merle. Belangrijk is dat die dus die verdunning van van mama of papa zou kunnen krijgen, maar er mag nooit dubbel merle gefokt worden (dus dat het pupje dat van zowel mama als van papa krijgt) want dat is gevaarlijk voor doof- en blindheid en een deel van uw nestje zal ook in de baarmoeder al afsterven.) Broodfokkers doen dat vaak wel, want dat verhoogd de kans dat ge blue merles krijgt en die verkopen die vaak nogal duur. Dus daarom is het wel belangrijk om goed te kijken bij wie ge uw hondje koopt. Dus met andere woorden, een gezonde blue merle is TriTri merle-non merle (maar 1 merle gen gekregen van 1 van de ouders)

De ouders van het nest waar ik naar kijk heeft een blue merle mama (dus kleurcode is sowieso TriTri merle-non merle) en een tricolor papa (zijnde dus TriTri).

Als ge TriTri merle-non merle x TriTri non merle-non merle doet, gaan al uw hondjes dus sowieso TriTri zijn, dus tricolor, en de helft is theoretisch gezien non merle-non merle (dus een "echte" tricolor) en de helft van merle-non merle zijn (dus een "verdunde" tricolor wat dan een blue merle zal zijn.) Maar natuurlijk, dat is kansrekening en gaat niet altijd mooi uitkomen. Het kan goed zijn dat geen enkel hondje de merle verdunningsfactor krijgt en dat heel uw nest dus tricolor is. Of net andersom, dat ze allemaal die verdunning krijgen en dan is uw nestje volledig blue merle, dat is afwachten.

Aangezien de ouders van dit nestje een redelijk volledige stamboom hebben, is het heel precies uit te rekenen wat eruit kan komen en wat niet. Als je 2 hondjes hebt waar je niks over weet buiten hun kleur die tot uiting is gekomen (maar dus niet welke kleuren zij nog 'dragen' die je niet ziet) kan je wel een berekening doen op alle mogelijke genetische codes, maar dan gaat dat dus iets minder 'correct' zijn.

Nu, dit is op vlak van kleuren dus das niet zo belangrijk eigenlijk, enkel leuk om te weten, maar ze berekenen zo ook oa. de kans dat uw pup heupdysplasie kan krijgen. Daar is een erfelijke variant van en als uw beide ouderdieren daar negatief voor zijn, is de kans dus 0% dat uw pup die erfelijke variant kan krijgen bv. Hetzelfde voor bepaalde oogziektes en epilepsie (wat bij shelties al eens kan voorvallen). Dus voor die zaken is het veel belangrijker om uw stamboom beetje te kennen.

(sorry voor de lange uitleg :p )
24/05/19 18:13
hehe
23/05/19 21:03
hoeveel hits al
23/05/19 00:48
ah gij
22/05/19 20:35
Met Z he

Fritz