Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/noxazq/code.php on line 652
Toegepaste psychologie/psychologie ervaringen : 14 reacties (1/1) [School]

Toegepaste psychologie/psychologie ervaringen

20/02/18 11:55
Ik denk eraan om terug te gaan studeren. Psychologie is een studie die me heel erg interesseert.
Alvorens een beslissing te maken ben ik op zoek naar de ervaring van mensen die psychologie of toegepaste psychologie hebben gestudeerd of studeren.
Ik zit met de volgende vragen:
Wat zijn jullie ervaringen?
Wat voor job doen jullie nu nadat jullie zijn afgestudeerd?
Zouden jullie opnieuw voor deze studies kiezen als jullie de tijd konden terug draaien?

Alvast bedankt!
20/02/18 12:55
Promiss
Ik heb Toegepaste Psychologie gestudeerd. Een héél boeiende studie die ik graag gedaan heb dus op dat gebied zeker een aanrader. Ik zou het zo overdoen zelfs. Qua jobmogelijkheden vind ik het iets moeilijker. Als je in bijvoorbeeld Antwerpen of Brussel kan gaan werken denk ik dat er nog vrij veel mogelijkheden zijn. Zelf ben ik van Limburg en mijn ervaring is dat er daar minder mogelijkheden zijn (als er al een job is voor een TP springen daar natuurlijk direct 200 mensen op of zo haha), hoewel ik er ook ken die wel vrij snel een job hebben gevonden (CLB bijvoorbeeld). Beetje geluk hebben misschien ook, maar voor de jobmogelijkheden zou ik persoonlijk TP niet opnieuw studeren. Ik ben momenteel pedagogie aan het bijstuderen op de KUL, omdat ik meer uitdaging en een breder gebied qua jobmogelijkheden wou. Of met een masterdiploma gemakkelijker een job valt te vinden, is ook afwachten en kwestie van geluk / juiste plaats / juist moment etc. Geen idee.

Ik heb na mijn TP studie ook een verkorte bachelor leerkracht gedaan. Dat was wel een verrijking qua werkzoeken, want ik kwam sneller in het onderwijs terecht maar wel in andere functies dan leerkracht in het gewoon onderwijs. Ik ben bijvoorbeeld leerkracht BuSO (gedragsproblematieken) geweest, leerkracht tijdelijk onderwijs aan huis bij jongeren met ASS en verstandelijke beperking (beetje thuisbegeleiding ook) en pedagoge (meervoudige beperkingen). Dus qua jobmogelijkheden in het onderwijs is dat wel een heel goede combinatie om sneller werk te vinden. Je hebt sowieso een voorsprong op mensen met enkel TP en enkel onderwijsdiploma.

Wat uw keuze voor psychologie betreft. Ik heb een aantal vriendinnen die als psycholoog zijn afgestudeerd en tot nu toe is er niet eentje als psycholoog aan het werk. Ze werken allemaal op bachelorniveau of in iets totaal anders. Mijn gevoel bij psychologie is dat je vooral de therapie opleiding moet volgen om echt makkelijker aan werk te geraken, als ik het bij anderen zo zie. Maar daar moet je natuurlijk een job voor hebben om te beginnen, en ervaring, en ... Bij sommigen een cirkel natuurlijk. Maar ik weet niet of het een goed idee is om je daardoor te laten afschrikken of zo. Ik wil maar gewoon meedelen wat ik in mijn omgeving zie, want anderen kunnen ook totaal andere dingen zien of zo natuurlijk. Persoonlijk ben ik meer voor de 'doe waar je je goed bij voelt'-keuze. Een job zal je altijd wel vinden zegt mijn optimistische visie en als je doet wat je écht wilt, is dat al een stap vooruit. I guess. Maar moeilijke keuze denk ik evenzeer ook wel, want beide studies hebben voor- en nadelen.

Wat maakt eigenlijk net dat je twijfelt?

20/02/18 13:46
Ik ben zelf psychologie aan het studeren. Eerst een master schoolpsychologie afgerond, maar inderdaad in Limburg heel moeilijk werk te vinden. Nu volg ik de verkorte master arbeids- en organisatiepsychologie om dat probleem hopelijk wat te verhelpen. Ik vond/vind het een fijne opleiding, maar het is wel heel zelfstandig. Als ge graag veel begeleiding hebt en contact met proffen enzo denk ik dat toegepaste psychologie beter is (ofja dat gaat dan meer over hogeschool vs universiteit). En het is heeeeeel veel vanbuiten blokken en maar weinig praktijk.
20/02/18 15:11
Ik heb Arbeids- en organisatiepsychologie in Leuven gedaan. Heel leuk wel en ik heb de indruk dat er wel vrij snel werk mee te vinden is. Nu het is wel zo dat 75% eindigt wel in rekrutering en selectie, maar dat is een heel mooie doorgroei functie!
Ik doe nu zelf nog een jaar Management bij op een business school omdat ik met die HR kennis toch liever iets strategischer en economischer ging, dus tis wel leuk dat ge erna ook zo meer die economie kant uit kunt omdat ge die 'basis' wel al een beetje hebt ook.

Als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik exact hetzelfde doen!

Nu ik ken ook veel mensen die klinische psychologie gedaan hebben en die hebben eigenlijk allemaal een job in het veld gevonden :D Al hoor ik hier wel dat een postgraduaat vaak een must is, maar zij combineren dat denk ik allemaal met een 1e job.
20/02/18 16:52
Ik heb eerst toegepaste psychologie gedaan, gevolgd door psychologie. Ik heb de afgelopen drie jaar altijd werk gehad. Soms op bachelorniveau, soms masterniveau.
Het is inderdaad niet de makkelijkste weg om werk te vinden (ik hop van vervanging naar vervanging), maar ik zou om die reden nooit een andere studierichting kiezen.
Achteraf gezien zou ik net hetzelfde traject hebben gedaan, zeker omdat ik het gevoel had dat toen ik aan mijn master begon, ik toch een stapje voor had qua praktijkervaring. Tijdens TP heb je nl. al twee stages achter de rug, terwijl je in de master enkel één lange stage hebt in je laatste jaar.
20/02/18 18:44
Ik heb ook eerst toegepaste gedaan en daarna de master. Op zich vond ik toegepaste aangenamer wegens het meer praktijkgerichte + 2 stageplaatsen (van 2 en 3 maanden). Sommige nuttige info heb ik ook enkel daar gekregen en niet in de master. Bij de master heb je 1 stage maar die is ook langer (van 8 maanden). In Antwerpen werd hetzelfde schema gevolgd als op de unief, slechts 2x per jaar examens dus dat vond ik eigenlijk geen verschil.

Qua werk vinden, het is moeilijk naargelang u afstudeerrichting. In de klinische is het zeer bedroevend. Zeker als ge als therapeut wilt werken, vaak wordt gevraagd naar een therapieopleiding (en die zit niet in u standaard opleiding). Ik zie ook vooral vacatures voor werk met minderjarigen (school & kinder). In de A&O richting hoor je ook wel eens dat studenten al werk aangeboden hebben gekregen nog voor ze zijn afgestudeerd. Zelf heb ik ook na afstuderen meerdere aanbiedingen gekregen in die richting. Maar ook hoor ik binnen de klinische wel dat sommige het geluk hebben na afstuderen een vervanging te kunnen doen op hun stageplaats van dat jaar (en zo dus al ervaring op te bouwen).

Ik ben afgestudeerd in februari 2017 (klinische) en had helemaal geen succes met solliciteren. Momenteel doe ik vervanging op het secretariaat van een CGG, ze kenden mij al van mijn stage. Toen daar plek vrijkwam voor een psycholoog had ik weer pech en was ik 2de keuze (ze kozen voor iemand die al een therapieopleiding was gestart). Volgende maand kan ik wel beginnen als psycholoog, dus meer dan een jaar na afstuderen pas. Ook dat is maar een vervanging. En ik heb het ook maar verkregen door héél veel geluk en connecties.

Zou ik het opnieuw doen? Nee, maar dat is om persoonlijke redenen en interesse en heeft niks met de studie/het werkveld te maken. Zou ik het aanraden? Afhankelijk van welke afstudeerrichting u voorkeur heeft en of je er echt in wil investeren, ja. Mijn manier van denken vind ik trouwens ook op een positieve manier beïnvloed.
20/02/18 20:43
Ik heb toegepaste psychologie gestudeerd gevolgd door een verkorte opleiding in het onderwijs. Ik wist al in het tweede jaar TP dat ik veel liever in het onderwijs wou staan maar vond TP echt nog wel heel boeiend.
21/02/18 22:43
quote door


Wat maakt eigenlijk net dat je twijfelt?


Bedoel je tussen toegepaste psychologie of psychologie. Of om terug te gaan studeren?

Mijn twijfel om terug te gaan studeren is enerzijds mijn leeftijd (ik wordt 30 dit jaar). Het is dus niet zo evident om terug te gaan studeren (vooral financieel). Ondanks dat ik het graag wil. Het is niet onhaalbaar maar het zorgt toch voor wat aanpassingen.
Anderzijds heb ik al een bachelor diploma behaald maar heb hier geen werk mee gevonden. Intussen doe ik al enkele jaren jobs die ver onder mijn capaciteiten liggen. Als ik ervoor kies om te gaan studeren wil ik dat dit een gefundeerde keuze is en naar een betere toekomst leidt.
De skills die ik graag wil leren zijn een dieper inzicht krijgen in mensen en mensen inzicht in zichzelf helpen krijgen, groepen coachen en trainingen geven.
Dit lijkt meer aan bod te komen bij toegepaste psychologie.
Psychologie lijkt me in de eerste instantie vooral gericht op onderzoek maar sluit dan weer mooier aan op interessante master-opleidingen.
21/02/18 22:45
Bedankt trouwens voor de vele reacties! Best motiverend tot nu toe.
01/03/18 10:29
'k heb zelf Toegepaste Psychologie gedaan in VIVES. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd in de afstudeerrichting arbeids- en organisatiepsychologie na 4,5 jaar. 'k had ook grote interesse in schoolpsychologie en heb die afstudeervakken ook gevolgd. Omdat het niet van een leien dakje gelopen is, ben ik toen niet meer verder gegaan voor een master psychologie.

Achteraf gezien zijn relatief veel (+- 1/2 van de groep) van mijn studiegenoten nog aan het werk binnen het vakgebied en zijn ze ondertussen na enkele jaren op hun gedroomde niveau terechtgekomen (vb.: paar jaar gewerkt bij interimkantoor, nu als HR-assistent in een HR-afdeling binnen een bedrijf, maar ook mensen die zorgcoördinator zijn geworden).
Verschillende hebben verder gestudeerd en zijn nu bijvoorbeeld aan de slag als psycholoog. Ook zijn er ook een paar van mijn ex-klasgenoten politieagent geworden. Er lijkt niemand zonder werk te zitten.

Zelf ben ik na een negatieve ervaring bij een interimkantoor aan de slag gegaan bij het verzekeringskantoor van mijn ouders. Het heeft er op't eerste zicht allemaal niet echt mee te zien, maar er zijn toch veel vaardigheden, inzichten, ... die toch van pas komen. Ik ben nog steeds erg blij dat'k het gevolgd heb, het was echt een boeiende richting.
Vanuit mijn regio (Zuid-West-Vlaanderen) is het relatief doenbaar naar mogelijkheden om te werken naar uw diploma.
17/03/18 18:18
quote door

'k heb zelf Toegepaste Psychologie gedaan in VIVES. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd in de afstudeerrichting arbeids- en organisatiepsychologie na 4,5 jaar. 'k had ook grote interesse in schoolpsychologie en heb die afstudeervakken ook gevolgd. Omdat het niet van een leien dakje gelopen is, ben ik toen niet meer verder gegaan voor een master psychologie.


Ben je tevreden van VIVES? Ik heb er vandaag net over zitten opzoeken. Je kan er toegepaste psychologie volgen in afstandsonderwijs met dan af en toe les op vrijdag.
Heb je ook afstandsonderwijs gedaan of het gewone traject?
19/03/18 10:26
Ik heb het gewone traject gevolgd. Algemeen gezien ben ik wel tevreden van hoe de opleiding wordt georganiseerd enzo. Ze helpen u om u zo goed mogelijk te oriënteren om zo de goede afstudeerrichting te kiezen. Ge proeft van alles wel iets in het eerste jaar.
Bovendien vond ik ook dat inhoudelijk de bagage die ge meekrijgt zeker bruikbaar is. Qua testmateriaal bijvoorbeeld kijken ze om de recentste versie te handhaven, aan te leren.

Ik moet wel meegeven dat ik geen vlekkeloos parcours heb doorlopen.
Ik had de eerste twee jaren telkens 7 herexamens (zo van die buizen van 8 of 9/20...), grotendeels door 't feit dat ik het gewoon allemaal niet te best plande. In m'n derde jaar heb'k eens een cursus binnen de faculteit gevolgd voor time management en ik was zoooo goed geholpen. Nooit geen buizen meer gehad.
Mijn eindstage heb ik 3x gedaan (en dat lag grotendeels aan mijzelf, het feit dat ik nogal introvert ben helpt niet echt). Maar ze hebben mij bij iedere herkansing (en vooral de laatste) uitgebreid gesproken, met mij overlegd en gekeken wat er goed bij mij paste qua setting.

Ook vond ik dat de opleiding behoorlijk intensief aanvoelde. Ik had echt vaak veel te doen en ze blijven u wel alert houden/bezig houden. Er zitten veel docenten bij die echt hun vak graag geven. 't enigste waar ik hoorndol van werd waren de spelfouten in de cursus :' ).

21/03/18 15:12
Ik twijfel daar ook over. Is dat te doen in afstandsonderwijs? En hoe zit dat met statistiek, is dat te doen of is dat best wel zwaar? Behalve die paar uur in 't middelbaar (intussen toch ook al 6 jaar geleden) heb ik daar dus niks van ervaring mee.
21/03/18 15:18
quote door

Ik twijfel daar ook over. Is dat te doen in afstandsonderwijs? En hoe zit dat met statistiek, is dat te doen of is dat best wel zwaar? Behalve die paar uur in 't middelbaar (intussen toch ook al 6 jaar geleden) heb ik daar dus niks van ervaring mee.


Ik vond statistiek wel meevallen hoor, enkel het leren werken met een programma (SPSS?) vond ik een relatief moeilijke uitdaging. Ik kwam zelf uit TSO, met max 3 uurkes per week wiskunde gehad te hebben.
21/03/18 19:10
Statistiek, ge moet inzicht hebben/logisch kunnen denken + een goede docent/uitleg is ook belangrijk. Ik sukkelde vb met de examens maar met SPSS was ik redelijk snel weg (toch wat gekend moest zijn). Ik heb ook TSO gedaan. Dusja, hangt sterk van persoon tot persoon af. Wat ik zelf heb gemerkt is dat ermee sukkelen in het begin niet erg is en dat veel mensen dat deden. Maar ik zag ook mensen die aan het trissen waren en er nog geen bal van snapten.


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.