Afstandsonderwijs

05/06/18 15:10
Ik volg momenteel een opleiding in dagonderwijs en zou deze volgend Jaat graag verder zetten in afstandsonderwijs om verschillend redenen. Maar de belangrijkste is omdat ik wil/moet gaan werken.
Graag had ik wat ervaringen gehoord met hoeveel studiepunten worden opgenomen per studiejaar en of het mogelijk is met een full time job. Of is het beter om dan part time of 4/5 te gaan werken.
En hoe doen jullie het met de examens? Zijn dit dan vakantiedagen, educatief verlof of overuren?
Groetjes
05/06/18 16:59
Een collega van mij werkte 4/5 en nam tijdens de examens educatief verlof (federale overheid). Voor het (half) jaar stage nam hij loopbaanonderbreking, denk ik.
05/06/18 17:13
DreamersCircus
Ik denk dat veel wat afhankelijk is van welke opleiding ge doet (verplichte stage of niet?) en aan welke instelling.

Een voltijdse job combineren de meeste mensen met ongeveer 50% aan studiepunten (30) omdat het anders vrij druk wordt. Ik heb dit jaar zelf 48 studiepunten opgenomen en het is wel zwaar maar doenbaar (afhankelijk van uw studieritme natuurlijk, dat van mij is bovengemiddeld denk ik ). Als je de optie hebt om halftijds/4/5de te werken zijn meerdere combo's mogelijk natuurlijk, ma da kunt ge zelf het beste inschatten.

Met de examens kan je inderdaad gewoon verlof nemen of je kan bij uw werkgever vragen voor 'speciaal verlof'. Dit kan dan educatief verlof zijn (enkel mogelijk als je nog geen ander diploma hoger onderwijs hebt) of je kan bij de instelling waar je de opleiding doet inschrijven als werkstudent waardoor (normaal gezien) examens altijd buiten de werkuren vallen en je in principe dus geen verlof 'moet' nemen om de examens af te leggen.

Maar zoals ik al zei, veel is afhankelijk van wat ge doet en waar aangezien dat nogal kan verschillen per instelling, opleiding (en ook uw uiteindelijke werkgever).

05/06/18 18:32
Ik zou in september starten aan een bachelor via afstandsonderwijs, in combinatie met mijn voltijdse job. Vanaf januari zouden onze werkuren glijdend worden zonder prikken en dan zou ik examen afleggen en daarna door naar mijn werk, dat is er praktisch naast.
Aangezien ik statutair ambtenaar ben, heb ik geen recht op educatief verlof maar ik heb wel andere regelingen maar ik ga eerst proberen om te combineren met mijn werk zonder verlof.
05/06/18 22:22
Ik volg een extra bacheloropleiding en heb ook recht op educatief verlof ook al heb ik al een diploma. Maar als ik me niet vergis moet je wel minstens een jaar bij je werkgever werken om hier aanspraak op te kunnen maken (maar daar ben ik niet helemaal zeker van).

Ik combineer mijn opleiding (avond-en weekendonderwijs) met fulltime werken en heb een heel deel vrijstellingen omdat ik al een bachelor heb en het is best pittig!
Ik ga sowieso 4/5de werken na de zomer om mezelf wat ademruimte te geven.

Voor de examens/stages pak ik educatief of gewoon verlof, en ik plan dat daar wat rond. Ik heb wel de luxe dat ik tamelijk last-minute nog verlof kan pakken, als ik 2 dagen op voorhand denk “ik geraak er ni me het studeren” neem ik een dag extra verlof. Maar ik neem aan dat dat niet bij elke job/werkgever zomaar kan :’)
05/06/18 22:26
Ik begin volgend jaar aan mijn doctoraat (gelijk aan voltijds werken denk ik) en ga de specifieke leerkrachten opleiding daarbij volledig (60 studiepunten) oppakken. Ik mag bij mijn 'werk' wel mijn uren volledig kiezen. Als je echt voltijds werkt (vaste uren) en daar nog eens stage bij moet pakken denk ik niet dat dat mogelijk is, maar dat is best te bespreken met uw toekomstige werkgever en ook bij de studiebegeleider van uw richting.

Voor examens nemen de meesten die ik ken die werk en studie combineren inderdaad hun verlof op.
07/06/18 09:35
Hebben we dittopic niet al een paar keer gehad in het verleden?
08/06/18 11:12
Ik heb Zweeds gestudeerd in afstandsonderwijs tijdens een voltijdse job en dat vond ik al zwaar .. ik moest daar ook wel geen verlof voor nemen enzo.
Maar gewoon de weinige tijd die ge al hebt als ge voltijds werkt nog spenderen aan studeren vond ik lastig.


Om op deze topic te kunnen reageren moet je ingelogd te zijn.